به گزارش خبرگزاری شبستان، نخستین کارگاه آموزشی اولین جشنواره ملی فیلم قرآن و عترت (تسنیم)، شب گذشته با حضور فرجالله سلحشور نویسنده و کارگردان فیلمنامههای قرآنی، اردلان شجاع کاوه بازیگر، جلیل عرفانمنش کارشناس و فیلمنامهنویس قرآنی، عبدالوهاب صورتی کارشناس و نویسنده فیلمنامههای قرآنی و فیلمسازان جشنواره تسنیم، در سالن آمفی تئاتر مجتمع فرهنگی هنری استاد فرشچیان برگزار شد.
براساس این گزارش، در ابتدای کارگاه تخصصی فیلمسازی فرج الله سلحشور با اشاره به تفاوتهای فیلمنامههای مذهبی و غیرمذهبی اظهار داشت: فیلمنامه مذهبی باید با عالم بالا و معنویات در ارتباط باشد.
وی افزود: فیلمنامههای ما باید به دور از مادیگرایی، خودنمایی، تظاهر، فریب و منیتهای دنیوی باشد. سینمای دینی با همه این ظواهر دنیوی مخالف است و فیلمنامهنویس مذهبی نباید دروغ تحویل مردم بدهد و نباید در آن تحلیلهای انسانی را دخیل کند در صورتی که فیلمنامه دینی باید عبرت آموز باشد و باید انسان را به تفکر وادارد.
سلحشورادامه داد: فیلمنامهنویس مذهبی باید خدامحور و معناگرا باشد.
کارگردان سریال حضرت یوسف پیامبر(ع) به بیان چگونگی بهرهگیری از تخیل در فیلمنامهها اشاره و بیان داشت: فیلمنامهنویس باید داستانهای واقعی را جستجو کرده و به پروراندن آن اقدام کند و این تخیل باید متصل به حق و حقیقت باشد و در این ارتباط باید به قصههای الهی مراجعه کرد.
سلحشور ادامه داد: در داستانها و فیلمنامههای مذهبی نباید نظرات شخصی نویسنده را وارد کرد و فیلمنامهای قرآنی است که عبرت آموز باشد.
کارگردان سریال حضرت یوسف پیامبر(ع) با بیان این که از یک آیه قرآن میتوان تفاسیر متعددی را انجام داد، تصریح کرد: این تفاسیر خود برگرفته از تخیل ذهنی متصل به حق و حقیقت است که در این ارتباط میتوان از یک داستان قرآنی یک سریال 45 قسمتی بیرون کشید.
وی افزود: باید در نگاشتن فیلمنامههای قرآنی امانتدار بود و نباید در تاریخ دخل و تصرف کرد و آن چیزی را که میخواهیم با خیال خود بسازیم، باید با واقعیات موجود سازگاری داشته باشد.
همچنین در بخشی دیگری از این کارگاه جلیل عرفانمنش با بیان این که جشنواره فیلم قرآن و عترت پاسخی برای کسانی است به تفکر جهانیسازی در مقابل ایدئولوژی میپردازند، بیان داشت: گام اول برگزاری جشنوارههای قرآنی در شهر اصفهان به خوبی برداشته شده است و باید از این جشنواره نهایت بهره و استفاده را برد.
وی افزود: این جشنواره لازم است در سالهای آینده به صورت بینالمللی برگزار شود تا فیلمسازان کشورهای دیگر نیز به ارائه فیلمهای خود بپردازند.
عرفانمنش با بیان این که باید بیاندیشیم، ایرانی باشیم و مسلمان بمانیم اظهار داشت: باید در این ارتباط با زبان دنیا سخن گفت و با مؤلفههای ایران اسلامی و با بهرهگیری از اندیشههای فاخر و فیلمهای قرآنی سنگبنای هویت ایرانی را بنا کرد.
وی به فیلمهای حضرت یوسف (ع) و مردان آنجلس اشاره کرد و گفت: داستانهای قرآنی پیامهای جهانی را در خود دارد و باید با سخن فاخر مبتنی بر آیات قرآنی حرف خود را در جهان بیان کرد.
کارشناس و فیلمنامهنویس قرآنی بیان داشت: برخی مورخان بر اساس تخیل خود تاریخ را مینوشتند.
عرفانمنش ادامه داد: با داستانها و اثرات قرآنی نباید به صورت پیش پا افتاده برخورد کرد که در غیر این صورت این آیات دچار تحریف خواهد شد.
در ادامه این کارگاه عبدالوهاب صورتی کارشناس و نویسنده فیلمنامههای مذهبی با اشاره به این که در نگاشتن فیلمنامههای قرآنی بخش ساختاری و محتوایی مطرح است، اظهار داشت: در بخش ساختاری فیلمنامه نباید فیلمنامهها شعاری شود و در بخش محتوایی نیز در بهکارگیری آیات، احادیث و متون دینی باید در خصوص وجود و یا عدم وجود اسرائیلیات دقت لازم وجود داشته باشد.
وی بهکارگیری قصه در فیلمنامهها را ضروری دانست و بیان داشت: هر فیلمنامه باید بر پایه قصه و داستان استوار باشد که با بیرون آوردن قصه از دل فیلمنامه، فیلمنامه از درجه ارزش فاقد میشود و در این ارتباط آدمی همواره با قصه و داستان یکی شده است و بسیاری از فیلمنامههای معروف نیز بر پایه قصه و داستان استوار است.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی مؤسسه امور جشنوارههای فیلم، در ادامه این کارگاه، اردلان شجاع کاوه با بیان این که خلق یک اثر تنها در نزد خداوند است و هنرمند نمیتواند خود را خالق بداند، اظهار داشت: هنرمند و بازیگر باید در بهکارگیری نقش خود تامل داشته باشد و قبل ساخت اثر باید به مشورت و تحقیق در مورد نقش خود بپردازد.
وی ادامه داد: این جشنواره برکات زیادی را در زمینه بازیگری در برخواهد داشت و هنرمندان بازیگر باید از آیات قرآنی در این زمینه بهره کافی را ببرند.
این بازیگر گفت: نیمی از آثار هنری از ریاضیات و علم تشکیل شده است.
گفتنی است، نخستین جشنواره ملی فیلم قرآن و عترت (تسنیم) هفتم الی نهم آذرماه در اصفهان برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما