خبرگزاری شبستان// کرمانشاه
مسجد عبدالله بن عمر یکی از مساجد صدر اسلام واقع در روستای شالان از توابع ریحاب است که شالوده آن بر بنایی قبل از اسلام ساخته شده است.
مرمت این مسجد تاریخی و منحصر بفرد از اوایل سال جاری در دستور کار سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است که عملیات اجرایی آن همزمان با مرمت بنای مسجد تاریخی دولتشاه(متعلق به دوره قاجار) آغاز شده است.
محراب این مسجد برخلاف سایر مساجد اسلامی از دیوار جنوبی بیرون نیامده بلکه به وسیله گچبری به دیوار مسجد اضافه شده است.
از دیگر نکات قابل توجه در ساختمان این مسجد آن است که منبر پشت به محراب با مصالحی از سنگ و گچ ساخته شده و دارای پنج پله است.
مناره مسجد عبدالله ابن عمر، مدت ها بعد از ایجاد بنا در قسمت جنوب غربی پشت بام ساخته شده است که راه ورودی به مناره هم از پشت بام مسجد است.
این مناره دارای 21 پله مثلثی شکل است که در بالای آن نیز گنبدی مخروطی قرار دارد. مدخل مناره دارای تاق گهواره ای شکل بوده و نمای خارجی آن در قسمت فوقانی با چوب و گچ تزئین شده است.
پلان این مسجد به شکل مستطیلی است که طول آن 18 متر و به عرض آن 107 متر است. همچنین در داخل شبستان مسجد، هشت ستون در دو ردیف به موازات هم قرار دارند، این ستون ها از نظر شکل دو نوع می باشند.
چهار ستون چهار ضلعی به ابعاد 75 در 75 سانتی متر که تا سقف به یک اندازه هستند و چهار ستون دیگر که در یک امتداد قرار دارند که هر یک از سه بخش تشکیل شده اند.
بخش نخست که از کف مسجد تا 30 سانتی متر شروع می شود و به صورت چهارگوش می باشد پس از آن تا ارتفاع 20/2 متری به شکل استوانه ای درآمده و در بخش سوم ساقه ستون مجدداً به شکل چهارضلعی دیده می شود، در بالای این دو ردیف ستون دو الوار تراشیده شده ضخیم انداخته اند و سپس تیرهای افقی مسجدی روی آن دو قرار داده اند.
گفتنی است، این مسجد تاریخی که در ارتفاع بالایی از دره ریجاب در روستای شالان قرار دارد، دارای محیطی بسیار آرام و دل نشین است و برای گردشگران نیز جاذبه ای کم نظیر محسوب می شود.
پایان پیام/
نظر شما