به گزارش شبستان به نقل از خبرگزاری فرانسه سازمان ملل متحد روز جمعه هشدار داد حدود پنجاه و پنج میلیون تن زباله رادیواکتیو به جامانده از دوران شوروی سابق در مناطق شمالی تاجیکستان در مکان های محافظت نشده قرار دارد.
کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای اروپا اعلام کرد حدود پنجاه و چهار میلیون و هشتصد هزار تن زباله رادیو اکتیو محافظت نشده در معادن متروکه تاجیکستان قرار داد. شوروی سابق برای ساخت اولین بمب هسته ای خود، اورانیوم مورد نیاز را از معادن اورانیوم تاجیکستان استخراج می کرد.
ژان رودریگز سخنگوی این کمیسیون در ژنو به خبرنگاران گفت:« زباله های رادیواکتیو در تاجیکستان تصفیه نمی شود و از آن محافظتی به عمل نمی آید.»
در گزارش این آژانس آمده است که هیچگونه پیشرفتی در مسیر پاکسازی زباله های رادیواکتیو ایجاد نشده است و سطح این اقدامات در سطح سال 1990 میلادی قرار دارد. بر اساس این گزارش، تعدادی از مکان های محافظت نشده نزدیک شهر خجند دومین شهر بزرگ تاجیکستان قرار دارد.
یکی از بزرگترین سایت های دفن زباله های هسته ای که حاوی دوازده تن زباله رادیو اکتیو است در شهر تابوشار در شمال خجند قرار دارد.
اورانیوم مورد نیاز برای آزمایش اولین بمب هسته ای شوروی در بیست و نه ماه اوت سال 1949 میلادی از معادن شمال تاجیکستان به دست آورد.
قرار گرفتن در معرض اورانیوم باعث پیدایش عوارضی از قبیل آسیب های کلیوی و افزایش خطر ابتلا به سرطان شود.
پسماند های اورانیوم خطرناک در مناطق شمالی تاجیکستان در حالی رها شده اند که خطر بیماری های کشنده مردم این کشور را تهدید می کند.
کد خبر 205345
نظر شما