به گزارش خبرگزاری شبستان، "دانش نامه اخلاق"، یکی از پروژه های مجموعه نگاری دایره المعارف قرآن کریم مرکز فرهنگ و معارف قرآن است که حول محور مسائل اخلاقی تدوین شده است. برای آشنایی با این پروژه با حجتالاسلام والمسلمین سید سعید حسینی، مدیر مجموعهنگاری دایرة المعارف قرآن کریم گفت و گویی انجام شده که مشروح آن در ذیل می آید:
تدوین دانش نامه اخلاق به منظور تحقق چه اهدافی در دستور کار قرار گرفت؟
دانشنامه اخلاق در راستای سیاستهای بخش دایرةالمعارف قرآن کریم مرکز فرهنگ و معارف قرآن است که مقرر شد مدخلهایی را که در موضوعات خاصی ارائه شده، به صورت موضوعی جمعبندی و به علاقه مندان ارائه شود.
یکی از موضوعای که دربارۀ آن تصمیم گرفته شد، مسائل اخلاقی بود. به همین منظور دانش نامه ای با عنوان «دانش نامه اخلاق» شکل گرفت که جلد اول آن، در 67 مدخل که 20 مدخل آن ارجاعی و 48 مدخل آن اصلی است، تدوین شده است. البته ممکن است 30 تا 40 مقاله دیگر اضافه کنیم تا در حد چاپ رحلی باشد. مقالات اخلاقی ارائه شده در این دانشنامه، به معنای اعم آن شامل مقالات عرفان عملی، اخلاق اجتماعی و اخلاق سیاسی می شود.
این دانش نامه دارای چه ویژگی هایی است؟
این دانش نامه بر اساس ترتیب الفبایی و موضوعی تنظیم شده است. مباحث اخلاقی آن از قرآن گرفته شده و در مقالاتی که در اینجا تدوین میشود گرایش غالب بر بحثهای قرآنی است؛ یعنی مجموعهای را که ما در اختیار علاقهمندان قرار میدهیم با این شاخص تنظیم شده است که بحثهای اخلاقی در قرآن به چه شیوهای مطرح شده است؟، همچنین مباحث اخلاقی در اینجا به معنای اعم مورد توجه قرار گرفته که شامل اخلاق فردی، اجتماعی، سیاسی، رفتاری، تربیتی، فلسفه اخلاق، عرفان عملی میشود و همه این بحثها در این مجموعه وجود دارد؛ بنابراین می تواند برای کسانی که در این موضوعات تحقیق و پژوهش میکنند، راهگشا باشد.
ویژگی دیگر این مجموعه این است که فهرست موضوعی تفصیلی و منابع هر مقاله بعد از پایان خود مقاله آورده شده و نظام ارجاعات دایرةالمعارفی و دانشنامهای در آن رعایت میشود. مخاطبین این دانشنامه، بیشتر اساتید حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان علوم قرآنی و دانشجویان رشتۀ اخلاق، فلسفه اخلاق و عرفان هستند.
مهمترین مدخل های این دانش نامه کدامند؟
مدخلهای عمدهای که در این جا مورد بحث قرار گرفته، عبارت است از: آبرو، آرامش، آشتی، احترام، احسان، آرزو، اخلاص، ادب، استراق سمع، استعاذه، استعانت، استغاثه، استغفار، اسراف، افتراء، امانت، انابه، انتقام، باقیاتالصالحات، بصیرت، بغض، پلیدی، تجسس و موضوعات مختلف دیگری مانند تفاخر، اتحات، اختلاف، اخوت، اعتدال، تعلیم و تربیت، تقدیس، توریه، تهدید و...
در یک جمعبندی کلی میتوانیم بگوییم که این مجموعه برای همه اقشار و آنهایی که دنبال مباحث اخلاقی هستند قابل استفاده است؛ منتهی برای کسانی که پژوهشهای خاصی هستند که مجموعه اینها در اخلاق به معنای اعم قابل گنجاندن میباشد، قابل استفاده است و امیدواریم که این مجموعه هم مانند دیگر مجموعهها مورد استقبال اقشار مختلف قرار بگیرد.
این دانش نامه، برای انتشار به پژوهشگاه ارائه شد، ولی به دلیل مشکلات بودجه ای، در حال حاضر در مرحلۀ انتشار متوقف شده است که امیدواریم بعد از رفع این مشکلات، منتشر شده و در دسترس علاقه مندان قرار گیرد.
منبع: ایسکا
پایان پیام/
نظر شما