به گزارش خبرگزاری شبستان از سمنان،حجت الاسلام مصطفی تقوی بابیان اینکه شناخت غلات از پیچیده ترین کارهای مورخان در طول تاریخ بوده است افزود: دلیلش آن است که هیچ شخص یا گروهی، عنوان غلات را برای خود نمی پذیرد و عقیده خود را غلو آمیز نمی داند.
وی در تعریف غلات گفت: در طول تاریخ انسان با فرقه هایی مواجه می شود که مخالفینشان آن ها را غُلات (جمع غالی به معنی غلو کننده) می نامند. این ها کسانی هستند که درباره حضرت علی (ع) و یا دیگر شخصیت های مهم دچار غلو شده اند.
تقوی اضافه کرد: غلات همواره اندیشه های خود را تا حد امکان به صورت سرّی نگه می داشتند که خود این امر هم عامل دیگری برای عدم امکان تحقیق دقیق در مورد آن ها می شد.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان تصریح کرد: امروز آشکار شده است، بسیاری از اسم هایی که از آنها تحت عنوان رهبری غلات یاد می شود، اصلاً وجود خارجی نداشته اند و عمدتاً دشمنان برای محکوم کردن شیعه و اتهام غلو زدن به تشیع این شخصیت ها را ساخته و پرداخته اند.
وی ادامه داد: اما به هر حال، کسانی بوده اند که حضرت علی(ع) یا دیگران را تا حد خدایی بالا می بردند و چنین کسانی هنوز هم وجود دارند که علی اللهی ها نیز از همین گروه ها هستند.
تقوی با بیان اینکه از مهم ترین جماعت های این گروه در عصر حاضر، کسانی هستند که در سوریه به علویون معروفند، اظهار داشت: آن ها ظاهراً معتقدند که خدا یک بار در قالب مسیح (ع) و بار دیگر در قالب علی (ع) حلول کرده است و دیگر بار در قالب مهدی (عج) ظهور خواهد کرد.
وی گفت: از مهم ترین خصوصیات مشترک غلات این است که به ظاهر شریعت واقعی نمی نهند، قائل به تناسخ هستند و همچنین معتقدند که خدا در روح شخص مورد نظرشان حلول می کند و با او متحد می شود.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان تصریح کرد: بسیاری از نویسندگان در مورد این گروه از غلات دچار اشتباه شده و آنها را فرقه ای از تشیع معرفی کرده اند و گفته اند: "غلات، کسانی هستند که در تشیع افراط کرده اند".
تقوی اضافه کرد: اگر چه این تعبیر افراط در تشیع تعبیر صحیحی نیست، اما چند تفاوت بارز هست که بر اساس آنها به هیچ وجه نمی توان غلات را فرقه ای از شیعه دانست.
به گزارش روابط عمومی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان، وی با بیان اینکه شیعه کسانی هستند که قائل به امامت حضرت علی(ع) و جانشینی او پس از پیامبر اکرم (ص) هستند تاکید کرد: حال چگونه می توان وضع کسانی را که قائل به الوهیت حضرت علی (ع) نه امامت وی هستند، افراط در تشیع نامید؟
وی گفت: در واقع اینها عملا با این اعتقادشان، سه اصل از اصول عقاید شیعه، یعنی توحید، نبوت و امامت را انکار می کنند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان اظهار داشت: علاوه بر آن شیعه پیرو تعالیم اسلام و ائمه معصوم(ع) است، در حالی که غلات بسیاری از تعالیم ائمه (ع) به ویژه در مورد توحید را زیر پا گذاشته اند.
تقوی بیان داشت: از پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) احادیث فراوانی در مذمت غلو کنندگان و جهنمی بودن آنان ذکر شده است، به طوری که دشمن اهل بیت و غلو کننده در حق آنها را مثل هم دانسته اند و مسلم است کسی که با دشمن اهل بیت (ع) هم رتبه است، نمی تواند شیعه باشد.
وی با بیان اینکه عقاید فرقه علی اللهی (اهل حق) مبتنی بر خرافات است و بنا به گفته خودشان جوهرکشی از تمام ادیان است به باورهای آنها اشاره کرد و اظهار داشت: این مسلک، به سلطان سهاک و قبل از او بابا خویشن (مبارک شاه) و ناعوث و حضرت (ع) جنبه خدایی میدهد و نوعی الوهیت نسبت به آنها قائل است.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان افزود: در نقد و بررسی این نوع طرز تفکر که برای خدای متعال همتا و نظیری قائل است، متکلمان اسلامی و حکمای الهی براهین متعددی اقامه کردهاند.
تقوی گفت: متکلمان و حکمای الهی گفته اند: «هر گاه فرض کنیم که برای خدای جهان، همتا و نظیری وجود دارد، لازمهاش این است که خدای جهان و همتای او هر یک از دو جزء مرکب باشند و ترکیب شدن از دو جزء مستلزم نیاز و احتیاج است و احتیاج با خداوندگاری سازگار نیست».
وی اضافه کرد: علاوه بر آن، آیه شریفه (لیس کمثله شیء) هر گونه نظیر و شبیهی را از خدای متعال به صراحت نفی میکند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان تاکید کرد: اولین مرتبه از مراتب توحید، توحید ذاتی است که میگوید: «خدا واحد است، نه مثلی دارد و نه نظیری و نه شبیهی و نه عدیلی».
تقوی با بیان اینکه نماز و روزه به شیوه اسلامی در مسلک اهل حق کاملاً مردود است و سلطان سهاک در مسائل عقیدتی تأکید کرده که روزه سه روز و نیاز به جای نماز قرار دارد اظهار داشت: لذا در حقیقت مصداق دوزخیانند که خدای متعال میفرماید: «بهشتیان از دوزخیان میپرسند: چه چیز شما را به دوزخ وارد ساخت؟ میگویند: ما از نمازگزاران نبودیم».
وی اظهار داشت: تناسخ و حلول از ارکان اصلی اعتقادات اهل حق، است که میگویند: سرانجام هر صاحب روحی مظهر یا جامه روح دیگری از ماقبل است و انسان باید هزار مرتبه متولد شود و هر مرتبه در قالبی زندگی کند تا در هزار و یکمین مرحله، بهشتی یا جهنمی شود و هر بار که میمیرد، لازم نیست به صورت انسان دیگری متولد گردد، گاهی به صورت گاو، گاهی به صورت شتر و… به دنیا میآیند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان ادامه داد: امّا در مورد حلول میگویند: «خداوند به جسد پیامبران، امامان و رهبران اهل حق حلول کرده، به میان مردم آمده و گفته است: «گهی بنده، گهی خالق که مائیم».
تقوی گفت: در ردّ اندیشه حلول و اتحاد گفتهاند که لازمة این سخن ترکیب در ذات خداست که ملازم با احتیاج است و احتیاج در ذات خدا راه ندارد.
وی خاطر نشان کرد: در یک جمع بندی نهائی به این نتیجه میرسیم که اهل حق بالاترین غلو را در حق پیشوایان خود قائل هست و این مسلک جوهرکشی از ادیان مختلف وحیانی و غیروحیانی است و آثاری از مذاهب مانوی و یهود و مسیحیت در مذهب آنها به چشم میخورد.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان دامغان افزود: به تعبیر دیگر مذهب آنها کشکولی است که از هر مسلک و مذهبی یک مطلب اخذ کرده و بدون کمترین توجیه عقلانی و یا وحیانی آنها را تبلیغ میکنند.
تقوی در خاتمه اضافه کرد: این عقاید نه تنها از ساختار مستحکمی برخوردار نیستند، بلکه در تناقض با هم دیگرند و هیچ تبیین عقلانی را بر نمیتابند.
پایان پیام/
نظر شما