به گزارش خبرنگار شبستان، بر اساس اسنادی که در مؤسسه امیرکبیر موجود است در ایران در دهه 30 و 40 عناوین زیادی از کتابها در قطع جیبی به چاپ رسید که مورد استقبال عموم قرار گرفت و در حال حاضر نیز شاهد انتشار کتابهای بیشماری در قطع جیبی هستیم. با پیشرفت علم و تکنولوژی و توسعه ارتباطات ذائقه افراد نه تنها در نوع غذایی که میخورند بلکه در نوع و قطع کتابی که میخرند، تغییر کرده است. بسیاری از افراد دیگر حوصله خواندن رمانهای قطور و گزارشات طولانی روزنامه را ندارند. برای آشنایی با جایگاه، معایب و فواید کتابهای جیبی به سراغ سعید کرمی، معاون فرهنگی مؤسسه و انتشارات امیرکبیر رفتیم و گفتگویی با وی به شرح ذیل ترتیب دادیم:
چرا امروزه اکثر مردم مطالعه کتب کمحجم و ساندویچی را ترجیح میدهند؟
واقعیت این است که ما در جهان متنوعی زندگی میکنیم و این تنوع در حوزههای مختلف ذهن ما را معطوف میکند و حتی این تنوع حوزه مباحث اندیشه را نیز درهم نوردیده است. امروزه مانند قدیم کتبی با قطع آنچنانی و ثقیل و سنگین کمتر به چشم میخورد. نگاهی که به وجود آمده این است که به مقوله کتاب به عنوان اقتصاد فرهنگ نگاه میشود. در حقیقت مقوله فرهنگی هم به سان مقوله اقتصادی خود را مورد توجه قرار داده است.
تولید کتابهای ساندویچی در شرایط امروزی تا چه حد ضروری است؟
توجه به ذوق و سلیقه مخاطب امری ضروری و انکارناپذیر است. امروزه کتابها در قطع، محتوا، گرافیک، جلد و طرح تغییر یافتند و آنچه مهم است، این است که مخاطبمحوری همواره باید مورد توجه قرار گیرد. ممکن است کتابهایی عالی تولید شود اما مورد استقبال واقع نشود زیرا در نوع نگارش و ظاهر آن به سلیقه مخاطب توجهای نشده است. بر این اساس سلیقه مخاطب هرگز نباید از نظر نویسندگان، ویراستاران، تصویرگران و ناشران از نظر دور بماند.
کتابهای ساندویچی چرا و با چه هدفی منتشر شد؟
کتب ساندویچی اعم از کتب جیبی و پالتویی ویژگیهای خاص خود را دارد. در غرب وقتی این کتابها پدید آمد به عنوان کتب خودیار نامگذاری شد. وقتی مخاطب میخواهد زمانی معمولی برای مطالعه موضوعی بگذارد، کتب ساندویچی میتواند راهگشا و گرهگشا باشد. این کتب میتواند در مدت کوتاه اطلاعات مورد نیاز را در زمینه خاص در اختیار خوانندگان قرار دهد.
در کشور ما اولین بار کتب ساندویچی در چه زمینهای منتشر شد؟
تحول در حوزه کتاب و ایجاد کتب ساندویچی نخستین بار در کشور ما در حوزه علوم انسانی اتفاق افتاد. این کتابها به ویژه در حوزههای علمیه رونق یافت، به گونهای که در گذشته حوزهها کتبی در قطع کوچک با عنوان کتب مقدماتی چاپ و در اختیار طلاب قرار میدادند.
مهمترین مزیت کتابهای ساندویچی چیست؟
مهمترین ویژگی مثبت کتب ساندویچی این است که مفاهیم، آموزهها و اطلاعات را به طور روان و ساده به مخاطب ارایه میدهد. ممکن است ایراد گرفته شود که این کتب نمیتوانند اصل و حق مطالب را ادا کنند ولیکن این کتب آنقدر جذاب است که وجوه نارسایی آن را میپوشاند. چاپ کتابهای متنوع در موضوعات مختلف در قطع جیبی و پالتویی دلیلی بر موفقیت کتب ساندویچی است.
کتابهای ساندویچی در حال حاضر از نظر محتوایی و موضوعی خلأیی دارند؟
بله_کتب ساندویچی باید به سمت کاربردی تمایل یابد. این کتابها باید به کتبی نقشآفرین در زندگی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی افراد تبدیل شود، کتبی که به ایجاد فکر اقتصادی، تفکر درست مصرفکردن، معضلات تولید و مسایل روز مورد نیاز مردم بپردازد. اکسفورد کتبی کمحجم در حوزههای مختلف اعم از فلسفه علم، فلسفه دین، ترافیک، محیط زیست و ارتباطات خانوادگی دارد. در کشور ما نیز لازم است کتب ساندویچی تمام موارد و مسایل بخصوص مسایل روز را پوشش دهند. در حال حاضر این کتب بیشتر در حوزه آموزش در دانشگاهها و مدارس فعال است، در صورتی که باید این کتب را در حوزههای اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی بخصوص در مباحث آداب و مهارتهای زندگی توسعه دهیم.
فعالیت انتشارات امیرکبیر در حوزه چاپ کتب ساندویچی چگونه است؟
در انتشارات امیرکبیر هم در این حوزه فعالیتهای خوب و گستردهای شروع شده است. از ابتدای سال جاری تا کنون بیش از 80 عنوان کتاب جیبی با سرفصلهای متنوع ناظر بر شناخت تمدن ایران و اسلام، داستان، داستانک، ایرانشناسی، اسلامشناسی، شناخت اقوام ایرانی و مهارتهای زندگی چاپ کردیم. در حوزه شعرای یکصد ساله ایران کار چاپ کتب جیبی را آغاز کردیم که تاکنون 20 جلد از این مجموعه چاپ شده است. در حوزه مباحث اندیشهای به صورت نرم و دقیقنویسی و در حوزه کاربردی و علمی که مبتنی بر شناخت شخصیتهای ادبی و ادبیات باشد نیز کتبی منتشر کردیم. به تازگی نیز کتابی با عنوان "یاد سرمستان" گزیده و بازنویسی مقتل امام حسین (ع) در الفتوح ابن اعثم به تألیف محمدحسین رجبی دوانی را منتشر کردیم.
پایان پیام/
نظر شما