به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، سعید جلیلی، نماینده رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در ادامه نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی پس از پایان مذاکرات ایران و 1+5 در پاسخ به سؤال خبرنگار رویترز درباره تغییر سیاستهای طرفین مذاکره در نشست آلماتی گفت: اظهارات واقعبینانه گروه 1+5 بیانگر این بود که آنها با ارزیابی از روند هشتماهه مذاکرات به این نتیجه رسیدهاند که نه تنها استفاده از فشارها برای موفقیت گفتگوها قطعا بی نتیجه است بلکه برعکس موجب نشاط اجتماعی، سیاسی مردم ایران شده است و همین ارزیابی ها موجب شده تا آنها به سمت راهبرد صحیحی حرکت کنند.
وی افزود: تجدید نظر گروه 1+5 در نشست آلماتی نشان داد که آنها به این نتیجه رسیده اند که باید سیاستهای خود را در قبال انرژی هسته صلح آمیز ایران تغییر دهند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر تصمیم ایران درباره بستهشدن سایت فردو به عنوان یکی از خواستههای گروه 5+1 تصریح کرد: آن چیزی که در این مذاکرات مطرح شد این است که آنها به راهبردهای ایران در مذاکرات مسکو نزدیکتر شدهاند و این گامهای واقعبینانه نشان میداد که آنها متوجه نتیجهبخشبودن دیدگاههای ایران شدهاند.
فعالیت سایت فردو قانونی است و توجیهی برای بستن آن وجود ندارد
وی همچنین با بیان اینکه فعالیت سایت فردو کاملا قانونی است، اظهار داشت: این سایت طبق ضوابط آژانس انرژی هستهای فعالیت میکند و هیچ توجیهی برای بستهشدن آن وجود ندارد.
جلیلی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اینکه توافقات آلماتی چقدر به بیشتر شدن تعاملات ایران با آژانس انرژی هستهای کمک میکند؟ گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو NPT بیشترین همکاریها را با آژانس انرژی هستهای داشته است. این موضوع ادعای صرف نیست، ما شواهد و اسناد زیادی برای اثبات این مسئله داریم اما اگر قرار باشد همکاری ایران با آژانس انرژی هستهای فراتر از ضوابط باشد، باید این همکاریها مطابق چهارچوبهای ایران باشد که ما این چهارچوبها را هم در مذاکره با آژانس و هم در مذاکراه با 1+5 مطرح کرده ایم.
مواظب باشید رژیم صهیونیستی برای پیگیری اهداف خود از آژانس و کشورهای دیگر هزینه نکند
رییس تیم مذاکرهکننده هستهای در پاسخ به خبرنگاری درباره توصیهاش به گروه 1+5 بعد از نشست امروز و اینکه رژیم صهیونیستی گفته با گروه 1+5 در تماس نزدیک است، تاکید کرد: توصیه این است که آنها هزینه برخی کشورها را که میخواهند با هزینه 1+5 و کشورهای دیگر اهداف نامشروع خود را دنبال کنند، نپردازند.
جامعه جهانی باید برای خلع سلاح هسته ای رژیم صهیونیستی عزم جدی داشته باشد
وی افزود: رژیم صهیونیستی اولین متهم در زمینه اشاعه سلاحهای هستهای است، باید جامعه جهانی عزم جدی برای خلع سلاح هستهای این رژیم و جلوگیری از اشاعه این سلاحها داشته باشد. همچنین جامعه جهانی باید مواظب باشد تا رژیم صهیونیستی برای پیگیری اهداف خود از آژانس بین اللملی انرژی هسته ای و بقیه کشورها هزینه نکند.
جلیلی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره نحوه تأثیرگذاری مذاکرات امروز در پیشرفت مذاکرات آینده خاطرنشان کرد: همین که آنها در هشت ماه اخیر پی بردهاند باید اعتماد ملت ایران را جلب کنند نکته مثبت مذاکرات بود. آنها فهمیدهاند که باید در رفتارهای خود تجدیدنظر کنند اما نکتهای که وجود دارد این است که آنها می خواهند این گامهای مثبت را چگونه بر دارند. ما معتقدیم که برای حل مشکلات باید گامهای بلندتری برداشت اما به این گامهای کوچک هم میتوان امیدوار بود.
وی افزود: نفس ورود آنها به رفع مشکلات پیش رو جدی است اما آنها باید توجه داشته باشند که گامهای مثبت باید همراه با توازن باشد.
غربی ها به درستی دیدگاه ایران برای برون رفت از مشکلات سوریه اذعان می کنند
دبیر شورای امنیت ملی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تأثیر رویدادهای سوریه بر روند مذاکره آلماتی اظهار داشت: یکی از پیشنهادهای ایران در مذاکرات استانبول، بغداد و مسکو این بود که علاوه بر مذاکره درباره مسایل هستهای درباره مسایل منطقهای به ویژه مشکلات موجود در سوریه و بحرین نیز صحبت کنیم. در مسکو گفتیم مسیری که غربیها برای حل مسایل سوریه طی میکنند مسیر غیردموکراتیک است و زمینه را برای گروه های تروریستی آماده میکنند و این موضوع یقینا مورد قبول جامعه جهانی نیست اما عملا آنها با تجهیز تروریست ها و وارد کردن آنها به سوریه نه تنها نتوانستند مشکلی را حل کنند، حتی موجب وخیم تر شدن اوضاع سوریه شدند.
جلیلی با بیان اینکه راهبرد حل مشکلات سوریه فراهمکردن زمینه برای انتخاب مردم سوریه از طریق سازوکارهای دموکراسی است، تصریح کرد: امروز غربیها نیز متوجه شدهاند که رویدادهای سوریه نتیجه راهبردهای غیرمنطقی آنهاست و همین موجب شده تا آنها به درستبودن دیدگاه جمهوری اسلامی ایران اذعان می کنند.
وی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار پرستیوی درباره واکنش تیم مذاکرهکننده گروه 5+1 به پیشنهادهای ایران تصریح کرد: ما در مسکو پیشنهادهایی را اعلام کردیم که پنج محور داشت و مهمترین محور آن این بود که حق غنیسازی ایران به عنوان حق قانونی به رسمیت شناخته شود، آنها در نشست آلماتی حرفهایی را زدند که قدمی رو به جلو برای نزدیکشدن به پیشنهادات ایران بود.
رییس تیم مذاکرهکننده هستهای ایران ادامه داد: پیشنهادات ایران نیز همان پیشنهادات مذاکرات مسکو بود اما در این نشست ما برنامههایی ارایه کردیم مبنی بر اینکه چگونه میتوان این پیشنهادها را اجرا کرد.
جلیلی در پاسخ به سؤال خبرنگار بیبیسی درباره راهبردهای ایران برای رفع تحریمها و توافق با جامعه جهانی تصریح کرد: ما حق غنیسازی را حق قانونی خودمان میدانیم و این حق را برای تحقق نیازهایمان انجام میدهیم، چه غنیسازی 20 درصد چه غنیسازی 5 درصد. سه سال پیش در مذاکرات ژنو 2 گفتیم که برای رآکتور تحقیقاتی تهران نیازمند سوخت 20 درصد هستیم، متأسفانه آنها پاسخ مناسبی ندادند و ما خود اقدام به تولید سوخت کردیم.
وی افزود: ایران حق غنیسازی 20 درصد برای تامین نیازهای پزشکی لازم است و ما این حق را مبتنی بر معاهده ان پی ای می دانیم.
دبیر شورای امنیت ملی در پایان نشست با بیان اینکه نشست آلماتی سازنده بود تأکید کرد: پیشنهادهایی که گروه 5+1 برای برداشتن گامهای مؤثر برای احقاق حقوق ملت ایران و رفع نگرانیها و برداشتن تحریمها داشتهاند از نظر ما یک گام مثبت بود.
پایان پیام/
نظر شما