خبرگزاری شبستان: پنجشنبه، برابر با 29 نوامبر قطعنامه درخواست تشکیلات خودگردان به منظور ارتقاء وضعیت فلسطین از نهاد ناظر برسازمان ملل به دولت ناظر غیر عضو در این سازمان با 138 رأی موافق، 9 رأی مخالف و 48رأی ممتنع به تصویب رسید. کشورهایی که به ارتقاء وضعیت فلسطین از نهاد ناظر سازمان ملل به دولت ناظر غیر عضو سازمان ملل رأی منفی دادند عبارتند ازایالات متحده آمریکا، میکرونزیا، پاناما، کانادا، چک، جزایر مارشال،نایورو،پالوآ،رژیم صهیونیستی.
پیش از این در خصوص پیگیری عضویت ناظر فلسطین در سازمان ملل در سال گذشته محمود عباس درخواستی را جهت عضویت کامل دولت فلسطین به سازمان ملل ارائه داد، تحت فشار لابی صهیونیستی، با وتوی آمریکا و انگلیس در شورای امنیت، به بهانه اینکه فلسطینی ها هنوز از جایگاه واقعی یک دولت برخودار نیستند، مواجه شده و شکست خورد. چرا که شرایط عضویت کشورها در سازمان ملل در ماده 4 منشور آمده است، که مهمترین آن دولت بودن است. در واقع طبق منشور ملل متحد درخواست عضویت کشورها باید ابتدا توسط شورای امنیت بررسی و تأیید شود. در منشور آمده است که شورای امنیت اگر شرایط ماده 4 را احراز کند، عضویت کشور مورد نظر را به مجمع عمومی توصیه می کند و این عضویت با دو سوم رأی موافق کشورها در مجمع عمومی باید به تصویب برسد. یعنی اگر شورای امنیت با عضویت کشوری موافقت نکند، آن کشور نمی تواند به عضویت سازمان ملل درآید. بنابراین، عملاً درخواست فلسطینی ها در شورای امنیت با فشار آمریکایی ها با شکست مواجه شد. محمود عباس آن موقع و همزمان با شکست طرح عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل، اعلام داشته بود که طرح وضعیت یک دولت غیر عضو را به مجمع عمومی ارائه خواهد داد؛ که سرانجام پس از یک سال این کار انجام شد و در نهایت با درخواست عضویت فلسطین در مجمع عمومی به عنوان یک دولت ناظر غیرعضو موافقت شد.
اما ناظر غیر عضو به چه معناست و چه پیامدهایی به دنبال دارد؟
برای نخستین بار در تاریخ سازمان ملل این عنوان به کشور سوئیس در سال 19٤٦ اعطا گردید. دولت سوئیس ٥0 سال همچنان به عنوان دولت ناظر غیر عضو در سازمان ملل حضور داشت که پس از سال 2002 به عضویت این سازمان درآمد. در خلال دهها سال گذشته، سازمان ملل متحد شاهد دولتهای ناظر غیر عضو متعددی چون، اطریش، ژاپن، فنلاند و ایتالیا در سازمان ملل گردید. در واقع فلسطین روز گذشته توانست تا از مرحله یک تشکیلات ناظر در سازمان ملل متحد عبور کرده و به سطح یک دولت ناظر غیر عضو ارتقاء یابد. به این ترتیب فلسطین نیز همانند واتیکان کشوری است که در سازمان ملل از اختیارات حقوقی، سیاسی و دیپلماتیک برخوردار می باشد.
در واقع حکومت فلسطین در پرتوی این وضعیت جدید خود خواهد توانست مسائلی چون اشغالگری اسرائیل، ساخت شهرکهای یهودی نشین غیر قانونی و یا حملات اسرائیل علیه قلمروی خودرا در نهادهای بین المللی و از جمله در دادگاه جزای بین المللی مورد طرح و پیگیری قرار دهد.این موضوع در نهایت بیانگر خواست و اراده و نشانگر اعتراف جامعه بین المللی مبنی بر شناسایی رسمی دولت فلسطین به عنوان یک واحد سیاسی مؤثر و تأثیرگذار در مناسبات جهانی و نهادهای بین المللی و حقانیت فلسطینیان در بهره مندی از حق تعیین سرنوشت شان است. باید خاطر نشان ساخت که بیداری اسلامی باعث حمایت و اجماع جهانی به احقاق حقوق فلسطینیان شده است و موفقیت های پیشین حماس در حملات غزه موجبات انزوای رژیم صهیونیستی را بیش از پیش فراهم ساخته است.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما