خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
سید غلامرضا تهامی، فرزند مرحوم آیت الله تهامی در سال 1310هجری شمسی در شهر بیرجند دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خودش گذراند و پس از آن در سال 1331 وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و تحصیلات خود را تا مقطع دکترا در همین زمینه ادامه داد.
سید غلامرضا تهامی تا اوایل دهه 40 ویرایش بیش از 20 عنوان از کتابهای «بنگاه ترجمه و نشر کتاب» را برعهده داشت. از جمله برخی ترجمه های بدیع الزمان فروزان فر.
«فرهنگ اعلام تاریخ اسلام» دکتر تهامی در 2 مجلد با 28 هزار مدخل و بیش از شش هزار صفحه از سوی شرکت سهامی انتشار، در اسفند 1385 منتشر شده است. این کتاب به عنوان اولین کتاب مرجع در این زمینه به زبان فارسی، در سال 1386به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزیده شده است.
تهامی در اوایل دهه 1330 همکاری خود را با «مجله ایران ما» آغاز کرد. دکتر تهامی، پس از بازنشستگی از مشاغل رسمی، در سال 1365 دوباره به ترجمه، تحقیق و ویراستاری روی آورد.
وی بیش از 100 عنوان کتاب را ویراستاری کرده است که 30 عنوان آن از کتابهای «مرکز نشر میراث مکتوب» است. وی این روزها در حال تدوین دایرة المعارفی چهل جلدی هست که تمام تاریخ اعتقادات قبایل قدیمی، ملتها و مذاهب مختلف را درباره حضرت مهدی (عج) در بر می گیرد که اکنون نگارش جلد سوم این مجموعه با عنوان «خط حمان» به پایان رسیده است و در آیندهای نه چندان دور از سوی مؤسسه بوستان کتاب تهران به بازار عرضه خواهد شد.
کتاب حاضر که حجمی حدود 450 صفحه را در بر خواهد گرفت، شرح حال 150 تن از علمای بزرگ اهل سنت نظیر مسلم و بخاری و احادیثی است که از آنها درباره حضرت مهدی(عج) نقل شده است.
برخی آثار دکتر تهامی عبارتند از:
1- باروی قفقاز، دو قرن مبارزه مسلمانان قفقاز (ترجمه)
2- بحران فرهنگ اسلامی(ترجمه)
3- چین و هنرهای اسلامی(ترجمه)
4- سیاست و دیانت در اسراییل(ترجمه)
5- فرهنگ اعلام تاریخ اسلام(تالیف)
این کتاب در سال 1386 به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی و برگزیده شده است.
دکتر سید غلامرضا تهامی درباره این کتاب چنین می گوید: اعلام در لغت به معنی علمهاست و در زبان عربی به معنی اسلامی خاص است، در فارسی ما اسامی خاص داریم مثل اسم کوهها، شهرها و... در زبان عربی و در اصطلاح نویسندگی آنچه درباره اشخاص و اماکن خاص استرا علم میگویند.
در پایان بسیاری از کتابهای غالبا مذهبی، اعلام اشخاص یا اعلام اماکن آمده است. در این کتاب هم موضوع همین است. البته فرهنگ به معنای شخصیتهاست مثل «فرهنگ مصاحب»، کلمه قاموس را هم به جای فرهنگ به کار میبرند یا کلمه معجم. اما در زبان فارسی به آن «فرهنگ» گفته میشود و فرهنگ اعلام یعنی کتابی که اسامی خاص یک دوره یا کشور یا یک گروه که معمولا بر حسب حروف الفبا مرتب شده در آن تنظیم میشود.
6- مسایل هنر و زیباییشناسی(ترجمه)
7- نگارگری اسلامی(ترجمه)
پایان پیام/
نظر شما