به گزارش خبرگزاری شبستان،بعد از کارهای عروسکی شهر موشها و زیزیگولو، تنها سنجد، پنگول و کلاه قرمزی و دوستانش در تلویزیون ماندگار شدند. عروسکهای شبیه به هم که بلدند پیامهای گلدرشت صادر کنند، دیگر نه برای بچههای جذاباند و نه در ذهنها میمانند. «شبیه بودن عروسکها به هم»، «افزایش تولید برنامههای زنده کودک»، «تعلیق طرحهایی که برای برنامههای عروسکی به تلویزیون ارایه میشود» دلایل تکرار نشدن کارهای عروسکی ماندگار گذشته، از زبان تهیهکنندگان و عروسکسازهاست که احسان رحیمزاده در صفحه رادیو و تلویزیون روزنامه جام جم گردآورده است. هرچند براساس این گزارش مدیران سیما معتقدند «تلویزیون کوتاهی نکرده است».
زندههای زننده
آزاده پورمختار عروسکگردان و صداپیشه عروسکهای سرمایی، شهر بستنیها و زیزیگولوی قصههای تابهتا در این گزارش میگوید: الان کار تولیدی در عرصه کودک انگشتشمار است و بیشتر کارها پخش زنده دارند. کارهای زنده هم قابلیت ادامه ندارند،چون حرفهایشان فکر شده نیست و در لحظه بیان میشود. ضمن این که خیلی از شوخیهایی که در پخش زنده بیان میشود، اشکال دارد و کودکانه نیست. در پخش زنده، بچهها دوست دارند که شرکت کنند تا دیده بشوند، ولی وقتی در خانه هستند ،نمینشینند برنامه را دنبال کنند.
اوافزود: آن زمان که ما کار میکردیم برای عروسکها زحمت میکشیدیم، اما الان همه عروسکها شبیه هم هستند و به همین خاطر ماندگار نمیشوند.
پورمختار با اشاره به مجموعههایی که ادامهشان ساخته شد، تاکید کرد: از مجموعههای مدرسه موشها و شهر بستنیها و هادی و هدی چند سری ساخته شد، چون تلویزیون تمایل داشت و خودش تقاضا میکرد، ولی الان این تمایل دیده نمیشود.
اتاق فکر به چه فکر میکند؟
عادل بزدوده، طراح و سازنده عروسکهایی مثل زیزی گولو، شهر موشها و... است. او معتقد است که هر چیز خوبی را باید پرورش داد، ولی اینکه ادامه مجموعهای ساخته بشود یا نه، به تصمیمات اتاق فکر تلویزیون بستگی دارد. بر اساس این گزارش این عروسکساز تاکید کرد: به نظر من، جسارت تهیهکنندگان در ساخت برنامههای عروسکی به صفر رسیده است. الان بچههای ما از عمو، خاله و عمه تلویزیونی اشباع شدهاند. آنها دوست دارند عروسکهایی را ببینند که ماجرا و هیجان داشته باشد. من خودم هشت ماه پیش طرح ساخت یک سریال عروسکی را به سازمان دادم که هنوز تصویب نشده است. او با انتقاد از مدیرانی که از تجارب قبلی استفاده نمیکنند، گفت: شرکت والتدیزنی 90 سال پیش افتتاح شده و مدیرانش از دنیا رفتهاند، اما شخصیتهایش هنوز زندهاند و در تلویزیون ظاهر میشوند. مدیران باید این نکته را در نظر بگیرند که همه آدمها برای تلویزیون و شبکه کار میکنند و دیگر شخص مهم نیست.
او با اعلام اینکه تهیهکنندگان قدیمی برای ساخت سریالهای عروسکی آمادگی دارند، توضیح داد: ما خونه مادربزرگه را با هیچ ساختیم و دوباره هم میتوانیم شبیهاش را بسازیم. به این خاطر که در طول این سالها تجربه ما بسیار بیشتر شده است. آن زمان وقتی میخواستیم این کار را بسازیم، نتیجهاش را نمیدانستیم، اما الان میدانیم که محصولش چه میشود.
بزدوده با اشاره به مجموعههای عروسکی که ادامهشان ساخته شده، افزود: کلاه قرمزی مسیر درستی را پیمود و از خود تلویزیون برای رشد استفاده کرد، اما آیا بقیه عروسکسازان از ساخت ادامه کارهایشان عاجز بودهاند؟ جواب این سوال منفی است و اگر ادامهشان ساخته نشده به خاطر تمایل نداشتن مدیران تلویزیون است.
عروسکهایی که بزرگ نمیشوند!
هفت سال است که می شنویم سری جدید مجموعه عروسکی «چاق و لاغر» قرار است ساخته شود، اما هنوز این وعده محقق نشده و خبری از این دو عروسک بامزه نیست. دو عروسک چاق و لاغر در سالهای 67 و 68 مهمان خانههای کودکان شدند. اگر خاطرتان باشد در جشنهای دهه فجر سر و کله این دو نفر پیدا میشد و تکرار پخش آن در سالهای بعد نیز ادامه پیدا میکرد.
اینطور که علیاصغر آزادان، تهیهکننده این برنامه میگوید: سری جدید چاق و لاغر به این زودیها ساخته نخواهد شد. او در گفتوگو با جامجم با اعلام این خبر که نگارش این مجموعه متوقف شده، گفت: ساخت چاق و لاغر فعلا در حالت تعلیق است و من احساس میکنم اراده لازم برای تولید این مجموعه عروسکی در شبکه دو وجود ندارد. وی با بیان اینکه ساخت سری جدید در سال 85 در شبکه دو به تصویب رسید، توضیح داد: ما آمادگی کامل برای ساخت این مجموعه را داشتیم و داریم. حتی متن 9 قسمت را نوشتیم و به تصویب رساندیم. قرارداد را هم چند بار تمدید کردیم. ولی گرفتار تغییر مدیریتها شدیم و بینتیجه ماند.
آزادان با اشاره به این که موفقیت این مجموعه قطعی و تضمین شده است، اظهار کرد: این دو شخصیت جاافتادهاند و محبوب شدهاند و باید کارشان ادامه پیدا کند. مدیران و برنامهسازان قبلی برای این برنامه زحمت کشیدهاند و هزینه کردهاند، ولی متاسفانه مدیران ما دوست دارند که یک کار را از صفر شروع کنند تا به اسم خودشان ثبت شود.
وی با بیان این که کار ساخت ادامه عروسکهایی چون زیزیگولو، خونه مادربزرگه و هادی و هدی نیز به بنبست خورد، تاکید کرد: من مجموعهای را به نام «تقیجان» تهیه کرده بودم که یک بچه بازیگوش پنج ساله بود. به نظر من تقیجان هم میتوانست ادامه داشته باشد. آخرین بار پنج سال پیش برای ساخت ادامهاش پیگیری کردم و به نتیجهای نرسیدم. یکی از ایرادات مدیران این بود که چرا تقی پنج ساله مانده و بزرگ نمیشود!
تلویزیون به دنبال سرمایهگذاری بلندمدت
علی زارعان، مدیر گروه خردسال و کودک معتقد است خیلی از عروسکها قابلیت ادامه پیدا کردن را ندارند و سرمایهگذاری روی عروسکی که عمر بلندی ندارد هدر دادن سرمایه است.
تو در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث ادامه ساخت یک مجموعه عروسکی میشود، تاکید کرد: در کار عروسکی راه بگوید که چون باید رفت. خود عروسک میگوید که عمر من یک روز است یا یک سال. زمانی که من مدیر گروه کودک شبکه تهران بودم، عروسک پنگول ساخته شد. اولین بار که صدایش را شنیدم، پیشبینی کردم که حداقل ده سال عمر خواهد کرد.
زارعان افزود: عمر یک عروسک به توانمندی صداپیشه، ظاهر عروسک و خلاقیت نویسنده مجموعه بستگی دارد. مثلا عروسک «تابهتا» خلاف عادت رفتار میکرد و گوشهای بلندی داشت. به همین خاطر محبوب شد. اما برخی عروسکها شکل آدمهای واقعی هستند و به خاطر واقعی بودن در یادها نمیمانند.
مدیر گروه کودک شبکه دو با رد این ادعا که تلویزیون تمایلی به ساخت ادامه کارهای عروسکی ندارد، گفت: من این حرف را قبول ندارم. هیچوقت نبوده که تهیهکنندگان شبکههای دو و تهران به انجام کاری علاقهمند باشند و ما کوتاهی کرده باشیم. خیلی وقتها خود تهیهکننده تمایل به اتمام کارش داشته است. مثلا مرضیه برومند خودش تصمیم گرفت که مدرسه موشها و خونه مادربزرگه را تمام کند. او دوست داشت که کارش در اوج به پایان برسد. او ادامه داد: در رابطه با عروسک کلاه قرمزی در دو سال پیش خودم سراغ طهماسب و جبلی رفتم و پیشنهاد دادم که ادامه مجموعه را بسازند. عروسک سنجد نیز با اصرار مدیر شبکه دو سیما ادامهدار شد.
پایان پیام/
نظر شما