به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از نیویورک تایمز،نواحی مدیترانه ای این روزها درگیر بحران های فراوانی است که شاید حل آن به همین راحتی میسر نباشد.در شمال این ناحیه شاهد آن هستیم که نظام چند ملیتی اروپایی موسوم به اتحادیه اروپا به خاطر دست و پنیج نرم کردن با بحران شدید اقتصادی در حال فروپاشی است و اما در جنوب ،نظام کشورهای عربی را داریم که حدود دو سال است موجی از انقلاب ها در آنها به وجود آمده است.
مصر به عنوان مهمترین کشور عربی در جنوب ناحیه مدیترانه ای که شاهد یکی از بزرگ ترین انقلاب های عربی با سقوط حسنی مبارک،دیکتاتور پیشین این کشور بود اکنون دچار نوعی درگیری داخلی شده که می تواند برای آن خطرناک باشد.
آنطور که از شواهد پیداشت این ناآرامی ها در مصر خاموش نمی شود مگر اینکه سازشی میان محمدمرسی،رییس جمهوری جدید که از گروه اخوان المسلمین است و مخالفان او در کشور به وجود بیاید.اگر سوریه و مصر هر دو بطور همزمان دچار آشوب و ناآرامی باشند کل منطقه خاورمیانه با بی ثباتی مواجه خواهد شد.به همین دلیل است که پلاکاردی در ابتدای راه مشرف به اهرام ثلاله مشاهده می شود که روی آن نوشته است:« خدایا مصر را حفظ کن».اما آیا تحولات و منازعات داخلی که امروز در مصر شاهد آن هستیم نمی تواند مانع بزرگی بر سر راه تحقق این جمله باشد؟
نکته مهم اینجاست که جنگی که امروز در مصر جریان دارد میان مصری های مذهبی ها و غیرمذهبی های این کشور نیست بلکه آنچه صدها هزار مصری را بار دیگر به خیابان های قاهره بازگردانده است نگرانی از بازگشت دوباره دیکتاتوری به کشور است.در حقیقت اکنون منازعه اصلی بر سر آزادی است و نه مذهب.تصمیمات مرسی برای افزایش اختیارات خود در قانون اساسی و تنظیم یک قانون اساسی جدید و به رفراندوم گذاشتن این قانون اساسی که چنندان مطابق با خواست مردم این کشور نیست این ترس و نگرانی را در اذهان عمومی به وجود آورد که دیکتاتوری دیگری جایگزین دیکتاتوری حسنی مبارک شود.در پاسخ به این پرسش که در انقلاب مصر چه چیزی در میدان التحریر قابل مشاهده بود می توان گفت: در این میدان می شد ببری را دید که پس از شصت سال حبس درقفس حالا آزاد شده بود و اینکه سه نکته مهم در مورد این ببر قابل ملاحظه است.اول اینکه این ببر هرگز به آن قفس برنمی گردد. دوم اینکه هیچ کس نباید این ببر را در جهت اهداف خود به کار بگیرد زیرا این ببر می خواهد به همه مردم مصر خدمت کند و نه تنها به حزب یا گروه خاصی .
در ابتدای انقلاب ارتش مصر این ببر را گوچک و ضعیف تلقی کرو و کوشید تا آن را به قفس بازگرداند و اکنون اخوان المسلمین سعی دارد این کار را انجام دهد.
احمد حسن 20 ساله که در یکی از مناطق فقیر مصر زندگی میکند به نمایندگی از بسیاری از هم نسلان خود می گوید:ما همه ایمان داشتیم که مرسی کسی است که به رویاهای ما تحقق می بخشد و مصر را به آنجایی می برد که ما می خواهیم اما مشکل اینجاست که او نه تنها رویاهای ما را رها کرده بلکه در برابر آنها قرار گفته است.
وی می گوید:احساس کنونی من نیمی دلشکستگی و نیمی خوشحالی است.ناراحتی من از آن است که می ترسم باز هم ناآرامی ها و خونریزی ها در کشور آغاز شود و خوشحالی ام از ان جهت است مردمی که پیش از این در خواب بودند اکنون بیدار شده اند و اجازه نمی دهند هیچ زوری برآنها تحمیل شود.
تظاهرات خیابانی امروز در مصر در حمایت از قانون اساسی که مرسی پیش نویس آن را ارائه داده و یا علیه آن،یک موضوع را کاملا مشخص می کند و آن اینکه اگر مرسی بتواند این قانون اساسی را تصویب کند مصر دموکراسی جدید خود را بر روی پایه ای لغزان بنا خواهد کرد .
اگر خود مصری ها بخواهند با رقابت و مقابله با یکدیگر بپردازند آنگاه دیگر خدا مصر را حفظ نخواهد کرد. مصری تنها زمانی حفظ خواهد شد که مخالفان به این حقیقت احترام بگذارند:اخوان المسلمین در انتخاباتی عادلانه توانست رای مردم را به دست بیاورد و پیروز شود و بنابراین تصمیم بگیرند به جای تحریم ها و فکر کودتا علیه دولت جدید، ایده های بهتری در جهت منافع مردم در ذهن بپرورانند.
از سوی دیگر مصر وقتی نجات پیدا می کند که محمد مرسی تنها برندگان انتخابات نیستند که باید برای همه مردم تصمیم بگیرند به ویژه در جامعه ای که هویت تازه ای برای خود تعریف کرده است در غیر این صورت همه آنچه سهم مصر است سقوط است.
مصر محکوم به سقوط است مگر آنکه دو طرف منازعه یعنی اخوان المسلمین و مخالفان محمد مرسی در راستای منافع مردم به حقوق یکدیگر احترام بگذارند.
کد خبر 204932
نظر شما