به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، سعید جلیلی، نماینده رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی پس از پایان مذاکرات ایران و 1+5 با اشاره به اینکه پیشنهادات نباید نافی حقوق ایران باشد، گفت: گروه پنج به علاوه یک پیشنهاد کرد گام های ملموسی برای شش ماه آینده و در جهت اعتماد سازی متقابل برداشته شود و پیشنهادهایی نیز در این زمینه ارائه شد بر این مبنا بنا شد در 28 اسفند جلسه کارشناسی در استانبول برگزار شود و همچنین 16 فروردین همین جلسه سیاسی با 1+5 مجدداً در آلماتی برگزار می شود.
وی با اشاره به اینکه این گفتگوها را گامی مثبت می دانیم، گفت: این گفتگوها و همکاریها می تواند با برداشته شدن گامهای متفاوت تکمیل شود.
وی ادامه داد: فعالیت های هسته ای ایران به عنوان یک عضو ان پی اتی در چارچوب قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی و ان پی تی است که در این زمینه با رعایت قوانین ایران پیشرفت های خوبی در زمینه هسته ای به دست آورده است.
وی با اشاره به اینکه ایران همیشه از گفتگوها استقبال کرده است، گفت: همیشه بر این نکته تاکید کرده ایم انچه می تواند برای همکاریها مفید باشد در ذیل این گفتگوها به دست می آید راه حل این است که باید با یک رویکرد سریع طرفین وارد گفتگو شوند. نه اینکه از ابزار فشار استفاده کنند چرا که در این زمینه بارها گفته ایم استفاده از ابزار فشار و تحریم بی نتیجه و بی جواب است.
وی ادامه داد: در فاصله مسکو تا آلماتی یعنی در 9 ماه گذشته شاهد این بودیم که علی رغم وجود همه تحریم ها و فشارها ایران بر اصول و قوانین خود در حوزه فعالیت های هسته ای پایبند بوده و این تحریمها و فشارها نتیجه ای نداشته است.
وی خطاب به کسانی که راه حل نتیجه بخش شدن مذاکرات هسته ای با ایران را اعمال تحریمها می دانند، گفت: بهترین راه برای نتیجه گرفتن تصحیح این راهبرد است. در این دور از گفتگوها شاهد این بودیم که تمامی افرادی که خواهان تحریم و فشار در ایران بوده اند از موضع خود کوتاه آمده و به دیدگاههای ما نزدیکتر شده اند اگر این امر را نشانه تغییر راهبرد در رفتار این کشورها بدانیم باید بگوییم که شاهد نقطه عطفی در ادامه گفتگوها خواهیم بود.
جلیلی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه رسانه های غرب مدعی شده اند که ایران به ازای برداشتن تحریمها حاضر به توقف غنی سازی اورانیوم 20 درصد است، گفت: یکی از بحث هایی که همواره مطرح کرده ایم این است که هر پیشنهادی باید بر مبنای پذیرفتن حقوق هسته ای ایران از جمله حق غنی سازی اورانیوم باشد؛ در این چارچوب است که موضوعات می تواند مطرح شود.
وی تصریح کرد: یکی از موارد پیشنهادی ما در نشست مسکو این بود که ایران آمادگی دارد که گامهایی را برای همکاری بردارد به عنوان مثال ما سه سال پیش در ژنو 2 مطرح کردیم که برای راکتور تهران نیازمند سوخت 20 درصد هستیم و ما آمده ایم آن را دریافت کنیم اما آنها پاسخی به این تقاضای ما ندادند و ایران خود سوخت موردنیاز خود را تولید کرد.
جلیلی با اشاره به اینکه تولید سوخت 20 درصد حق مسلم ماست و طبق ان پی تی این حق به ایران داده شده است، گفت: از این رو باز تاکید می کنم که یکی از مهمترین مباحثی که در این جلسات باید مطرح شود این است که اعتماد ملت ایران جلب شود و برای جلب اعتماد ملت ایران باید رفتار خصمانه را کنار گذاشت.
وی در پاسخ به این سوال که رفتار 1+5 و به ویژه امریکا نشاندهنده اعمال پیشنهادات و رویکرد جدید در گفتگوهاست، گفت: خود این کشورها نیز شاهد بوده اند که در 8 ماه گذشته علی رغم تحریم ها و فشارها ایران موفقیت های بسیاری داشته است، تهران در شهریورماه کانونی برای تمرکز 120 کشور جهانی بود که اکثریت قاطع جامع بین المللی در اجلاس تهران حمایت خود را از فعالیت های هسته ای ایران اعلام کرده اند همچنین ما پیشرفتهای بسیاری در حوزه علمی و اقتصادی داشته ایم به طوریکه در سال 2012 به اذعان منابع غربی ایران بالاترین رشد علمی را داشت، حضور شکوهمند مردم در سالگرد پیروزی انقلاب نشاندهنده این است که مردم بانشاط تر از همیشه از حقوق خود پشتیبانی می کنند مجموعه این عوامل نشان می دهد که کشورهای غرب و به ویژه امریکا باید به راهبرد جدید فکر کنند.
پایان پیام/
نظر شما