مناسبات مسالمت آمیز فرهنگ ها در گروی درک متقابل پیروان ادیان

دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی مسائل انسان معاصر را عنصر نتیجه بخش در گفتگوی ادیان خواند و گفت: برقراری مناسبات مسالمت آمیز میان فرهنگ ها مستلزم درک عمیق پیروان ادیان از یکدیگر است.

به گزارش خبرنگار شبستان، دومین روز از همایش بین المللی فلسفه دین معاصر در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

برپایه این گزارش، علی اصغر مصلح، دانشیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی ضمن ارایه مقاله ای درباره گفتگوی ادیان ابراهیمی با ادیان شرقی بحثی میان فرهنگی طی سخنانی به سابقه گفتگوی ادیان و مناسبات میان دینی اشاره کرد.

وی در ادامه دو مولفه ی یاد شده را جزو مواردی دانست که از ابتدای پیدایش ادیان مطرح بوده است حال آنکه آنچه متاخر است از اوایل قرن 19 ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه این تعامل به ویژه میان رهبران ادیان و شخصیت های دانشگاهی عنوان شده است، افزود: این مباحث از دو وجه قابل بررسی است، در وهله نخست بحث های نظری و فکری و در واقع تحلیل محتوای ادیان و آموزه های آنها در فضاهای آکادمیک و در وهله دوم توجه به مناسبات ادیان از منظر سیاست و قدرت که هر دوی این موارد اهمیت وافری دارد.

مصلح در ادامه با اشاره به تعامل میان ادیان و ارتباط میان آنها اظهار کرد: باید توجه داشت که سرنوشت گفتگوی فرهنگ ها از طریق گفتگوی میان ادیان ممکن می شود.

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به طرح سوالی بر این مبنا پرداخت که گفتگوی ادیان اساساً چه معنایی دارد و با توجه به شرایطی که در جهان امروز و آن زندگی می کنیم این مولفه چگونه می تواند جریان داشته باشد؟

وی در پاسخ به سوالات مذکور بیان کرد: بسترسازی مناسب جهت هدایت گفتگوی ادیان مولفه ای است که در این راستا سبب می شود به توفیق دست یابیم، به نظر می رسد که ادیان برای حل مسائل جهان امروز باید با عالم معاصر درآویزند.

وی با بیان اینکه اصل به زیستن میان ادیان مولفه مشترکی محسوب می شود، عنوان کرد: از جمله راه های گفتگو در عالم واقع که می تواند در رابطه میان ادیان منجر به نتیجه شود گفتگو درباره مسائل انسان معاصر است، چرا که تردیدی نیست که انسان این دوره مسائلی دارد و سرنوشت در پیدا کردن راه حل برای آنها است بنابراین هر دینی باید در این راستا ارایه راه حل کند.

مصلح تاکید کرد: در حقیقت برقراری مناسبات مسالمت آمیز میان فرهنگ ها مستلزم درک عمیق پیروان ادیان از یکدیگر است و به همین جهت گفتگو و مفاهمه میان ادیان مقدمه ای ضروری برای گفتگوی فرهنگهاست.

این پژوهشگر تصریح کرد: ادیان ابراهیمی (مسیحیت، اسلام و یهود) با ادیان شرقی (بودییسم، هندویی، دیگر ایین های شرقی) تفاوت های بنیادی دارند که علی رغم اطلاق دین بر دو گروه از ادیان تفاوت هایی در اصول سبب سوء قصد می شود که جهت رفع این مساله شرط اول گفتگوی میان ادیان است که این مهم به درک عمیق از یکدیگر و به خصوص درک تفاوت ها منجر می شود.

وی خاطرنشان کرد: گام نخست برای حصول به مرحله گفتگو  رفع موانع درونی است، طرف های گفتگو باید بتوانند بر خود مطلق بینی غالب آیند که اجابت این درخواست برای مومنان سخت تر از اهالی فلسفه است.

پایان پیام/
 

کد خبر 209248

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha