به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، پارک ملی دریاچه ارومیه پس از مرداب انزلی، از جالبترین و نغزترین زیستگاههای طبیعی جانوران در ایران بهشمار میرود که در خطر خشک شدن کامل است و طی 13 سال گذشته 7متر کاهش سطح داشتهاست.
اختصاص 90 درصد منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آبهای زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک شدن این دریاچه عنوان شده است.
کارشناسان ابراز داشتهاند در صورت خشک شدن این دریاچه، هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست محیط منطقه را به طور کلی دگرگون خواهد کرد.
اجرای 15 طرح مهرماندگار در بخش آب و رهاسازی آب مازاد به دریاچه ارومیه از مصوبات اساسی در راستای احیای دریاچه است.
تجهیز 50 هزار هکتار از اراضی حوزه آبریز دریاچه ارومیه به سامانه های تحت فشار، تامین تسهیلات اعتباری اجرای این طرح ها، لایروبی بستر رودخانه های حوزه دریاچه ارومیه ازدیگر مصوبات مهم و اساسی برای احیای دریاچه ارومیه است.
با توجه به بافت کشاورزی آذربایجان غربی، کارگروه توسعه کشاورزی در این استان کار خود را آغاز کرده و دولت هم برای تامین اعتبار مصوبات این کار گروه، 2 هزارو 600 میلیارد ریال اختصاص داده است.
براساس این گزارش، در حال حاضر 27 گونه پستاندار، 212 گونه پرنده، 41 گونه خزنده، 7 گونه دوزیست و 26 گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل دادهاند.
آب دریاچه ارومیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوسهاست به همین دلیل، هیچ ماهی و نرم تنی به جز گونههایی از سخت پوستان در آن زندگی نمیکنند و آب آن هیچوقت یخ نمیزند و شناکنندگان نیز میتوانند بر روی آب آن شناور بمانند.
دریاچه ارومیه دارای 102 جزیره است که همه آنها از سوی سازمان پونسکو به عنوان اندوخته طبیعی جهان به ثبت رسیدهاند.
اختصاص 90٪ منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آبهای زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک شدن این دریاچه میباشند که کارشناسان ابراز داشتهاند در صورت خشک شدن این دریاچه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست محیط منطقه را تغییر خواهد داد.
محمدجواد محمدی زاده، رئیس سازمان محیط زیست کشور، در آیین گشایش اولین همایش بین المللی دریاچه ارومیه، که در ارومیه برگزار شد، گفت: دریاچه ارومیه بخش مهمی از سند هویتی و میراث فرهنگی و ذخیره با ارزش حیاتی برای منطقه آذربایجان و کشورمان است.
این مسئول، با اشاره به موقعیت جغرافیایی و مساحت دریاچه، تصریح کرد: در حال حاضر پهنه آبی این دریاچه دو هزار و 700 کیلومتر مربع است که 102 جزیره کوچک و بزرگ در آن وجود و 19 رودخانه به آن سرازیر می شود.
محمدی زاده ادامه داد: قدمت دریاچه ارومیه بین 400 تا 500 هزار سال تخمین زده می شود که این امر نشان از یک معجزه الهی بوده و باید از این میراث کهن به خوبی صیانت کرد.
وی، به برخی از نظرات غیرکارشناسی درباره دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: متاسفم برای تعدادی که با اظهار نظرهای غیرکارشناسی سعی در خشکاندن یا کوچک کردن دریاچه ارومیه دارند چرا این دریاچه 7 برابر بزرگتر از دریاچه هامون است و حتما اثرات مخرب خشک شدن ان نیز 7 برابر بیشتر خواهد بود.
خبر خوشحالکننده در روز اول همایش بین المللی دریاچه ارومیه
خبر خوشحالکننده در روز اول این همایش، اختصاص اعتبار ویژه برای حل مشکل دریاچه ارومیه بود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه دولت در بودجه سال آینده اعتبار ویژهای برای حل مشکلات دریاچه ارومیه اختصاص داده است، گفت: صیانت از دریاچه ارومیه یک طرح ملی است و نه سیاسی و باید برای حل مسئله دریاچه ارومیه از دیدگاه ملی نگریسته شود.
رحیمی با اشاره به اینکه دولت برای احیای دریاچه ارومیه طرحهای اضطراری کوتاه مدت و میان مدت تصویب کرده است، گفت: عملیات اجرایی طرحهای کوتاه مدت آن به اتمام رسیده و اکنون نیز طرحهای میان مدت مراحل پایانی خود را طی میکند.
به گفته وی، بر اساس این مصوبات ضمن توقف سدسازی و توسعه اراضی کشاورزی در حوضچه این پهنه آبی، از سال گذشته بیش از 10 میلیارد ریال برای لایروبی و انتقال آب رودخانهها به دریاچه ارومیه هزینه شد.
معاون اول رئیسجمهور اشاره کرد: با طرح های اولیهای که در آبریز دریاچه ارومیه اجرا شد، توانستیم میزان آب ورودی را امسال به یک میلیارد و 700 میلیون مترمکعب افزایش دهیم که با این اقدام به نحو قابل ملاحظهای از کاهش میزان آب دریاچه ارومیه جلوگیری شده است، علاوه بر این اعطای تسهیلات بانکی برای اجرای طرحهای آبیاری تحت فشار و تحویل حجمی آب در 10 هزار هکتار از اراضی دشت زرینرود میاندوآب نیز ازجمله طرحهای در دست اجرای دولت در این زمینه است.
انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه
یکی از طرحهایی که برای نجات دریاچه ارومیه مطرح شده انتقال آب از نقاط دیگر به ویژه رود ارس است.
به گفته نماینده ارومیه در مجلس نادر قاضیپور، تنها راه نجات دریاچه ارومیه آبهای رود ارس و شهرستان پیرانشهر است.
کاهش شدید منابع آبی دریاچه ارومیه طی سالهای اخیر مسئولان استانی و کشوری را به اتخاذ راهکارهای متعددی برای نجات آن واداشت؛ راهکارهایی که برخی از آنها در حد حرف باقی ماند و برخی دیگر نظیر بارورسازی ابرها نیمهکاره رها شد.
پروژه انتقال آب از رودخانه زاب (گلاس) به دریاچه ارومیه نیز یکی از این راهکارهاست که قرار است عملیات اجرایی آن بزودی آغاز شود و به گفته مسوولان استانی، در صورت جلوگیری از هرگونه اتلاف وقت و اعتباررسانی بموقع این پروژه تا پنج سال دیگر به نتیجه خواهد رسید.
وحید جلالزاده، استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه این اقدام در مرحله اول به منظور تامین حقابه کشاورزی و شرب اهالی منطقه و در مرحله بعد به منظور تامین نیاز آبی دریاچه ارومیه انجام میشود، میافزاید: آب لازم برای دریاچه ارومیه از سد کانیسیب، در فاز اول 640 میلیون متر مکعب و در فاز دوم یک میلیارد متر مکعب در نظر گرفته شده است.
باز شدن دریچه سد حسنلوی نقده به سمت دریاچه ارومیه
مجید هاشمی، فرماندار نقده، گفت: برای جبران کسری آب دریاچه ارومیه، 10 میلیون مترمکعب از آب سد حسنلو به مدت 2 ماه از طرق زهکش و برج آب گیر به سمت دریاچه روان می شود.
وی تصریح کرد: در هر ثانیه 2 مترمکعب آب از سد حسنلو به سمت تالاب های شورگل، یادگارلو، سلدوز و درنهایت پارک ملی دریاچه ارومیه سرازیر می شود.
هاشمی ابراز امیدواری کرد با انجام این اقدام مرگ حتمی تالاب های ارزشمند حوزه اکولوژیک پارک ملی دریاچه ارومیه جلوگیری شود و دریاچه رنگ باخته ارومیه نفسی تازه کند.
با توجه به تمام اقدامات ذکر شده و بارندگی های اخیر سطح آب دریاچه افزایش بسیار اندکی داشته است و تمامی مردم آذربایجان غربی چشم انتظار یاری مسئولان کشوری در زمینه احیای مجدد این دریاچه کهن هستند.
پایان پیام/
نظر شما