خبرگزاری شبستان: ذهن آدمی همواره دغدغه مند و کنجکاو در شناخت ناشناخته ها است، از این رو است که در سراسر زندگی سوالات بیشمار ذهن او را به خود درگیر می کند؛ در این میان پاسخ برخی سوالات به صورت تجربی برای او قابل یافتن است اما هستند بسیاری از سوالات که خارج از میدان تجربه انسان بوده و پاسخ آنها به آسانی بدست نمی آید. از این رو در سلسله مباحث نسیم اندیشه از لسان آیت الله جوادی آملی، مرجع شیعیان و مولف تفسیر تسنیم به برخی از این سوالات پاسخ داده می شود.
چه دلیلی وجود دارد که قرآن نیز مانند دیگر کتب الهی تحریف نشده باشد؟
تحریف دو قسم است: لفظی و معنوی. تحریف معنوی همان تفسیر به رای است که وقوع آن انکارناپذیر است، این مسئله به محتوای قرآت کاری ندارد و نقصی بر آن محسوب نمی شود، تحریف لفظی نیز یا با اضافه کردن است یا با کاستن.
از آیات تحدی و مبارزطلبی قرآن معلوم می شود که هیچ کس نمی تواند، لفظی را هم پای قرآن بسازد و به گونه ای که معلوم نشود، در آن جای دهد.
در این مورد همه علمی شیعه و سنی اتفاق نظر دارند. در مورد کاستن نیز آیات تحدی این گونه است که تمام قرآن را شامل می شود و به مقدار موجود تحدی نمی کند، چنانکه در آیه «ولو کان من عند غیرالله لوجدوا فیه اختلفا کثیرا»(1) آمده است. این هماهنگی به کل قرآن باز می گردد و در کل کتاب اختلافی نیست. در صورت کاسته شدن، شخصی می تواند در مورد تحدی یا هماهنگی نسبت به همان حذفیات مناقشه کند و این با اعجاز قرآن منافات دارد و مردود است.
خود قرآن نیز هر گونه تحریف را به صو رت قطعی نفی می کند. آیه «انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحفظون»(2) با چند تاکید پیاپی، احاطه کنف الهی بر قرآن را بیان می کند و از روایاتی مانند ثقلین، روایات عرضه(عرضه قرآن با احادیث) و رجوع به قرآن در فتنه ها و دیگر روایات نیز همین معنا بر می آید.(3)
پی نوشت ها:
1.سوره نسا، آیه 82
2.سوره حجر، آیه 9
3.برای مطالعه بیشتر رجوع شود به: کتاب نزاهت قرآن از تحریف، ص17
پایان پیام/
نظر شما