به گزارش خبرگزاری شبستان شبکه تلویزیونی "الجزیره" قطر در گزارشی پیرامون دور دوم از مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای رسیدن به مدالیته ای جدید تاکید کرد: سه مشکل ترور دانشمندان هسته ای با استفاده از اطلاعات بازرسان آژانس، درخواست آژانس برای بازدید از مراکز نظامی و غیرهسته ای و همچنین عدم عمل به توافقات صورت گرفته مدالیته 2007 سه مانعی هستند که می تواند مانع از به توافق رسیدن مذاکرات جامع بین دو طرف شود.
الجزیره در گزارشی از تهران نوشت: در روابط بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و تهران سه مشکل وجود دارد و این مشکلات حتی حل مساله هسته ای ایران را با چالش هایی مواجه کرده است.
این شبکه قطری بی اعتمادی را مانع اول از موانع سه گانه ایران و آژانس برای رسیدن به توافقی جامع دانست و نوشت: بی اعتمادی از حدود دو سال پیش و پس از پایان مسوولیت "محمد البرادعی" در آژانس و روی کار آمدن "یوکیا آمانو" اتفاق افتاد، زیرا در زمان مسوولیت البرادعی مدالیته سال 2007 بین ایران و آژانس صورت گرفته بود که با روی کار آمدن آمانو آژانس این توافق را لغو کرد و به تعهدات خود در این توافق عمل نکرد. همین امر اعتماد موجود بین دو طرف را از بین برد و اکنون طرفین باید پل اعتماد جدیدی را ایجاد و شکاف پیش آمده را پر کنند.
این شبکه عرب زبان درباره مانع دوم رسیدن ایران و آژانس برای رسیدن به توافقی جامع گزارش داد: مانع دوم این است که آژانس می خواهد از مراکز حساسی در تهران که ربطی به برنامه هسته ای ندارند و مراکز نظامی هستند مانند مرکز "پارچین" بازدید کند. ایران چنین درخواست هایی را پیش از رسیدن به چارچوب کلی رد می کند.
الجزیره به ترور چندین دانشمند هسته ای کشورمان در طول دو سال و نیم گذشته اشاره کرده و می نویسد: مانع آخر نیز این است که تهران می گوید، آژانس اخیرا نقش جاسوسی علیه تهران بازی کرده و اطلاعات حساس و دقیقی را که از ایران دریافت کرده و در اختیار دولت های غربی قرار داده و تهران از این جاسوسی ها غافلگیر شده و مشاهده کرده که اطلاعات محرمانه در دست دولت هایی است که از آن سوء استفاده می کنند.
براساس این گزارش مذاکراتی که امروز بین ایران و آژانس آغاز می شود، ششمین دور مذاکرات دو طرف از دو سال پیش تاکنون محسوب می شود. هر دو طرف برای رسیدن به یک چارچوب کلی و فراگیر که در بر گیرنده همه مسایل حل نشده بین طرفین باشد، تلاش می کنند.
قرار است آژانس سوال هایی را در باره برنامه هسته ای ایران مطرح کند و تهران هم به آنها پاسخ دهد. شرط تهران این است که سوال ها به صورت یک مجموعه و یک بار مطرح شود و تهران هم در یک مجموعه منسجم به آنها پاسخ دهد. با توجه به دور قبلی مذاکرات طرفین که یک ماه پیش در تهران برگزار شد، این امیدواری برای هر دو طرف وجود دارد که بتوانند به توافقی بر سر چارچوب کلی دست پیدا کنند.
نظر شما