به گزارش خبرنگار شبستان، برنامه "معرفت" کاری از گروه معارف و اندیشه دینی شبکه چهارم سیما، مطابق معمول هر هفته، جمعه شب، 6بهمن ماه به روی آنتن رفت.
برنامه این هفته معرفت به مفهوم "ذوق" و تفاوت آن با "لذت" اختصاص داشت.
بنابر این گزارش، غلامحسین ابراهیمی دینانی، استاد بازنشسته دانشگاه تهران با بیان اینکه ذوق نوعی ادراک ویژه محسوب می شود، گفت: ذوق یعنی چشیدن اما چشیدن در یک معنا حسی است، حال آنکه مفهوم ذوق در این مجال به این مفهوم نیست.
وی ادامه داد: به زعم شیخ الرئیس، ذوق در آنجا محقق می شود که واسطه ها و پرده ها برداشته شود و شهود بی واسطه حاصل شود، یعنی فنادن در نور حق که در این صورت به ذوق ممکن می شود.
ابراهیمی دینانی تصریح کرد: چشیدن در این مفهوم لایتناهی و سعادت و به قول شیخ الرئیس "بهجت" است، در واقع ابن سینا به جای به کار بردن واژه لذت برای این مفهوم از بهجت استفاده کرده است.
استاد بازنشسته دانشگاه تهران با اشاره به اینکه سخن هر کس آیینه روح اوست، افزود: ابن سینا را باید در کلماتش شناخت، او می گوید ذات عبادت شوق است، چراکه انسان دارد با معشوق خود یعنی پروردگار تکلم می کند.
وی با بیان اینکه روح عبادت، شوق است، خاطر نشان کرد: برخی بر حس تکلیف و برخی بر حسب شوق عبادت می کنند، میان این دو تفاوت زیادی وجود دارد، فلسفه عبادت شوق به معبود است که این مهم سلسله مراتبی دارد که از طریق معرفت برای آدمی محق می شود.
پایان پیام/
نظر شما