به گزارش خبرنگار شبستان، کامران دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما با موضوع اهداف و برنامههای پیش روی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: امام خمینی در سال 59 درباره ستاد انقلاب فرهنگی پیامی را دادند که در بند 11 آن آمده انقلاب اساسی باید در دانشگاهها صورت بگیرد. بعد ایشان بر ضرورت تبدیل دانشگاه به محیط سالم تدوین علوم دینی تأکید کردند که البته اینکه هر دوی این خواستهها محقق شده یا نه، جای سؤال دارد.
وی با اشاره به مفهوم یکی از سخنان امام خمینی (ره) درباره ضرورت انقلاب فرهنگی اظهار کرد: بنا بر گفته امام راحل ما از محاصره اقتصادی و جنگ تحمیلی نمیترسیم، آنچه ما باید از آن بترسیم دانشگاهی است که دانشجویان ما را با نگاه غربی تربیت کند، بنابراین دانشگاه نیازمند تحول اساسی در مسیر انقلاب بود.
دانشجو با ابراز خرسندی از موفقیتهای علمی در سالهای گذشته تصریح کرد: شاید هفت سال قبل سهم ما در تولید علم دنیا سه دهم درصد بود اما هماکنون این میزان به دو درصد افزایش یافته و ما بیش از 30 هزار مقاله علمی داریم و در منطقه رتبه اول و در سطح جهان رتبه شانزدهم را به خود اختصاص دادهایم.
وزیر علوم ادامه داد: علاوه بر این در بخش نانوفناوری نیز به رتبه هشتم ارتقا یافته و در فناوری اطلاعات از رتبه سی و سوم به رتبه سیزدهم ارتقای مکان داشتهایم و به طور کلی در همه حوزههای علمی بین 10 تا 15 رتبه ارتقا داشتهایم که این میسر نشده جز با تلاش مستمر اساتید و دانشجویان.
وی در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان این روند را حفظ کرده و آن را ادامه داد، عنوان کرد: وزارت علوم برای این مهم سیاست تطبیق فعالیتها با نقشه جامع علمی کشور را در دستور کار خود قرار داده است چرا که در فصل اول این نقشه بر حاکمیت جهانبینی توحیدی اسلام در همه ابعاد علم و فناوری تأکید شده، بنابراین باید به ارزشهای دینی برای بهبود فضای دانشگاهی توجه ویژه شود.
دانشجو تحول علوم انسانی را یکی از راهکارهای حاکمیت جهانبینی توحیدی بر علم و فناوری دانست و ابراز کرد: به همین منظور 15 کمیته تشکیل و 400 سرفصل آموزشی تدوین شده است.
وی درباره مفاد فصل دوم نقشه جامع علمی کشور بیان کرد: بنا بر مفاد این فصل افزایش کمی مقاطع تحصیلات تکمیلی مورد تأکید قرار گرفته است یعنی باید از کل دانشجویان کشور 30 درصد تحصیلات تکمیلی را طی کنند، از این رو ما باید هماکنون بیش از یک میلیون و یکصد هزار دانشجوی کارشناسی ارشد داشته باشیم اما طی سه سال گذشته این میزان از 92 هزار نفر به 500 هزار نفر افزایش یافته است.
دانشجو تأکید کرد: همچنین در مقطع دکتری نیز باید 142 هزار دانشجو داشته باشیم که این هنوز محقق نشده، بنابراین حفظ دستاوردهای علمی و تثبیت رتبههای اخذشده نیازمند تطابق بیش از پیش سیاستها و مسیر اتخاذی با نقشه جامع علمی کشور است.
وزیر علوم با بیان این مطلب که طی دو سال گذشته نزدیک به 12 هزار عضو هیئت علمی جدید در دانشگاهها جذب شده است، گفت: همسو با این مهم کمیت دانشجویان در تحصیلات تکمیلی نیز ارتقا یافته و ما در شش ماه آینده نیز جذب 10 هزار عضو جدید هیئت علمی را نیز در دستور کار قرار دادیم.
وی با اشاره به راهاندازی دورههای دکتری پژوهشمحور به منظور افزایش کمی محققان متناسب با مفاد نقشه جامع علمی کشور عنوان کرد: اقدام دیگر وزارت علوم افزایش دانشجویان میانرشتهای در کنار افزایش مراکز آموزش عالی بود. علاوه بر این رشتهمحلهای دکتری نیز سه برابر شده است.
دانشجو ادامه داد: افزایش اعضای هیئت علمی از 43 هزار نفر به 75 هزار نفر، افزایش فضای آموزشی کشور به 11 و نیم متر مربع، افزایش انجمنهای علمی دانشجویی از 800 مورد به 5494 مورد، افزایش شش برابری کانونهای فرهنگی از 500 مورد به 2500 مورد و افزایش نشریات دانشجویی از 2500 مورد به 4300 مورد یعنی دانشگاهها برخلاف برخی گفتهها محیطی بانشاط، پویا و همگام با سیاستهای شورای عالی انقلاب فرهنگی و نقشه جامع علمی کشور را فراهم کردهاند.
وی درباره مزایای جذب هیئت علمی جدید تصریح کرد: این مهم باعث شد که از سراسر کشور هر فرد توانمندی بدون اعمال نظرهای شخصی بتواند به عضویت علمی دانشگاهها دربیاید. همچنین برگزاری آزمون نیمهمتمرکز دکتری نیز زمینه تحصیلات عالیه بدون مانع در بهترین دانشگاهها را برای عموم علاقهمندان فراهم کرده چرا که در گذشته اعمال سلایقی میشد و ممکن بود عدالت علمی محقق نشود.
دانشجو با بیان این مطلب که تحول در علوم انسانی حرکتی مستمر و جریاندار در طول زمان است، عنوان کرد: اگرچه مقدمات این تحول زمانبر بود اما هماکنون ما همگام با سیاستهای شورای تحول علوم انسانی حرکت میکنیم.
وی با اعلام افزایش 10 برابری شرکتهای دانشبنیان در عمر دولتهای نهم و دهم اعلام کرد: پیش از این ما سه هزار فناور شاغل داشتیم که امروز تعداد آنها چندین برابر شده و همه اینها نشان از حرکت، متناسب با اهداف ترسیمشده در نقشه جامع علمی کشور است.
وزیر علوم با اعلام تدوین سند آمایش آموزش عالی کشور مبتنی بر استعدادهای استانی گفت: رتبهبندی دانشگاهها با شاخصههای بومی به منظور ایجاد رقابت در فضای علمی کشور نیز انجام میشود و سند آمایش نیز متناسب با وضعیت موجود و ترسیم وضعیت مطلوب به کمیسیون آموزش مجلس نیز ارایه شده است.
وی چشمانداز پیش روی فضای دانشگاهی کشور را روشن و امیدبخش دانست و تأکید کرد: امروز ارتباط دانشگاه با صنعت یکی از دغدغههای اصلی رهبر معظم انقلاب بود، محقق شده و ما قرارداد 400 میلیارد تومانی با صنعت نفت بستهایم و منعقد کردهایم.
دانشجو با اشاره به برخی اقوال مبنی بر ممانعت از ادامه تحصیل دانشجویان ستارهدار خاطرنشان کرد: ما هیچکس را به خاطر نقد از تحصیل منع نمیکنیم و هیچ دانشجویی تنها به خاطر نقد ممنوعالتحصیل نمیشود.
شایان ذکر است، گفتوگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما یکشنبه 19 آذر مقارن با سالروز تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1363 به بررسی اهداف و برنامههای پیش روی این شورا به عنوان قرارگاه علمی فرهنگی کشور با حضور مخبر دزفولی دبیر شورا و کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اختصاص داشت.
پایان پیام/
نظر شما