محمد حسین سعیدیان، قاری بین المللی قرآن با اشاره به ساختار لحنی تلاوت استاد مصطفی اسماعیل به خبرنگار شبستان گفت: استفاده از لحن های بدیع و گسترده در قرائت استاد مصطفی اسماعیل بیش از پیش خودنمایی می کند و ترکیب های بسیار با مدیریت زیبای صدای این استاد پردازش و تبیین می شود و موجب القائات معنا و مفهوم آیات به شنونده می گردد در همین راستا نیز وقف های انتظاری در آیات بلند نشان از تیزبینی، مهارت و معنامحوری این استاد در به کارگیری لحن بیانی است همچون وقف های انتظاری و تشویقی که در جای جای تلاوت این استاد به چشم می خورد.
این استاد برای اولین بار دو مقام به صورت ویژه و برجسته به کمال رساند از این میان می توان به دستگاه بیات و نهاوند اشاره کرد که با استفاده از نغمه بیات می توان اوج کار استاد را اشاره کرد.
وی با اشاره به برخی از تلاوت های برجسته این استاد مصری گفت: تلاوت های سوره حجرات، قاف، انشراح، اخلاص، سوره ال عمران، از شاهکارهای این استاد مصری است. تاکنون از این استاد 53 هزار ساعت تلاوت ضبط شده ولی به خاطر عدم اجازه تکثیر آنان و تیزبینی دقت استاد مصطفی اسماعیل اندکی از آن در اختیار ما قرار دارد.
سعیدیان افزود: استاد مصطفی اسماعیل تلاوت های خود را علی رغم بداهه خوانی چنان با قدرت اجرا می کند که گویی ساختار آن را از پیش چیده است.
وی با اشاره به برخی از سجایای اخلاقی استاد مصطفی اسماعیل تصریح کرد: روحیات والا و بلند توجه نکردن به نگاههای دیگران که چه سخنی درباره او می گویند رفتار شایسته با اطرافیان کرامت انسانی عزت نفس و اخلاق خوش از مهمترین سجایای اخلاقی استاد مصطفی اسماعیل بوده که یکی از دلایل شهرت و مطرح شدن این استاد مصری است.
سعیدیان با اشاره به برخی از تاکیدهای استاد مصطفی اسماعیل خاطرنشان کرد: ترکیب دستگاه حجاز کار رست سگا نهاوند از بدیع ترین ترکیبات تلاوت استاد مصطفی اسماعیل است.
سعیدیان گفت: جدای از شخصیت والای استاد مصطفی اسماعیل ایشان به قدری در اوج بودند که از ارکان قرائت خود محسوب می شدند اگر استاد عبدالفتاح شعشایی ابوالعینن شعیشع و استاد محمد رفعت از ارکان قرائت دوران طلایی مصر بدانیم استاد مصطفی اسماعیل نیز یکی از این عناصر بوده است.
وی عنوان کرد: تلاوت این استاد همچون دریا بوده که ظرافت های قرائت در آن همچون سنگهای گران قیمت با توجه به تیزبینی و دقت و تبحر ایشان در فن تلاوت خودنمایی می کند.
تلاوت استاد همچون دایرة المعارف فن قرائت بوده و نیازمند بازشناسی ویژگی های آن است.
قاری بین المللی با اشاره به یکی از محورهای اصلی تلاوت استاد مصطفی اسماعیل خاطرنشان کرد: رعایت احکام تجویدی مهمترین عنصر و تنه درخت شاکله قرائت استاد را تشکیل می دهد و صوت و لحن نیز همچون شاخه ها وسیله ای برای القای معنای ایات قرآن به شنونده است.
وی افزود: استاد مصطفی اسماعیل از لحاظ اخلاقی تقوا و تواضع و اخلاص در بالاترین درجه بوده که توانسته چنین قرائت های زیبایی را خلق کند نگاه وی به قرائت معنامحور بوده و تفسیر و تدوین آیات برای شنونده یک اصل در قرائت استاد مصطفی اسماعیل است و ایشان از صوت و لحن به عنوان وسیله ای برای رسیدن به القای معارف آیات و مضامین والای کلام الله مجید به مستعمین است.
وی عنوان کرد: مبنای تلاوت شیخ مصطفی اسماعیل توجه بر لحن بیانی و تقدم آن بر لحن مقامی است که یک پیوند وسیع و کاملی در قرائت این استاد ایجاب کرده است و این هنر منحصر به فرد موجب شده که استاد به عنوان اکبر القراء به جهان اسلام معرفی کند.
وی با برنامه ریزی تلاوت خود پیام آیات به رخ شنوندگان می رساند تا هدایتگری و فیوضات قرآن کریم در وجود افراد نهادینه شود.
وی با اشاره به یکی از دلایل عمده ماندگاری تلاوت استاد مصطفی اسماعیل تصریح کرد: پس از گذشت سالها علی رغم پیشرفتهای گوناگون در عرصه تلاوت و تنوع ساختارهای هنری اثر استاد مصطفی اسماعیل در نوع خود بی نظیر باقی مانده است.
وی افزود: ماندگاری تلاوت استاد مصطفی اسماعیل به خاطر مدیریت دقیق صوت در ارایه الحان و مقامات است و اگر ما تلاوت ایشان را بررسی کنیم صدا نقش محوری و اصلی را ایفا می کند.
پایان پیام/
نظر شما