به گزارش خبرنگار شبستان، نمایش "خانمچه و مهتابی" نوشته اکبر رادی به کارگردانی مسعود دلخواه با دو اجرا در بخش میهمان بیست و نهمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میزبان علاقهمندان بسیاری در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر بود، به گونهای که بسیاری از تماشاچیان مجبور شدند بر روی پلهها و زمین بنشینند و صدای خنده آنها در واکنش به برخی از دیالوگهای بازیگران این تئاتر حاکی از برقراری ارتباط خوب این نمایش با مخاطبان بود.
در نمایش "خانمچه و مهتابی" وضعیت زن ایرانی در دورههای قاجار، پهلوی و ده سال اخیر به تفکیک بیان میشود و در قالب داستانی بر مبنای خیالپردازیهای یک زن سالخورده شکل میگیرد. این زن سالخورده در گوشه آسایشگاه آفتاب در سعادت آباد که به عنوان بهترین آسایشگاه تهران معرفی می شود، از شدت تنهایی شروع به حرف زدن با خود میکند و بدین ترتیب گذشته این زن در طول نمایش مرور میشود.
این نمایش 120 دقیقهای حکایت زندگی سه زن (گلین، مهررو و لیلا) با سه سرنوشت متفاوت است که سرانجام به نقطهای میرسند که خانمچه در آسایشگاه به آن رسیده است، نقطهای که خانمچه در خیال خود به زایش میرسد و مار سیاه و درازی از وی متولد میشود و با این تولد تمام دردهای وی از بین میرود.
گلین، زنی از طبقه پایین اجتماع که زندگی آن با آموتی (آقا مرتضی) گره خورده و از نازایی و بیتوجهی آموتی که تمام روز به خالی کردن چاههای خانههای سعادتآباد مشغول است، رنج میبرد و خواستار برقراری عدالت بین خود و شوهرش است.
لیلا از طبقه اشراف است که شوهرش همایون سودای فروش زمینهای سعادتآباد را در فکر میپروراند، زمینهایی که مهریه لیلا ست. لیلا نمیتواند آرزوی همایون را که تولد یک شازده است، برآورده کند. حتی زیباییها و ثروت لیلا نمیتواند جبرانی برای نازایی وی در دید همایون باشد. لیلا برای جلب رضایت شوهر ،خواستههای وی و حتی طماعیههایش را برآورده میکند اما با تمام این احوال دیده نمیشود.
و اما زن سوم قصه "خانمچه و مهتابی"، مهررو، زنی از قشر روشنفکر که نویسندگی باعث نشده است که از بساب و بشور خانه و تر و خشک کردن شوهر غافل شود، شوهر نقاشی که از روشنفکر بودن فقط پوشیدن کفشهای لنگه به لنگه را میداند و همه کس را کوتوله و خود را برتر و فهیمتر از هر کسی میداند. شوهر مهررو با وجود امکاناتی که در اختیار دارد و برپایی چندین نمایشگاه نتوانسته است نظر کسی را به تابلوهای خود جلب کند اما با این حال به خاطر اعتماد به نفس کاذب و خودخواهی، تابلوهای خود را متعلق به انسانهای هزاره بعدی میداند زیرا معتقد است، کسی وی و هنرش را درک نمیکند.
نمایش "خانمچه و مهتابی" حکایت زن ایرانی است، زنی که چه فقیر، چه ثروتمند و یا روشنفکر اسیر خودخواهیها و زیادهطلبیهای شوهر خویش است و هویت خود را در زایش میداند و بدون بچه خود را موجودی ناقص میپندارد.
مسعود دلخواه، کارگردان "خانمچه و مهتابی" و مدرس دانشگاه تربیت مدرس به خبرنگار شبستان گفت: جشنواره تئاتر فجر فرصتی است که نقاط قوت و ضعف نمایش دیده شود تا عوامل نمایش در اجرای عمومی بتوانند بهتر ظاهر شوند و کار شایستهتری انجام دهند. بر این اساس من نیز نقاط ضعف کار خود را دیدم و سعی میکنم در اجرای عمومی آنها را برطرف کنم.
دلخواه در مورد زمان اجرای عمومی نمایش "خانمچه و مهتابی" اظهار داشت: این نمایش در اردیبهشت سال آینده در سالن چهارسو مجموعه تئاتر شهر به صحنه خواهد رفت.
گفتنی است، محبوبه بیات، ایمان افشاریان، اشکان صادقی، رؤیا بختیاری، گیلدا حمیدی، مهران رنجبر، الهام عسگری شکیب و سوره شرحی بازیگران و نیما گودرزی نیز دستیار کارگردان نمایش خانمچه و مهتابی بودند.
لازم به ذکر است، مسعود دلخواه، نمایش "خدا در آلتو حرف میزند" را فروردین امسال در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر کارگردانی کرده بود و از دیگر کارهای وی میتوان به از "پشت شیشهها"،" مرگ در پاییز"،" آهسته با گل سرخ" و "منجی صبح نمناک" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما