دکتر محمد دوستار، کارشناس اقتصاد و استاد دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان، درخصوص راهکارهای حمایت از تولید ملی، به تاثیر بهره گیری از قوه تفکر، خلاقیت و نوآوری در موفقیت علمی و اقتصادی اشاره و اظهار کرد: خلاقیت در تولید و حمایت از تولید داخلی یکی از راهکار های غلبه بر مشکلات اقتصادی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به شعار حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی، اعلام کرد: دو قشر آحاد مردم و متولیان امر اقتصاد، طرف خطاب مقام معظم رهبری هستند.
وی اضافه کرد: آحاد مردم جامعه باید به اندازه توان خود و با استفاده از راهکارهایی مانند صرفه جویی، پرهیز از اسراف و مصرف تولیدات داخلی برای تحقق این شعار، کار و فعالیت کنند.
هدفگذاری دقیق و کمی هدایتگر رفتار اقتصادی یک جامعه
این کارشناس اقتصادی، وظیفه نهادهای متولی را در تحقق شعار حمایت از تولید داخلی، سنگین تر توصیف کرد و گفت: اولین اقدام سازمان های متولی، هدف گذاری است.
وی با بیان اینکه هدف گذاری، قصد و اراده متولیان را برای رسیدن به اهداف مشخص می کند، اظهار کرد: هدف گذاری تعیین می کند که پس از گذر از یک برهه زمانی مشخص به چه جایگاهی در تولید، کار، بهره وری و میزان سرمایه گذاری می توانیم برسیم.
دوستار، غیر کلان و ملموس بودن را از ویژگی های هدف گذاری دانست و گفت: اگر هدف گذاری کلان باشد، تکالیف مشخص نیست، به طور مثال در مبحث توسعه یافتگی منظور از توسعه و میزان درصد آن باید مشخص باشد.
وی هدفگذاری دقیق و کمی را هدایتگر رفتار اقتصادی یک جامعه خواند و خاطرنشان کرد: هدف گذاری کمی ضمن هدایت متولیان اقتصادی، منجر می شود از منابع به شکل بهینه استفاده شود و برنامه ریزی ها کاربردی باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه هدف از برنامه ریزی اقتصادی استفاده بهینه از منابع در اختیار است، تاکید کرد: استفاده صحیح، کارآمد و دقیق از منابع به ویژه نیروی انسانی در مسیر دستیابی به اهداف و توسعه می تواند بسیار موثر باشد.
ارتقا کیفیت محصولات داخلی راهکاری برای تحقق حمایت از تولید ملی
وی با اشاره به نقش آموزش نیروی انسانی در مسیر راهبردی رسیدن به توسعه اقتصادی مطلوب، اظهار کرد: برای حمایت از تولید داخلی باید کیفیت محصول تولید داخل ارتقا یافته و تلاش کنیم هزینه تمام شده کالای تولید داخل کمتر شود.
این کارشناس اقتصاد، یادآور شد: در حوزه رقابت بین کالای ایرانی و تولید خارج به شکل های مختلف، اگر کیفیت کالای داخلی پایین و قیمت آن بالا باشد خریدار به سمت کیفیت بالا و قیمت پایین می رود.
وی تاکید کرد: کیفیت را به روش های مختلف می توان ارتقا داد که نخستین راه آن استفاده از دانش فنی است.
دوستار، با بیان اینکه دانش فنی از طریق تجربه یا آموزش به دست می آید، گفت: آموزش های کلاسیک، سرمایه گذاری در آموزش و سرمایه گذاری هدفمند در این زمینه می تواند به شکل غیر مستقیم بر کیفیت محصولات داخلی بیافزاید.
وی اذعان کرد: اصلاح فرآیندهای تولید، به روز کردن تجهیزات و ماشین آلات، خود نیازمند آموزش است و نیروی انسانی به کار گرفته شده باید مهارت استفاده از ماشین آلات جدیدی را که وارد چرخه تولید می شوند با آموزش به دست آورد.
این استاد دانشگاه، ایده پردازی و خلاقیت را از عوامل مهم در رقابت های اقتصادی دانست و گفت: ایده پردازی و خلاقیت در بستر آموزش پدید می آید.
مقاومت مردمی تهدید تحریم را به فرصت شکوفایی اقتصادی تبدیل کرده است
وی تبدیل تهدید به فرصت را یکی از مسائل مهم در مدیریت توصیف کرد و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی به شکل های مختلف و در قالب تحریم و جنگ تحمیلی به اقتصاد کشور فشار وارد شده است.
این کارشناس اقتصاد، با اشاره به تبدیل تهدید تحریم به فرصت شکوفایی اقتصادی در نتیجه مقاومت و ایستادگی مردم، اظهار کرد: تحریم ها سبب شد مدیران و نخبگان اقتصادی با تفکر و تبادل آرا راه برون رفت از تحریم ها را با تکیه بر دانش و توان بومی بیابند.
وی تصریح کرد: تحریم ها باعث شد راهکارهایی را که غرب در دانش تولید به ما می داد، خودمان خلق کنیم.
دوستار اعلام کرد: در عرصه علمی، فناوری نانو، انرژی هسته ایی و پزشکی تحت تحریم بسیار شدید بودیم و امروزه در همه این زمینه ها حرفی برای گفتن داریم.
وی با بیان اینکه جوانان ایرانی در رشته های مختلف تولید علم به درجه ای از رشد و شکوفایی رسیدند که برای جهانیان الگو شدند، خاطرنشان کرد: نبوغ و خلاقیت ایرانی در هرجایی که مانع دیده، آن را از سر راه خود برداشته و همان مانع برایش سکوی پرتاب شده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: معرکه گردانان تحریم ها نمی توانند مانع از دسترسی دانشمندان ایرانی به علوم مختلف شوند.
پایان پیام/
نظر شما