به گزارش خبرگزاری شبستان از آذربایجان شرقی، مهندس تراب محمدی، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، امروز (7 آذر) با اعلام این مطلب به خبرنگاران گفت: عمارت قدیمی تومانیانس کوشکی است که در حدود صد سال پیش و در دوره قاجاری توسط آقای سرکیس تومانیانس در روستای وینق ساخته شده است.
وی با اشاره به ویژگی های خاص این اثر، یادآور شد: ساختمان تاریخی تومانیانس در دو طبقه معظم و با بخش هایی مانند ایوان سراسری (بالکن) دور تا دوری، شش برج، مانند قلعه های قدیمی فرانسه و به سبک عمارت های قرن نوزدهم اروپا و روسیه بر بالای یک تپه سنگی ساخته شده است.
محمدی با بیان اینکه ساختمان از سنگهای بزرگ و تراشیده شده بنا شده و دارای آب آشامیدنی است، تشریح کرد: آب آشامیدنی بوسیله لوله های سفالی به داخل اتاق ها و سایر قسمت ها برده می شده و در میان دیوارها لوله های سفالی وجود داشته که آب گرم در آنها جریان یافته و اتاق ها را گرم می کرده است.
رئیس شورای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی استان در فهرست آثار ملی، با اشاره به اینکه قرار گرفتن بنا بر روی تپه ای سنگی آن را همانند قلعه جلوه می دهد، افزود: این ساختمان که بخاطر کنترل منطقه ساخته شده است، در زبان محلی با نام کانتور شناخته می شود.
محمدی تصریح کرد: چون صاحب عمارت وینق یک ارمنی بوده، در ساخت آن از سبک معماری اسلامی ایرانی استفاده نشده است و از فضاهایی که در معماری ایران تحت عناوینی مانند شاه نشین، دری، هشتی و تنبی نام برده می شود، خبری نیست.
وی با اشاره به آسیب های وارد شده به بنا در طول زمان، از آغاز مرمت عمارت وینق پیش از ثبت ملی آن خبر داد و گفت: تا کنون اقدامات مرمتی و بازسازی مانند آواربرداری داخل، برداشت دیوارها و الحاقات اضافی، مرمت بدنه های سنگی و پایه های در حال ریزش، بازسازی انتهای دیوارهای فروریخته و تخریب شده و نیز تهیه و نصب تیرهای چهار تراش پوشش کف و سقف مناره ها در این عمارت انجام گرفته است.
محمدی اظهار امیدواری کرد: با ثبت این اثر در فهرست آثار ملی کشور، عملیات مرمت و بازسازی آن سرعت بیشتری خواهد گرفت.
لازم به ذکر است، عمارت قاجاری تومانیانس (وینق) در روستای وینق و در غرب روستا و چسبیده به آن و بر بالای یک تپه ای سنگی که حدود 50 متر از مرکز روستا ارتفاع دارد، قرار گرفته است.
بنابر این گزارش، عمارت قاجاری تومانیانس (وینق) یکی از 15 اثری است که در پنجمین همایش ملی شورای سیاست گذاری ثبت میراث فرهنگی در استان البرز در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
پایان پیام/
نظر شما