خبرگزاری شبستان: در قسمت اول این یادداشت بررسی شد که وحدت نه از انقلاب اسلامی ایران، بلکه از فطرت پاک انسانی ریشه گرفته و اسلام به عنوان دین کامل تاکید موکد بر این اصل دارد.
حال به بررسی وحدت از نگاه اسلام و پیامبر اکرم اسلام خواهیم پرداخت. وحدت امت اسلامی از اصول و ارزش های مورد تأکید پیامبر اعظم (ص) بوده است؛ از منظر آن حضرت، عزّت و اقتدار همه جانبه مسلمانان در پرتوی وحدت و همبستگی، دربرابر دشمنان مشترک است.
پیامبر اعظم (ص) وحدت امت اسلامی را از راهبرد های بنیادین اقتدار امت اسلامی در تمام زمان ها و مکان ها دانسته است، و برای بر پایی و تحقق بخشیدن آن، تلاش های فراوانی نموده اند به گونه ای که اقتدار و عزت جامعه ی نو پای اسلامی در عصر رسالت، برایند وحدت و راهکار های ارائه شده از سوی پیامبر خاتم(ص) بوده است. علاوه بر گفتار های آن حضرت پیرامون ضرورت، اهمیت و فواید وحدت، از سیره ی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پیامبر(ص)، بدست می آید که آن حضرت بنیان گذار وحدت امت اسلامی درجامعه ی عربی آن زمان بوده است. امام علی (ع) می فرماید: "پیامبر (ص) شکاف های اجتماعی را به وحدت اصلاح، وفاصله ها را به هم پیوند داد."
پیامر اعظم (ص) اسوه کامل درتمامی ابعاد زندگی می باشد، طبیعی است که الگو قرار دادن سیره آن حضرت، برای مسلمانان امروز نیز، کارآمد ترین راهکار ها را برای تحقق وحدت اسلامی، ارایه می نماید.
همچنان که پیش از این نیز گفته شد، مراد از وحدت امت اسلامی این است که مسلمانان در کنار حفظ مذاهب خودشان بر محو رمشترکات دینی مثل توحید، قرآن، پیامبر اعظم (ص)، سنت و سیره نبوی در برابر خطراتی که اصل اسلام و جامعه مسلمانان را تهدید می کند، همبستگی و همدلی داشته باشند و از اختلاف های گونا گون مذهبی، سیاسی، نژادی، زبانی و... که موجب وهن و سستی امت اسلامی می شود، دوری کنند.
برای بررسی دیدگاه های پیامبر اعظم در خصوص وحدت نگاهی به مفاد پیمان نامه عمومی مدینه که در اوایل ورود پیامبر به مدینه نگاشته است می نماییم:
1-مسلمانان در برابر ظلم وتجاوز با هم متحد خواهند بود .
2- امضاء کنندگان پیمان ، ملت واحد را تشکیل می دهند، مهاجران قریش به رسم سابق خویش قبل از اسلام در پرداختن خونبها با قی هستند اگر فردی از آنها کسی را کشت ، یا فردی از آنها اسیر گردید، باید به کمک هم خونبهای اورا بپردازند ، واسیر خود را بخرند.
3-هیچ مؤمنی بدون اشاره سایر مؤمنان در جهاد فی سبیل الله صلح نمی کند وصلح جز برای همگان اجرا نخواهد شد.
4- تمامی گروها (که به جنگ مشغول اند)به ترتیب وارد جنگ خواهند شد وجنگیدن به یک گروه ( دو مرتبه پشت سر هم) تحمیل نخواهد شد.
5- «ذمة الله »نسبت به همه افرا د یکسان است.
6- اگر اختلافی بین مسلمین بروز کرد ،مرجع حل آن خدا ورسول خواهند بود.
7- مسلمین ، فرد مقروض ومدیونی را که دین او سنگین است رها نخواهند ساخت ،بلکه اورا کمک می کنند.
8- هیچ فرد با ایمانی حق ندارد ،مؤمنی را برای خاطر کشتن کافری ؛ بکشد ، وهرگز نباید کافری را بر ضد مسلمانی یاری کند.
9- پیمان وعهد خدا با تمام مسلمانان یکی است از این نظر پست ترین آنها می تواند تعهداتی در برابر کفار بذمه بگیرد.
10- مسلمان دوستان وپشتیبان یکدیگر ند.
11- هر فردی ازیهودیان ازما پیروی کند واسلام بیاورد ،از کمک ویاری ما بر خوردار خواهد بود،وتفاوتی میان او ومسلمان دیگر نخواهد بود وکسی حق ندارد اورا ستم کند ویا دیگر ی را بر ضد او تحریک کرده ودشمن اورا یاری نماید.
12- در عقد پیمان صلح باید مسلمانان متحد شوند ،وهیچ مسلمانی بدون جلب نظر مسلمان دیگر جز عدالت و مساوات نمی تواند صلح بر قرار کند.
با توجه به راهکار های ارایه شده در سیره نبوی برای رسیدن به وحدت امت اسلامی در زمانه و عصر کنونی، راه های عملی زیر را می توان اسخراج نمود:
1- مراجعه به قرآن، سنت و سیره نبوی و عترت رسول خدا (ص) که همواره مسلمانان را به وحدت و همبستگی فرا خوانده اند .
2- تحمل نظرات مخالف ومدارا با پیروان مذاهب .
3- دوری از تعصبات خشک گوناگون ملی ،قومی ونژادی .
4-آشنائی شیعه وسنی از آراء ونظریات علمی یکدیگر با مطالعه کتب مربوط به یکدیگر.
5 - تعامل اندیشمندان فرقه های گوناگون اسلامی وگفتگو های علمی جهت رفع سوءتفاهم ها .
6- آشنائی از توطئه های دشمن برای ایجاد اختلاف .
7- احترام به مقدسات یکدیگر .
8- دوری از تهمت وافترا نسبت به یکدیگر.
9- کنترل افراد تند رو که موجب نفاق وتفرقه می گردد.
10- تقویت نقطه های مشترک .
11- ایجاد مراکز آموزشی پژوهشی مشترک .
12- ایجاد رسانه ها ی پیام رسانی مشترک و برای تقویت روح وحدت طلبی و پیام رسانی سالم.
البته همه این راهکار ها زمانی امکان ایجاد و اجرا دارند که سران جوامع اسلامی به قدرتی که در پشت وحدت اسلامی قرار گرفته است آگاهی یابند.
پایان پیام/
نظر شما