به گزارش شبستان نشریه آمریکای فارن پالیسی امروز در نسخه اینترنتی خود گزارش داد دولت باراک اوباما رئیس جمهور امریکا درصدد برقراری روابط نزدیک تر با ارتش میانمار است ، سیاستی که تلاش ها را برای برقراری دموکراسی در این کشور تضعیف می کند و با تهدید جدی مواجه می سازد. فارن پالیسی در تحلیلی به قلم الن بورک می نویسد ، دیدار اخیر باراک اوباما به میانمار تنها شش ساعت به طول انجامید. وی در این دیدار کوتاه از شهر نایپیوات ، پایتخت سیاسی میانمار دیدن نکرد و به جای آن به ملاقات تین سین رئیس جمهور میانمار و آنگ سان سوچی رهبر مخالفان این کشور در رانگون رفت.تنها پس از آنکه اوباما وارد میانمار شد ، دولت این کشور از امکان بازرسی از تاسیسات هسته ای این کشور خبر داد ؛ اقدامی که به معنای تلاش برای رفع نگرانی ها از نحوه تعامل میانمار با کره شمالی بود.دولت میانمار همچنین دهها زندانی سیاسی را آزاد و با آغاز روند رسیدگی به پرونده دهها نفر دیگر تا پایان سال موافقت کرد.لیتیار هتون از فعالان دانشجویی در میانمار که اخیرا از زندان آزاد شده است می گوید:« این طور به نظر می رسد که آنها از زندانیان سیاسی به عنوان مهره هایی برای معامله های سیاسی استفاده می کنند.»دیدار رئیس جمهور امریکا از میانمار در واقع در پی تعلیق تحریم های این کشور و بازگشت سفیر امریکا به رانگون که برای احیای روابط با این کشور ضروری به نظر می رسید ، صورت گرفت.واشنگتن از سال 1988 میلادی از ارتش میانمار فاصله گرفت؛ زمانی که ارتش میانمار اعتراضات دانشجویان هوادار دموکراسی را سرکوب کرد و نتایج انتخابات سال 1999 میلادی که در آن از حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی آنگ سان سوچی و متحدان قومی آن حمایت شده بود ، لغو شد.واشنگتن در سال 2010 میلادی نیز کمیسیونی را برای تحقیق درباره نقض حقوق بشر در میانمار - از جمله تجاوز و به کار گیری کودکان از سوی نیروهای ارتش - به کار گماشت که این اقدامات نیز همزمان با تلاش امریکا برای نزدیک شدن به میانمار نیمه کاره رها شد.اکنون پنتاگون بر این موضوع تاکید دارد که در روابط با ارتش میانمار بر فعالیت های غیررزمی نظیر عملیات امدادرسانی ، تجسس برای یافتن بقایای نظامیان امریکایی که در جریان جنگ جهانی دوم در میانمار کشته شدند و نیز تعامل در روند گفتگو ها ، تمرکز دارد.
تین مائونگ مائونگ تان از کارشناسان بلند پایه موسسات تحقیقات جنوب شرق آسیا در سنگاپور در این خصوص می گوید هیچ تغییری در فرهنگ ارتش میانمار طی شش دهه گذشته صورت نگرفته است و اقدامات و آموزش امریکا در اواخر 1950 میلادی نتوانست مانع از کودتای نخست وزیر سابق این کشور در سال 1962 شود.
اولویت های واشنگتن از آن زمان تغییر کرده است اما حتی پس از پایان جنگ سرد و انتقال دموکراتیک قدرت در کره جنوبی ، تایوان و فیلیپین ، واشنگتن اصلاحات نظامی را در اولویت برنامه های خود قرار نداده است.
دنیس بلر فرمانده مرکز فرماندهی امریکا در اقیانوس آرام در اواخر دهه هزار و نهصد و نود میلادی گفت نه وی و نه هیچ یک از مقامات زیر دست وی هیچگاه تلاش نکردند در تماس خود با افسران اندونزیایی برای متوقف کردن خشونت ها در تیمور شرقی استفاده کنند.
اما زمانی که واشنگتن چنین اقداماتی انجام نداده است نمی تواند از دیگر کشورها نیز انتظار چنین اصلاحاتی داشته باشد. روزنامه واشنگتن پست اخیرا گزارش داد پنتاگون در حال آموزش یگانهای مبارزه با تروریسم و نیروهای ویژه کامبوج به رغم هیچ ضرورتی و نیز پیشینه ضعیف حقوق بشر این کشور است.
اما میانمار صحت و سقم ادعای دولت اوباما را درباره اینکه دموکراسی و حقوق بشر ، محور برنامه های آن در آسیا است ، نشان خواهد داد. برقراری روابط نزدیکتر با ارتش میانمار می تواند تلاش ها را برای برقراری دموکراسی در این کشور تضعیف کند و ارتش میانمار را به یکی از شرکای مناسب برای امریکا در منطقه تبدیل کند.
به همین دلیل آنگ سان سوچی که پانزده سال از عمر خود را تحت بازداشت خانگی به سر برد به رئیس جمهور امریکا هشدار داد:« ما باید خیلی مراقب باشیم که فریب این سراب موفقیت را نخوریم.»
آمریکا پس از فراز و نشیب های مختلف در دیداری شش ساعته اوباما از رانگون فصل تازه ای را در مناسباتش با برمه گشود. این در حالی است که نگرانی های بسیاری از این نزدیکی وجود دارد.
کد خبر 199296
نظر شما