تحریم اقتصادی، حربه ای به قدمت تاریخ اسلام

در طول تاریخ اسلام مشرکان ومنافقین برای توقف جبهه حق از تحریم اقتصادی مسلمانان بهره جستند اما همواره قرآن کریم راهکارهای مختلفی را برای این توطئه دشمنان اسلام مطرح کرده است.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، شکل گیری حکومت اسلامی در مدینة النبی، یک پیروزی تاریخ ساز برای رسول خدا ص محسوب می شد و گام مهمی در راستای تقرر و تحقق اسلام، این دین نوظهور بود. بنابراین تردیدی نیست که نوع و روش کارشکنی های مخالفان نیز، متناسب با این پیروزی جبهه ی حق، تغییر خواهد کرد. در این مرحله، تلاش مخالفان اسلام بر روی "ناکارآمد نشان دادن حکومت اسلامی" به منظور "نا امید کردن مردم از پیامبر ص و وعده های ایشان" متمرکز شد.
«با نگاهی بر سوره ی مبارکه ی منافقون این مطلب واضح تر می شود. آیات 7 و 8 این سوره، دو نمونه از توطئه های منافقان بر علیه رسول خدا ص را برملا می کند: تحریم اقتصادی و از بین بردن امنیت سیاسی و اجتماعی مومنان، با هدف پراکنده کردن آن ها از گرد رسول خدا (ص).

چنان که در آیه ی هفتم می آید، اولین حربه ی منافقان این است که به کسانی که گرد پیامبر ص جمع شده اند (= مومنان) انفاق نکنند تا فقر بین آن ها گسترده شود و در اثر فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی دست از یاری پیامبر ص بردارند:

« اینان (منافقان) همان کسانی اند که می گویند: به مومنانی که نزد رسول خدایند و او را یاری می کنند انفاق نکنید تا از اطراف او پراکنده شوند...»

خداوند بلافاصله بی فایده بودن این نیرنگ را به رخ آن ها می کشد:

« ...آنان چنین می گویند در حالی که گنجینه های آسمان ها و زمین از آن خداست و هرگاه بخواهد، یاران پیامبر را توانگر می کند، ولی منافقان این حقیقت را در نمی یابند»

یعنی اگر آن ها گمان می کنند که با مدیریت منابع مالی و به کار بردن ترفندهای اقتصادی می توانند به هدفشان که همان تضعیف رهبر جامعه ی اسلامی است برسند، سخت در اشتباه اند؛ چرا که تمامی خزائن مادی از آن خداوند است و تقدیر آن ها نیز به اراده ی اوست. در ادامه ی آیات روش دیگر منافقان در مبارزه با رسول خدا ص نیز آشکار می شود:

« [منافقان] می گویند: اگر به مدینه بازگردیم، قطعا آن که عزیزتر است آن را که زبون تر است از آن جا بیرون خواهد کرد...»

در واقع آن ها می خواستند با ایجاد نا امنی اجتماعی و اخراج مومنان و رسول خدا ص از شهر، پیامبر را از حکومت ساقط کنند. تکیه ی آن ها هم بر عزت و برتری مادی – قومی ای است که برای خود تصور می کردند و در مقابل مومنان را عده ای بی سر و پا و جزء طبقات پایین اجتماعی می دانستند. این جا هم خداوند بطلان تصورشان را با لحنی مقتدرانه یادآور می شود:

« ...حال آن که عزت، همه از آن خدا و پیامبرش و مومنان است، اما منافقان نمی دانند»

سخن این است که اصولا عزت، مخصوص خداوند و حزب اوست و خود برتر بینی منافقان حاصل یک اشتباه محاسباتی ست.

در یک کلام، تلاش مخالفان از بین بردن زیر ساخت های وحدت اجتماعی است. اگر مومنان از امنیت سیاسی و اقتصادی و اجتماعی برخوردار باشند و به دیگر معنا اگر کارآمدی حکومت اسلامی مورد خدشه قرار نگیرد، دلیلی برای پراکنده شدن از گرد پیامبر ص و یاری نکردن ایشان وجود ندارد.

آیات پایانی سوره پیام جالبی برای مومنان دارد. این آیات بعد از افشای نقشه های منافقان برای تضعیف و حتی کودتا بر علیه رهبر جامعه ی اسلامی، راه مقابله با آن ها را نیز برای مومنان تشریح می کند. از طرفی مومنان باید هوشیار باشند که خودشان در دام نفاق گرفتار نشوند و از طرف دیگر باید ابزاری برای خنثی کردن این توطئه ها داشته باشند. راهکار این سوره برای هر دو امر، "انفاق" است. خداوند با لحنی عتابی به مومنان خطاب می فرماید که انفاق کنید، قبل از این که مرگتان فرا رسد و آرزو کنید که به دنیا برگردید تا در راه خدا صدقه دهید. با توجه به لحن این آیات، توصیه به سرگرم نشدن به امور مادی و بلکه انفاق آن ها در راه خدا، وجه انذاری دارد. یعنی نه تنها مومنان وظیفه دارند، برای خنثی کردن توطئه های دشمن دست به انفاق بزنند، بلکه تمرد از این امر الهی نیز عقوبت و حسرت سختی در پی خواهد داشت.»1

 

تحریم اقتصادی در تاریخ اسلام

تحریم علیه یک کشور اسلامی و مسلمانان در جهت تضعیف آنها و پایین آمدن از مواضع خود حتی در زمان پیغمبر اعظم(ص) هم یافت می گردد.از جمله این تحریم ها، تحریم کفار قریش در 6210سال بعد از هبوط آدم علیه السلام می باشد که سبب شد پیامبر و مسلمانان سه سال در شعب ابوطالب در تحریم کامل اقتصادی و سیاسی به سر برند.
در این تحریم، کفار قریش بنا براین نهادند که با فرزندان عبدالمطلب و اولاد هاشم دیگر به رفق و مدارا نباشند، دختر به آنها ندهند و همچنین دختر از آنها نستانند، به آنها چیزی نفروشند و چیزی از آنها نخرند و با اولاد هاشم و مسلمانان به صورت صلح آمیز کار نکنند مگر زمانی که آنها پیغمبر را با دست خود به قتل برسانند.
بر اساس تحریمی که علیه پیامبر و مسلمانان منعقد گردید سبب شد که مسلمانان در امتحان الهی قرار گیرند و روزگار بسیار سخت خود را که همراه با گرسنگی و تشنگی بسیار شدید بود را به سختی پشت سر بگذارند. اما مسلمانان از مواضع خود پایین نیامدند و گرسنگی و تشنگی را با جان و دل برای پیروزی اسلام خردید. تا آنکه به اِذن پروردگار موریانه آن صحیفه را به جز «بسمک اللهم» که در بالای صحیفه نوشته شده بود، خورد و با عنایت پروردگار تحریم کفار علیه پیامبر و مسلمانان شکسته شد. عملکرد مسلمانان نشان از آن دارد که حتی در شرایط سخت به پای دین خود ایستاده اند و از مواضع اسلامی خود پایین نخواهند آمد.
طیف اصلاحات که همسو با کفار همچون کفار زمان پیغمبر همصدا به مشکلات اقتصادی شکایت می کنند، شاید اگر زمان پیغمبر بودند به سبب فشار مشکلات اقتصادی به کفار پناه می آوردند و پیامبر را برای فرار از مشکلات اقتصادی به شهادت می رساندند.
همانطور که در ابتدا گفته شد داستان های تاریخ بنا بر دستور قرآن برای عبرت آموزی است و نمی توان از آن به عنوان تشبیه مع الفارق یاد کرد.
درست است در زمان فعلی پیامبری در بین امت اسلامی نیست ولی عبرت از آن باید گرفت که آیا کشور اسلامی که با نام پیامبر و امیر المومنین علی(ع) بر پای ایستاده است و مقدرانه افکار عمومی ملت ها را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند به سبب ترس از تحریم های بیگانه خود را همیشه محتاج آنان نگه دارد؟!
اینگونه تحریم ها و مشکلات اقتصادی را مسلمانان ایران به جان و دل خواهند خرید تا تنها کشور اسلامی و شیعی که کاملا مقدرانه در برابر قدرت های استعمارگر ایستاده است، بتواند به قله های رفیع علم، دانش و پیشرفت نائل آید.

 

چرا تحریم اقتصادی از سوی کفار مطرح می شود

«پس تحریم اقتصادی وقتی مطرح می شود که ما یک تقابلی را بین حق و باطل و یا نظام حکومت اسلامی وحکومت طواغیت ببینیم. در ادبیات قرآنی توجه به دشمنان حکومت اسلامی یک واقعیت پر رنگی است و خیلی مفصل در قرآن به وجود دشمنان، غیر از آن دشمنی شیطان، تصریح می کند و دشمنان را طبقه بندی و ارتباطات آنان را تبیین می کند و قرآن می گوید شما متوجه باشید برای حرکت به سمت یک حکومت آرمانی که در قرآن منظور از آن، حکومت مهدوی است. »2

تحریم اقتصادی از دیدگاه امام خمینی (ره)

«ما از این به بعد دیگر اجازه نخواهیم داد که اجانب در مملکت ما بیایند و آقایى کنند به ما. ما خودمان هستیم. هر چه هم مى‏خواهند آنها فشار بیاورند و نقشه بچینند براى اینکه محاصره اقتصادى بکنند. ما از محاصره اقتصادى باکى نداریم. علاوه، مگر دنیا تابع آقاى کارتر است که وقتى که بگوید باید محاصره اقتصادى بشود، همه دنیا بگویند چشم! ما محاصره اقتصادى مى‏کنیم. این از اشتباهاتى است که این ابرقدرتهاى خالى از عقل مى‏کنند که خیال مى‏کنند حالایى که من یک قدرتى دارم تمام مردم، تمام عالم تابع من هستند. حتى در مملکت خودشان هم، در همان پستهاى وزارتشان هم با ایشان موافقت ندارند و ایشان را تقبیح مى‏کنند. و ایشان را باید از صحنه سیاست خارج کنند.

حضرت امام خمینی(ره) در وصیت نامه سیاسی الهی خویش هم ضمن تاکید بر استقامت تا رهایی از وابستگی ها به کشورهای دیگر،‌ تصریح نموده اند: این جنگ وتحریم اقتصادی و اخراج کارشناسان خارجی ، تحفه ای الهی بود که ما از آن غافل بودیم . اکنون اگر دولت و ارتش کالاهای جهانخواران را خود تحریم کنندو به کوشش و سعی در راه ابتکار بیفزایند، امید است که کشور خودکفا شود و از دریوزگی از دشمن نجات یابد.»3

منابع:

1. ترجمه ی آیات بر اساس تفسیر المیزان است. در نوشتن این متن، از توضیحات حجت الاسلام صبوحی درباره ی سوره ی منافقون استفاده شده است.

2.گزیده ای از سخنان حجت الاسلام و المسلمین حسینی کوهساری 
3. بخش تاریخ ایران و جهان تبیان

پایان پیام/

کد خبر 201287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha