به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، محمد هادی زاهدی وفا، رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)، ظهر امروز ( 3 دی) در همایش اقتصاد مقاومتی، ابعاد و راهکارها که در سالن اجتماعات دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد، بیان کرد: انقلاب اسلامی توفیق یافت تا در هندسه جهانی تغییر ایجاد کند و این امر منافع برخی از دول خارجی را مورد تهدید قرار داد.
وی ادامه داد: این تهدید منافع دول مسلط در منطقه باعث شد تا تعارض عمیقی بین نظام جمهوری اسلامی با نظام سرمایه داری به وجود آید که این تعارض کوتاه مدت، قابل حل و پایان پذیر نیست.
رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) اضافه کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نخستین تئوری که نظام سرمایه داری در پیش گرفت، تئوری مهار بود و جنگ تحمیلی نیز در این راستا بر علیه ایران صورت گرفت.
وی عنوان کرد: آنها برای مهار ایران، سه مولفه نظامی، سیاسی و اقتصادی را تعریف کردند و حضور آمریکا در مرزهای شرقی و غربی ایران و تلاش برای انزوای سیاسی کشورمان نیز در این راستا صورت گرفت و در حوزه اقتصادی نیز تحریم ایران انجام شد که سابقه تحریم ایران به زمان ریگان بازمی گردد که به صورت قانونی مدون در خصوص عدم امکان صدور فناوری با کاربرد نظامی مطرح شد.
زاهدی وفا اعلام کرد: سه دهه است که کشور ما تحریم را تجربه می کند و تحریم اقتصادی، هیچگونه ارتباط مستقیمی با تلاش های ایران در حوزه فناوری هسته ای ندارد و اینگونه نیست که اگر به مصالحه با مغرب زمین برسیم، تحریم نفی شود زیرا تحریم اقتصادی در چارچوب استراتژیک و راهبردی اروپا و آمریکا تعریف شده است.
وی تصریح کرد: آنها حتی می گویند اگر ایران اتمی و هسته ای نیز شود، باید تحریم اقتصادی را ادامه دهیم.
رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) افزود: در خصوص مولفه اقتصادی مهار، آنها ابتدا انرژی و نفت را هدف گرفتند چراکه به طور تقریبی 30 درصد هر کالایی که در دنیا تولید می شود، مستقیم و غیرمستقیم به نفت و گاز بستگی دارد.
وی توضیح داد: نفت در اقتصاد ایران چند وظیفه دارد به طوری که فروش نفت به صورت خام درآمد ارزی را به دنبال دارد و مقداری از نفت تبدیل به درآمد ریالی می شود و تأمین کننده مالی بخشی از بودجه کشور است و همچنین از نفت به عنوان خوراک در صنعت استفاده می شود.
زاهدی وفا گفت: یکی از موضوعاتی که در حوزه اقتصاد باید مورد توجه قرار گیرد این است که بدانیم اقتصاد در کدام نقاط ضربه پذیر است و آن قسمت ها را تقویت کنیم و این موضوع، بحث جدی در اقتصاد مقاومتی است.
وی با اشاره به وابستگی اقتصاد کشور به نفت، توضیح داد: اگر فروش نفت خام دچار مشکل شود، دولتی که متکی به درآمد نفتی است در بودجه دچار مشکل می شود و طرح های عمرانی در اجرا با تأخیر مواجه می شود و از طرفی نیز وقتی درآمد ارزی کاهش یابد در واردات دچار مشکل می شویم.
رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) گفت: مولفه دیگر در مهار اقتصادی، نظام مالی است که بستر تمام معاملات است و یکی از نقاط ضربه پذیر ما است و از سیاست های کلان برنامه پنجم این بود که به دنبال نظام مالی مستقل باشیم و این امر تلاش بسیاری را می طلبد.
وی ادامه داد: مولفه دیگر مهار ایران، نقل و انتقالات کشتیرانی و هواپیمایی است به طوری که آنها می خواهند در بستر فیزیکی تجارت، ایران را مهار کنند.
زاهدی وفا تصریح کرد: آمریکا به عنوان رأس کار در جهان سلطه در کوتاه مدت و به صورت اختیاری دست از این مولفه برنمی دارند بنابراین لازم است در برابر مولفه مهار، خود را تقویت کنیم.
وی با اشاره به اهمیت اقتصاد مقاومتی، اضافه کرد: اصل مهم در اقتصاد مقاومتی انفعال و تدافع در شرایط موجود نیست، اقتصاد مقاومتی باید فضایی ایجاد کند که به صحنه ابتکار عمل و نوآوری در نوسازی اقتصاد حرکت کنیم و باید در این شرایط بیاندیشیم ساختار اقتصاد را چگونه پایه ریزی و نوسازی کنیم که بتوانیم در بلند مدت نیز این مسیر را ادامه دهیم.
پایان پیام/
نظر شما