سال آینده دولت و مجلس باید با ملاحظه تحریم ها نقدینگی را مدیریت کنند

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: با توجه به زمان طرح بودجه سال 92 به نظر سال آینده دولت و مجلس باید با ملاحظه تحریم، نقدینگی را مدیریت کرده و دو جریان پولی، ارزی و ریالی را به طور قاطع به سمت تولید مدیریت کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مهدی غضنفری در هشتمین جشنواره قهرمانان صنعت، گفت: موضوع تحریم به عنوان یک مسئله جدی در اقتصاد کشور نقش بازی می کند و متاسفانه پدیده تامین مالی هم روی آن اثر گذاشته است.


وی در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه مطالبی در خصوص تغییرات اندک درسیاست های تجاری کشور بیان خواهد کرد، گفت: اما قبل از آن می خواهم به مشخصه ای تحت عنوان شاخص رقابت پذیری ایران براساس انجمن جهانی اقتصاد اشاره کنم که طرح آن به مسیر مباحث مطرح شده دراین جشنواره کمک می کند.


وی افزود: طبق این شاخص ها، رتبه رقابت پذیری جهانی ایران در میان 140 کشور، 69 برآورد شده است و بیانگر آن است که زیر شاخص ها و زیر معیارهای آن حرفی برای گفتن دارد.


غضنفری با بیان اینکه از نظر این سیستم سنجش، 10 زیر شاخص وجود دارد که در برخی از آنها رتبه ما در مقایسه با سایر زیرشاخص ها خوب نیست، افزود: به عنوان مثال درحالی که به لحاظ اندازه بازار یا نوآوری رتبه بهتری داریم، اما در چهارشاخص دیگر رتبه ها خوب نیست.


وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: اثربخشی بازار کالا، اثر بخشی بازار کار، توسعه بازارهای مالی و آمادگی تکنولوژیکی چهار شاخصی است که طبق این گزارش رتبه خوبی نداریم اما دربقیه شاخص ها اوضاع خیلی بهتر است.


ضرورت اصلاحات در روش های تامین مالی


غضنفری با اشاره به برخی مطالب مطرح شده از سوی سخنرانان و اینکه به کارآمدی بازارهای مالی و روش های تامین مالی اشاره شده گفت: دراین باره انصافا هم دولت و هم مجلس اذعان دارند که نیازمند اصلاحات هستیم.


وی با اشاره به اجرای قانون هدفمندی یارانه ها گفت: شاید به مانند هدفمندی که در مقطعی از اقتصاد کشور همه بزرگان تشخیص دادند که باید این کار انجام شود، تامین مالی نیز حوزه ای است که علامت می دهد که نیازمند اصلاح و محتاج ترمیم و توجه هستیم.


آثار زیانبار قرار گرفتن جریان پولی در غیر از مقاصد اصلی


غضنفری سپس خطاب به حاضران دراین مراسم گفت: شما که نقش تاثیر گذاری در حوزه تولید دارید اگر بخواهید در سال 92 در برنامه ریزی کشور موثر باشید به جز اینکه در برنامه ریزی کارگاه، کارخانه و بنگاه خود موثر هستید، باید به ما در چگونگی مدیریت بهتر این دو جریان پولی کمک کنید که اگر در مقاصد اصلی تولید قرار نگیرد بسیار مضر و خطرناک است، نه تنها ناصواب خواهد بود بلکه آثار زیانباری را به همراه دارد.


وی افزود: به بیانی دیگر این جریان در جامعه وجود دارد ، پول موجود است و باید به سمت هدف مدیریت شود، موضوع خلق پول نیست.


غضنفری بیان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت این افتخار را داشت که در کارگروهی مشترک با حضور برخی نمایندگان، تلاش بسیاری بر روی جریان های پولی به ویژه ارز مصروف کرد که محصول آن مرکز مبادلات ارزی است.


معرفی 2500 میلیارد تومان طرح سرمایه گذاری به بانک های عامل


وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: درمورد مدیریت جریان پولی ریالی هم خوشبختانه با مصوبه مجلس که اجازه می دهد 10 درصد منابع صندوق توسعه ملی را وام بدهیم تا زمان حال حاضر 2500 میلیارد تومان طرح سرمایه درگردش به بانک ها معرفی کرده ایم اما برآوردهای ما نشان می دهد که این رقم کافی نیست.


وی افزود: برای چهارشاخصی که دراین گزارش بین المللی عنوان شده و ما باید به اصلاح آن بپردازیم، نخست باید جریان های پولی را حتما در سال آینده به سمت هدف مدیریت کنیم، بیشتر از آن میزانی که امسال انجام داده ایم.


غضنفری ادامه داد: مورد دوم نیز به بازار کالا مربوط می شود، واردات کشور به طورمیانگین سالانه 60 میلیارد دلار است و در مقابل 40 میلیارد دلار صادرات صورت می گیرد.


وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: امسال گروه بندی کالایی در قالب 10 گروه را ایجاد کردیم که براین مبنا ثبت سفارش کالاهای گروه 10 که کالاهای مصرفی ، غیر ضرور بوده و مشابه آن درداخل کشور تولید می شود، متوقف شده است، این اولویت 4 تا 5 میلیارد دلار ارز را به خود اختصاص می داد که طبق این توقف این میزان نیاز را کاهش دادیم.


وی عنوان کرد: بنابراین اگر میزان واردات را 55 میلیارد دلار درنظر بگیریم، میزان صادرات کالاهای صنعتی، معدنی، پتروشیمی، کشاورزی حدود 40 میلیارد دلار می شود که با توجه به این ارقام ، تاکنون نزدیک به 15 میلیارد دلار در مسیر واردات مجدد قرار گرفته است، یعنی تامین کننده ارز واردات، ارز صادرات بوده است و به بیانی دیگر ارزی غیر از بانک مرکزی استفاده شده است، نرخ رشد آن خوب است.


غضنفری افزود: تحقق 15 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی دیگر شدنی است اما ممکن است اقتضائات و شرایطی داشه باشد.


وی سپس گفت: برابری صادرات و واردات به یک نقطه برنامه ریزی رسیده است، یک موقع هفت میلیارد دلار صادرات غیرنفتی بود و در مقابل 60 میلیارد دلار واردات صورت می گرفت اما درزمان حاضر ارقام نشان می دهد که برابری صادرات و واردات امکان پذیر است.


جهت دهی درست جریان به سمت تولید و تحقق 15 میلیارد دلار صادرات


غضنفری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: من در اینجا از جانب فعالان اقتصادی به نمایندگان مجلس این قول را می دهم که اگر جریان مالی ریالی را درست به سمت تولید کنندگان جهت دهیم حتما 15 میلیارد دلار صادراتی مورد نیاز در پایان سال آینده برآورده خواهد شد.


وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: اگر از دو جریان مالی ارزی و ریالی یکی را درست مدیریت کنیم، دیگری به نتیجه می رسد.


وی با بیان اینکه مجموعه سهم کامل جریان مالی شناخته شده است و هرکه بخواهد یک سهم آنرا ببرد، سهم تولید کم می شود، گفت: در دولت و مجلس روزهای بودجه و سهم بندی ست.


غضنفری سخنان خود را با ذکر مثالی ادامه داد و گفت: به عنوان مثال تسهیلات بانکی را صرف احداث کارخانجات جدید کنیم یا به سرمایه در گردش اختصاص دهیم و اینکه 50 درصد ظرفیت برخی واحدهای تولیدی به کار گرفته می شود، سخن غالبی است که باید به فکر بهبود آن شرایط بود.


وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در خیلی از جاها اگر سرمایه در گردش به تولید برسانیم، 20 تا 30 به تولید هر واحد اضافه می شود اما بدون اضافه کردن هیچ تجهیزات اتفاقی که در عمل می افتد، جز این است.


سال 92 سال پرکردن ظرفیت های خالی


وی افزود: پیشنهاد من این است که سال 92 را در بودجه، سال پر کردن ظرفیت های خالی بدانیم، حتی اگر به قیمت کمتر شدن احداث وسرمایه گذاری های جدید باشد، 15 میلیارد دلار را به چرخه اقتصاد بازگردانیم، یعنی حدود 55 تا 60 میلیارد دلار واردات و به همین میزان صادرات خواهد بود که این کار شدنی است.


غضنفری با یادآوری این مطلب که برنامه بودجه نباید لسیت آرزوها باشد زیرا که هیچ کشوری نتوانسته، فهرست آروزها و منابع خود را روی یک کاغذ بیاورد و بگوید این بودجه امسال است، افزود: آخر این کار استقراض یا کسری بودجه یا آرزوهایی است که به رویا می پیوندد که هیچ وقت محقق نمی شود، بنابراین یک یا دو هدف را باید سال 92 در نظر بگیرم و آنرا دنبال کنیم چرا که سال آینده سال حساسی است.


وی افزود: تحریم ها در حساس ترین نقطه خود قرار گرفته اند، اگر اسم آنرا عملیات رزمی بگذاریم رسیده ایم به عملیات سرنوشت ساز حوزه جنگ اقتصادی که باید منابع خود را متمرکز کنیم.


غضنفری سپس عنوان کرد: به ما خرده نگیرید که چرا ثبت سفارش گروه 10 را ممنوع کرده ایم، این اتفاق باید می افتاد، البته تولید کننده در داخل تولید می کند، منابع در عسر وحرج قرار نمی گیرد، برای بخشی از گروه 9 هم می تواند این اتفاق رخ دهد منتها شرط آن این است که تولید کنندگان کیفیت و قیمت را برعهده گیرند، همانند کاری که تولید کنندگان حوزه لوازم خانگی مطرح کردند واینکه اگر به این امر عمل نکنند، دوباره فرایند واردات برقرار شود.


وی با اشاره براینکه تقریبا در هر گروهی از گروه های کالایی 10 گانه، شش میلیارد دلارارز قرار می گیرد ، گفت: مجموع آنها 60 میلیارد دلار است و به جز گروه یک و دو که شرایط خاص دارد و ارز مرجع به آنها اختصاص می یابد، سایر گروه ها تا 9 به گونه ای طبقه بندی شده که از گروه 3 مواد خام خام، گروه چهار که یک مقدار روی آن کار شده، گروه پنج شامل سی کی دی و اس کی دی تا به سی بی یو و کالاهای کاملا ساخته شده قرار گرفته اند.


وزیر صنعت، معدن و تجارت دربخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی اظهارات مبنی براینکه درشرایطی که نیاز ما به ارز زیاد است چرا منع صادرات مطرح می شود؟ گفت: در گروه 3 و 4 که مواد اولیه تولید است، تا مواد وارد کارخانه نشود قادر به تولید نیست اما با کمال تاسف مواد اولیه صادر می شد، سنگ آهن، پتروشیمی و غیره درحالی که تولید داخل به این مواد نیاز داشت از کشور خارج می گردید، برخی تولید کنندگان پایین دستی کاملا تعطیل شده بودند و می گفتند که توان خرید مواد را نداریم، عذر کارگران خود را هم خواسته بودند اما در حال حاضر همین واحدهای تولیدی کار خود را شروع کرده اند و بعد از تصمیم دولت این صنایع شکوفا شد.


غضنفری با بین این جمله که ما می گوییم محصول ساخته شده باید با ارزش افزوده بالا صادر شود، گفت: دراین صورت 15 میلیارد دلار کمبود صادرات جبران می شود و کاملا از وابستگی به نفت جدا می شویم.


قیمت های رقابتی در بازارهای خارجی در سال طلایی صادرات


وی در ادامه گفت: امسال می تواند سال طلایی صادرات باشد، قیمت ها واقعا در بازارهای خارجی رقابتی است، هر کالایی از داخل کشور می تواند به خارج صادر شود هیچ بازاری از کشورهای همسایه نباید خالی از کالاهای ایرانی باشد.


غضنفری با تصریح براینکه در درون هر تهدیدی فرصتی نهفته است که فقط خداوند از حکمت آن آگاه است و در اختیار مردمی قرار می گیرد که راه را درست رفته اند، ادامه داد: این فرصتی بی نظیر است که قیمت ارز باید تغییر کند زیرا لنگر مدیریت تورم، قیمت ارز بود در هدفمندی یارانه ها بسیار ازقیمت ارز برای ذخیره سازی استفاده و بازار کنترل شد، اما تکان دادن ارز، تکان دادن صادرات و جهش واقعی صادرات است.


وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: امسال سال بی نظیر برای صادرات است، با این حال نباید فشارها به مردم منتقل گردد، قیمت ها باید کنترل شود ، همه این موارد را در برنامه داریم.
 

وی گفت: برای افزایش صادرات باید کارخانه ها قادر باشند با وارد کردن مواد اولیه بیش از گذشته تولید کنند که تحقق این امر نیازمند سرمایه در گردش بیشتری است، اگر قیمت ارز دو برابر شده باشد، اگر ال سی 100درصد باید پرداخت شود معنی آن این است که به 20 برابر سرمایه در گردش نیاز است.


نقش درآمدهای صادراتی در بهبود مبادلات


از نظر غضنفری، اگر درآمدها از طریق صادرات باشد، بهتر می توان با بانک هایی که به آن ها بدهی ارزی داریم وارد گفت وگو شد.


وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: برای اینکه اقتصاد و تولید بالای تحریم قرار گیرد، نه درزیر سیطره و فشار تحریم ها، باید بتواند ارز مورد نیاز خود را از محل واردات مواد اولیه و صادرات تولیدات تامین کند که دراین صورت بالا و پایین شدن قیمت ارز نمی تواند چالشی ایجاد کند و خیلی از جهش های ارزی از طریق صادرات و واردات پوشش داده می شود.


وی افزود: اگر بخواهم خیلی خلاصه همه این پدیده ها را در اقتصاد کشور مرور کنیم، به نظر می رسد فوری ترین، واجب ترین و سریع ترین کاری که باید سیستم تامین مالی کشور امروز به آن توجه کند این است که حتما سرمایه درگردش واحدهای تولیدی را به طور فوری و عالی به آن رساند.


غضنفری در پایان افزود: تامین مالی حرکت چرخ تولید حرکت داده، سرعت می بخشد و پس از آن می توان از این فرصت بی نظیر برای صادرات استفاده کرد.


پایان پیام/

 

کد خبر 207288

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha