به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی وضعیت تولید و تجارت گندم کشور در سالهای 1390 و 1391 را بررسی کرد. دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز اعلام کرد: تنظیم بازار محصولات کشاورزی، مستلزم توجه به تأثیر تغییرات، عوامل اقلیمی، ساختار تولید، بازار و سیاستهای حمایتی وضع شده برای این محصولات است، بنابراین نقش قیمت تضمینی، میزان تولید، میزان واردات، الگوی مصرف و دیگر عوامل مؤثر بر تولید یا بازار، حائز اهمیت خواهند بود.
در این گزارش ابتدا به شرایط حاکم بر تعیین قیمت و نحوه تعیین آن در مورد کالای استراتژیک گندم و قیمت تعیین شده پرداخته و سپس با بررسی دیگر سیاستهای اتخاذ شده در خصوص محصول گندم، هزینه های تولید و تبعات ناشی از آن مورد واکاوی قرار گرفته است.
همچنین اختلاف معناداری بین بحث کارشناسی با قیمت تعیین شده وجود دارد که در نهایت کشاورز و تولیدکننده را با مشکلات جدی مواجه کرده و تغییرات قیمت در بازار خوراک دام نیز به جانشینی گندم به عنوان خوراک دام کمک میکند و امنیت غذایی کشور را در آینده دچار مخاطرات جدی خواهد کرد.
با وجود تجربه سال 1390 در خصوص تأثیر قیمت تضمینی بر خرید گندم و عدم ورود گندم خریداری شده به وسیله بخش خصوصی در چرخه تولید گندم به عنوان خوراک انسان و وارد شدن آن به چرخه خوراک دام، متأثر از اختلاف شدید قیمت گندم دامی با قیمت خرید تضمینی گندم، در سال 1391 نیز قیمت تضمینی اعلامی، حتی حداقل مصرح در تبصره «6» قانون خرید تضمینی را رعایت نکرده و سبب تکرار شرایط خرید و مصرف گندم، مشابه سال قبل و بلکه به گونه ای شدیدتر خواهد شد.
بررسیها نشان میدهند که متوسط کیفیت گندمهای تولید داخل، برای نانهای پهن مناسبند و برای ماکارونی نیز ارقام مطلوبی از گندم، هم اکنون کشت و کار میشوند، اما با وجود تولید نسبتا مناسب سال جاری، نحوه سیاستگذاری در زمینه این کالای راهبردی سبب نیاز به واردات قابل توجه گندم از خارج شده است، چراکه بخشی از گندمهای وارداتی واجد کیفیتی پایینتر از گندمهای تولید داخلاند، ضمن آنکه قیمت پایین تعیین شده برای خرید تضمینی گندم، در خرید گندمهای با کیفیت پایینتر در بازار داخلی نیز مؤثر شمرده میشود.
پایان پیام/
نظر شما