یک بار دیگر مصریها به خیابانها ریخته اند. اما این تظاهرات با اعتراضات ماه ژانویه و فوریه سال 2011متفاوت است، زمانی که مردم برای سرنگونی دیکتاتور این کشور با یکدیگر هم صدا شده بودند. اما پیروزی اتحاد ملی مصر به سبب منافع کوته فکرانه اکنون به بن بست رسیده است. تظاهرکنندگان دادگاه عالی قانون اساسی مصر را به محاصره خود در آوردند نه در حفاظت از این نهاد بلکه برای تعطیلی آن. قضات نیز اعتصاب نامحدود خود را آغاز کرده اند. این در حالی است که نتیجه انتقال سیاسی در مصر بی ثباتی بوده است.تفسیرهای متفاوتی درباره مشکلات مصر وجود دارد.برخی می گویند تصمیمات اتخاذ شده توسط شورای عالی نیروهای مسلح - که تاریخ آن به ماه فوریه و مارس دو هزار و یازده باز می گردد - از جمله زمان انتقال قدرت و اصول مربوط به آن علت مشکلات کنونی مصر است.دیگر موضوعات به قانون اساسی و پارلمان مربوط می شود که شورای عالی نیروهای مسلح در ماه ژوئن دو هزار و دوازده آنها را به توصیه دادگاه عالی مصر منحل کرد . منتقدان می گویند که نبود قوانین، مقررات و اصول ، کشور را در معرض تغییرات ناگهانی توسط ژنرال های نالایق و مقامات اسلام گرا قرار داده است. روشنفکران و سکولارهای مصری از ایدئولوژی اسلام گرایانه محمد مرسی رئیس جمهور مصر و رهبر اخوان المسلمین هراس دارند.پیش نویس قانون اساسی مصر - که به تازگی تصویب شده است که شامل تفسیر ویژه ای از قانون اسلامی می باشد - و تظاهرات در حمایت از اخوان المسلیمن در شنبه گذشته برای « نجات شریعت » از دست مخالفان نیز بر این ترس ها افزوده است. تصمیم ماه گذشته مرسی در اعطای قدرت فراتر از دادگاه برای خود ، تلاش مجدد برای محاکمه حسنی مبارک و عدم توجه حزب مرسی برای پاسخگویی به نگرانی های میلیون ها مصری نیز سبب نگرانی هایی شده است. اخوان المسلیمن با تحت کنترل داشتن مجمع خلق - که هم اکنون منحل شده است - مجمع شورا ، مجمع موسسان و ریاست جمهوری فکر می کند می تواند از طریق شوراهای سازمان خود راهی برای نجات مصر بیابد. مرسی در نطقی تلویزیونی اقدام اخیر در افزایش قدرت خود را « برآوردن خواسته عموم مردم و انقلاب » بیان کرد.
او به طور ضمنی گفت تصمیم او نباید زیر سوال برود زیرا به نفع همه مردم مصر است.
محاسبات اشتباه مرسی از این نظر غلط از آب درآمد که فکر می کرد دیدگاه همگان درباره نتایج انتخابات این کشور باید همانی باشد که اخوان السلمین دارد.
بازگشت دوباره مردم مصر به خیابان های قاهره این سوال اصلی را ایجاد می کند که چرا علی رغم یک انقلاب همه گیر باردیگر معترضان در میدان التحریر اجماع کرده اند.
کد خبر 201723
نظر شما