خبرگزاری شبستان// یاسوج
چرام شهرستانی است در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران به مرکزیت شهر چرام .جمعیت این شهر در سال 1390، برابر با 13 هزار نفر و جمعیت کل شهرستان بالغ بر 42 هزار نفر می باشد.
این شهر در بخش مرکزی استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
شهر چرام دارای مکانهای دیدنی بسیار و از جمله باغ معروف و مشهور چشمه بلقیس، باغ عمران، چشمه کورسا، امامزاده امیر یوسف، سرکرته، باغ و آبشار المون، قلعه قدیمی، روستای تاریخی آرند و باغ های زیبای طسوج بوده و با توجه به سرزمین های حاصل خیز و شالیزارهای وسیع و زیبا در آن به منطقه سبز و به عنوان «شمالی در جنوب» نامیده می شود.
این شهر دارای دو نمونه پر محصول برنج مرغوب از نظر کمی و کیفی به نامهای ثبت شده چرام1 و چرام 2 بوده. مردم این شهر با صفا و مهمان دوست بوده به طوری که در استان کهگیلویه و بویراحمد به خونگرمی و مهربانی مشهور و معروف می باشند.
زبان مردم این شهر لری است. این شهر از سال 1356 تاکنون دارای شهرداری بوده که در 30 سال انقلاب توجه زیادی به این شهر نشده.
پیشینه تاریخی
نام چرام برگرفته از "چه رامه" می باشد که به معنای جای سرسبز است و نشان از وجود مراتع فراوان می دهد که بیانگر قدمت دامپروری و کوچ نشینی در ازمنه تاریخ است.
در دوره اشکانیان و امپراتوری بزرگ هخامنشیان که مردان نام آوری چون کوروش و داریوش بزرگ بر ایران فرمانروایی می کردند، شهر چرام جزیی از بلاد شاپور بوده است.
آثار به جا مانده در ضلع غربی شهر در کنار امامزاده امیرولی، قلعه قلات، قلعه ارند، ویرانه های کمبوس بناری و ... همه و همه نشان از قدمت این شهر دارد.
زمانی که اسکندر مقدونی به بهانه انتقام شهر سوخته آتن که به دست پرتوان خشایارشا و برای تادیب یونانیان مهاجم به آتش کشیده شد، روانه ایران گردید در منطقه تنگ تکاب دلاورمردی از ایل لر کهگیلویه و چرام بنام آریوبرزن در مقابل وی ایستادگی نمود و مدتها از کیان این سرزمین دفاع کرد.
زمانی که اسکندر به سرزمین چرام رسید و با منطقه ای خوش اب وهواو چمنزار های زیبا و مراتع بزرگ روبرو شد می گوید چه رامه و یا چون رومه که بعدها به چُرام تغییر یافت. مدت زیادی اردوگاه اسکندر در این شهر اطراق نمودند و از انجا روانه شهر شیراز شده و بزرگترین افختار مشرق زمین، یعنی تخت جمشید یا همان پرسپولیس را به اتش کشیدند.
آشنایی مختصر با مناطق گردشگری و زیارتی چرام
باغ چشمه بلقیس چرام
باغ چشمه بلقیس در استان کهگیلویه و بویراحمد، در دشتی هموار معروف به شهرک قلعه کره شهبازی از توابع بخش چرام و در 9 کیلومتری شرق چرام و یک کیلومتری روستای شهرک در میان تپه ماهورها و کوه ها واقع شده است.
این باغ از شمال به جاده چرام ـ گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی، از غرب به باغ جهاد کشاورزی(باغ عمران) و از شرق به اراضی کشاورزی و کوههای همجوار محدود می شود. چندین نهر فصلی و دایمی در این دشت جریان دارد و محصولات غلات چون گندم، جو و برنج در این منطقه کشت می شود.
این بنا به گفته اهل منطقه توسط زنی به نام بلقیس حدود اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی احداث شد.
در سال 1327 مردم محل در اطراف آن به احداث چند باغ کوچک اقدام و در سال 1338 شخصی به نام اسکندر خان چرامی آن را خریداری و به گسترش آن اقدام کرد.
چشمه بلقیس نام جدید روزگار ما برای باغی است که مرحوم اسکندر خان چرامی در اطراف این چشمه بر جای باغی که از ازمنه پیش از او، در این محل وجود داشت توسیع و تجدید رونق نموده است.
مدتی هم این باغ و یک آبادی کوچک نزدیک آن در مکاتبات و اسناد و بعضی از سفرنامه ها به نام اسکندریه شهرت گرفته است... به نظر می رسد این باغ مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی می باشد. این باغ با مساحتی در حدود 38960 متر مربع و شامل فضاهایی چون 4 برج به ابعاد 70 *150 متر در ضلع غربی باغ، چشمه، استخر و در قسمت شرقی آن صخره ای بزرگ به ارتفاع 20 متر تشکیل شده است. این باغ در حال حاضر در تملک شهرداری است.
پوشش گیاهی این باغ به دلیل گرمسیری بودن این منطقه شامل اکالیپتوس، سدر، بلوط، سرو و دارای درختان متنوع میوه ای چون گردو، گلابی، سیب، لیمو ترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج، نخل و ... می باشد. همچنین بوته های گیاهی گوناگون و گل های مختلف در آن به چشم می خورد.
نظام آبیاری این باغ بر اساس فوران آب چشمه های اصلی و چندین چشمة فرعی است که به وسیله نهرهای کوچک و بزرگ متعددی در باغ جریان می یابد و آب مازاد آنها به وسیله جویی بزرگ به طرف استخر باغ که در ضلع جنوب غربی باغ واقع شده هدایت می شود.
این استخر زیبا به شعاع 10 متر و عمق 1/5 متر بصورت دایره و دارای سه ورودی و یک خروجی می باشد که آب چشمه از مسیر خروجی به رودخانه فشیان می ریزد. این استخر، باغچه ای به قطر 4 متر که پوشیده از درختان نخل، نارنج، پرتقال و گلهای زیبا و متنوع است را در آغوش گرفته است.
تنگ پیرزال: در فاصله 15 کیلومتری شمال شرق شهر دهدشت و در ابتدای دره بزرگ سرفاریاب تنگه ای عظیم به طول 5/3 کیلومتری واقع شده که به تنگ پیرزال معروف می باشد.
کوه سیاه دو طرف تنگه واقع و مدخل چندین چشمه بزرگ وکوچک فصلی نیز می باشد.
امامزاده شاه حمزه (ع): این امامزاده بزرگواردر پنج کیلومتری بخش سرفاریاب و در تنگه ای به نام همین امامزاده واقع شده است.
این امامزاده هرساله بخصوص در ایم تعطیلات نوروزی میزبان انبوه مسافران ومیهمانان در داخل و خارج از استان کهگیلویه وبویراحمد است.
در کنار این امامزاده می توان نقوش برجسته ای از نقاشی های قدرت لا یزال را به روی صحفه طبیعت و این دیار زیبا مشاهده کرد.
به گزارش شبستان، رودخانه خروشان و جنگل های بلوط،، باغات روح انگیز، تنگ(سد) شراب گروه و طبیعت بکر و زیبای کنار این امامزاده جلوه خاص هدیه ای ارزشمند را به مسافران ، زائران و گردشگران این دیار هدیه داده است.
دشت چرام: از ابتدای روستای کورسا در شمال شهر چرام تا روستای شمس آباد در جنوب چرام دشت وسیع چرام به طول حدود 25 کیلومتر دردامنه کوه سیاه واقع شده است.وجود آب و هوای حاصلخیز باعث شده تا همواره این دشت وسیع پذیرای جمعیت های انسانی بوده است.
قلعه چرام: این بنا به فاصله 20 کیلومتری از شهر دهدشت و بر روی تپه مشرف بر دشت وشهر کنونی چرام قرار دارد که در اواسط دوره قاجاریه در دوطبقه به مساحت 800 مترمربع احداث شده و شامل دو بخش بیرونی و اندرونی است.
بخش بیرونی آن مهمانخانه، سکوهای نشیمن و اسطبل بوده وبخش اندرونی آن شامل فضاهای چهار گانه مسکونی و تدافعی، دروازه، برج دیده بانی وحیاط مرکزی ویک حلقه چاه آب است.
آبشار طسوج: در سردسیر ترین منطقه بخش چرام به فاصله70 کیلومتری شهر دهدشت به طبیعت دل انگیز و آبشار تنگ المون طسوج می رسیم که در دامنه کوه ساورز قرار دارد.
این منطقه زیبا دارای باغات سیب، گردو و درختان کهنسالی است که زندگی کوچ نشینی ایلات و عشایر در این طبیعت، زیبایی آن را دو چندان نموده است.
قلعه کره شهبازی: این قلعه در فاصله 5/2کیلومتری جنوب شهر چرام و300متری جنوب روستای شیرازی قرار گرفته است.
ابعاد این قلعه در حدود 10×10×15متربوده و دارای پلانی مستطیل شکل است. بنای اصلی در 2 طبقه ساخته شده و یک حصار تقریبا'مربع شکل دور تا دور قلعه را فراگرفته است.
پایان پیام/
نظر شما