خبرگزاری شبستان: اجرای طرح هدفمندی یارانه ها تاثیرات متفاوتی بر بخش های مختلف جامعه دارد که مساجد نیز از این تاثیرات مستثنی نبوده و نیستند. مطابق با مصوبه مجلس شورای اسلامی پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، بهای انرژی اماکن مذهبی اعم از مساجد، کلیساها وکنیسه ها براساس تعرفه اماکن عمومی محاسبه می شود و نیز تصویب شد هزینه مصرفی و حق انشعاب برق، آب و گاز برای مساجد، حسینیهها و دارالقرآنهای شهری رایگان شود. اما قبض های برق، گاز و آب مسئولین برخی مساجد را همچنان شوکه می کند و با وجود تصویب این طرح بسیاری از ائمه جماعات و متولیان مساجد بویژه در استان تهران از عدم اجرای این قانون گلایه مند هستند و می گویند که مساجد آنها به دلیل نداشتن منبع در آمد توان پرداخت تعرفه های مصرفی بالا را ندارند.
همچنان بلاتکلیفیم
*حجت الاسلام ماشاالله عباسی، سرپرست ناحیه نواب صفوی مرکز رسیدگی به امور مساجد تهران با اشاره به بالا بودن هزینه های مصرفی مساجد گفت: هزینه های اداره مسجد مبلغ بسیار بالایی است که اغلب توسط مردم و خیرین تامین می شود، اما مشکل پرداخت قبوض آب و برق با وجود تصویب طرح هایی در مجلس همچنان بیداد می کند و مساجد در برابر قبض هایی که از طرف شرکت آب و فاضلاب و یا برق آورده می شود بلاتکلیف اند.
*حجت الاسلام احمد بصیری، سرپرست مساجد ناحیه شهید آیت الله بهشتی تهران هم با اشاره به مشکلات سوخت و انرژی در اغلب مساجد این ناحیه گفت: هم اکنون مشکلات مربوط به پرداخت قبوض «برق» در مساجد ناحیه آیت الله بهشتی با رایگان شدن هزینه های مصرفی مساجد رفع شده است؛ اما مشکلات مالی در پرداخت هزینه های «آب و گاز» همچنان گریبانگیر مساجد این ناحیه است.
وی تصریح کرد: برخی از مساجد با کمک های مردمی قادر به پرداخت قبوض هستند و برخی نیز به دلیل مشکلات مالی فراوان با عدم پرداخت دوره های متوالی قبوض خود با قطعی آب و گاز مواجه می شوند.
*اما مشکل مساجد درباره پرداخت تعرفه های مصرفی تنها به این جا ختم نشد امام جماعت یکی از مساجد غرب تهران حوالی دهکده المپیک در گفتگو با شبستان گفت که هزینه های مصرفی گاز مسجد که 1500 مترمربع زیر بنا دارد، بیش از 167 هزار تومان، برق 130 هزار تومان می آید و نتیجه پیگیری برای تخفیف این هزینه ها با وجود تصویب آن از سوی مجلس شورای اسلامی بی نتیجه بوده است.
*امام جماعت یکی دیگر از مساجد شرق تهران حوالی پیروزی نیز در این زمینه گفت که رفت و آمد و پیگیری برای کاهش هزینه های مصرفی به شرکت آب و فاضلاب منطقه و شرکت گاز بی نتیجه بوده و به آنها اعلام شده است که هنوز دستورالعمل و ابلاغیه ای مبنی بر اجرای رایگانی هزینه های مصرفی به این شرکت ها ابلاغ نشده است. مثلا برای مسجد ما با مساحت یک هزار متر مربع هزینه گاز هر نوبت به طور متوسط صد هزار تومان، برق 200 هزار تومان و آب 300 هزار تومان می آید که در مجموع رقم بالایی را شامل می شود.
وقتی اولویت با مراسم ختم می شود تا اجرای برنامه های فرهنگی
مساجد که پیش از این از مشکلات سخت افزاری، کمبود بودجه برای انجام فعالیت های فرهنگی، مرمت و بازسازی و کمبود فضا برای انجام فعالیت های فرهنگی مواجه بودند امروز با مشکل پرداخت هزینه های مصرفی نیز مواجه هستند و برخی از مسئولان مساجد برای تامین هزینه های مورد نظر، کاربری تجاری این مراکز دینی را بر کاربردهای فرهنگی - دینی و آموزشی آن ترجیح داده اند به طوری که برخی از مساجد که همواره محلی برای فراگیری و ترویج آموزه های دینی بوده و کلاس های قرآنی و مذهبی در آنها برگزار می شد اینک برای رهایی از این قبض ها و فرار از خطر تعطیلی رخت عزا به تن کرده و برگزاری مراسم ختم نسبت به برنامه های فرهنگی برای تامین درآمد در اولویت قرار گرفته است.
مساجد منتظر بمانند، مشکل رفع می شود
*اما ایرج ندیمی، عضو فراکسیون مسجد در مجلس شورای اسلامی چرایی اجرا نشدن قانون معافیت تعرفه های مصرفی مساجد را به مشکلات شرکت برق از لحاظ منابع دانست و به خبرنگار شبستان گفت: قانون در این زمینه کاملا صراحت دارد ولی از لحاظ منابع و اعتبارات و نیز زیان دهی شرکت برق نیز مشکلاتی وجود دارد و وزارت نیرو در زمینه بودجه با مشکل مواجه است.
وی افزود: اجرا نشدن قانون رایگان بودن هزینه های مصرفی مساجد به دلیل عدم رعایت قانون از سوی وزارت نیرو نیست بلکه به دلیل کمبود بودجه، منابع و نیز برخی از مشکلات در تولید و توزیع انرژی است. از طرفی در حال حاضر این وزارتخانه به دلیل حجم بالای بدهی به پیمان کاران، امکان برآورد منابع مالی برای انجام وظایف قانونی را ندارد.
عضو فراکسیون مسجد مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در تصویب این طرح با وجود اینکه برای حسینیه ها و مانند آن تعریفی جدیدی صورت گرفته ولی باید واقعیت های اقتصادی جامعه را هم مورد توجه قرار داد، اظهار کرد: با مذاکراتی که در مجلس شورای اسلامی در مورد کمک به تولید انرژی حرارتی و بادی داشتیم با این واقعیت ها و مشکلات آشنا هستیم. اما با این حال نمایندگان مجلس شورای اسلامی درصدد هستند قبل از ارسال بودجه سال 92 به مجلس شورای اسلامی از محلی که امکان دارد بخشی از آن را کار سازی و این مشکل را رفع کنند.
برای مساجد کم درآمد تدابیری اتخاذ می شود
ندیمی تصریح کرد: در بودجه سال 92 قطعا در این زمینه تدابیری صورت می گیرد و اگر نتوانیم هزینه های مصرفی همه مساجد را رایگان کنیم برای تعدادی از مساجد که در آمدزایی ندارند تدابیری در نظرگرفته می شود.
عضو فراکسیون مسجد مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در حال حاضر مصرف انرژی برخی از مساجد حداقل است یا منبع درآمدی برای پرداخت هزینه های مصرفی دارند و فقط برخی از مساجد هستند که توان پرداخت هزینه های مصرفی را ندارند.
مساجد برای رفع مشکل به ادارات اوقاف مراجعه کنند
*در عین حال سهیل سهیلی، دبیر جلسات ستاد پشتیبانی و هماهنگی امور مساجد، عدم اجرای قانون مصوب مجلس مبنی بر رایگان شدن هزینه های مصرفی مساجد را رد کرد و در حالی که با نمونه هایی خلاف این ادعا از سوی خبرنگار شبستان مواجه شد، راه حل پیچیده ای را پیشنهاد کرد و گفت: مساجدی که در زمینه پرداخت تعرفه های مصرفی مشکل دارند، می توانند به ادارات اوقاف و امور خیریه محلشان مراجعه و با معرفی ادارات محل به شرکت های برق و گاز مناطق در این زمینه مشکلشان را رفع کنند.
وی افزود: در صورتی که شرکت برق و گاز حاضر به رفع این مشکل نشدند باید به دیوان محاسبات استان مراجعه کنند تا دستگاه مورد نظر که در مورد این مسئله قانون را تمکین نمی کنند مورد مواخذه قرار گیرند زیرا اینکه این ابلاغیه خود وزیر نیرو به شرکت های برق و گاز بوده است.
اما با این حال مساجد از دیر باز مکانی برای ترویج آموزه های دینی بوده و پرواضح است وجود چنین مشکلاتی برای مساجد در شأن جامعه اسلامی نیست و بی شک هموار کردن مشکلات مساجد نیازمند توجه مسئولان بوده تا متولیان برای رهایی از تعطیلی، دست به دامان استفادههای تجاری از مساجد نشوند اگرچه در حال حاضر با وجود مشکلاتی که وزرات نیرو در زمینه تامین منابع و اعتبارات دارد اما باید از این مشکل مساجد نیز غافل نبود و در راستای رفع آن اقدامی انجام داد. از طرفی در صورتی که این قانون در مجلس شورای اسلامی تصویب و با ابلاغ وزرات نیرو لازم الاجرا شده است پس چگونه است که هنوز بسیاری از ادارت برق، گاز و آب از ابلاغ چنین دستوری سر باز می زنند؟ آیا پیگیری های مساجد برای اجرای این قانون ابلاغ شده نتیجه بخش خواهد بود یا....
پایان پیام/
نظر شما