دکتر «داود آقایی» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل حقوق بین الملل در گفتگو با خبرنگار شبستان رژیم صهیونیستی را رژیمی نامشروع دانست که سیاستها و اقداماتش نیز نامشروع و غیرقانونی است.
آیا حمله اسرائیل به غزه توجیهی از دیدگاه حقوق بین الملل دارد؟
در مورد حمله اخیر اسرائیل به غزه از منظر حقوق بین الملل باید گفت در واقع اگر ما از این که رژیم غاصب صهیونیستی اساسا مشروعیت دارد یا نه صرفنظر کنیم، گر چه صهیونیستها مدعی اند رزمندگان فلسطینی از ابتدا شروع به موشک پراکنی به سوی شهرک نشینان اسرائیلی کرده اند و حملات مذکور در پاسخ به این اقدام بوده است، اما اگر عمق قضایا را واکاوی کنیم آنچه مسلم است این است که رژیم صهیونیستی موجودیتش نامشروع است و هر حرکتی را باید در این راستا جستجو کرد.
از این منظر هر اقدام اسرائیل از جمله حمله به مراکز غیرنظامی و تاسیسات دولتی نوار غزه اقدامی غیرقانونی و نامشروع است. به واقع از منظر حقوق بین الملل هم موجودیت رژِیم صهیونیستی نامشروع است و هم اقدامات این رژیم مغایر با موازین و هنجارهای حقوق بین الملل است.
چرا سازمان های بین المللی که داعیه دار دفاع از حقوق بشر هستند، در این زمینه واکنشی نشان نمی دهند؟
واکنش این سازمان ها در مورد حمله اسرائیل به غزه، دفاع از مواضع اسرائیل است. در واقع این را باید با توجه به این اصل تفسیر کرد که حقوق بین الملل از سیاست بین الملل تبعیت می کند و از این رو می توان علت چنین رویکردی را از سوی این سازمان ها درک کرد.
صهیونیستها در رسانه های گروهی جهان نیز صاحب نفوذ بالایی هستند و می کوشند افکار عمومی و سیاست گذاری ها را به این سمت و سو حرکت بدهند. در عین حال لابی صهیونیستی در ساختار های سیاسی آمریکا و اروپا نفوذ دارد و وابستگی قدرتهای غربی به صهیونیستها عاملی است برای این که حملات اسرائیل به غزه مشروع جلوه داده شود.
قدرتهای غربی هم مدعی اند که اسرائیل در حمله به غزه از حق قانونی خود برای دفاع استفاده می کنند و با این ادعا از جنایات این رژیم حمایت می کنند.
سازمان های اسلامی چگونه می توانند از حق مردم غزه دفاع کنند؟
به همان نسبت که غربی ها در رسانه ها وانمود می کنند که حق به جانب اسلام است، نهادهای اسلامی هم باید در وهله اول در جهت احقاق حق مردم فلسطین و روشن کردن افکار عمومی به این سمت و سو گام برداشته و در وهله دوم برای مقابله با موجودیت رژیم اسرائیل با یکدیگر متحد شوند.
مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که متاسفانه تجربه های گذشته نشان می دهد کشورهای عربی و اسلامی فقط در این زمینه شعار می دهند و اقدامی عملی انجام نمی دهند. بر همین اساس است که اسرائیل هر زمان زمینه را آماده ببیند، چون ضعف و پاشنه آشیل کشورهای اسلامی را مشاهده کرده است، دست به اقدامات ایزایی اینچنینی می زند و اگر شرایط نبرد اقتضا نکند جنگ را به پایان می رساند و می داند که کشورهای اسلامی کاری نمی کنند که موجب رنجش خاطرش شود.
نظر شما