کارفرهنگی درمساجد را ازکجا و چگونه شروع کنیم؟/مطالعه تاریخ شفاهی مساجد

انجام کار فرهنگی به ویژه در مساجد از اموری است که سهل و ممتنع است و نیروهای مذهبی در وهله اول هم می‌دانند و هم نمی‌دانند که باید از کجا، چگونه، چه زمانی و چه کاری را شروع کنند.

خبرگزاری شبستان: انجام کار فرهنگی از اموری است که سهل و ممتنع است و نیروهای مذهبی در وهله اول، هم می‌دانند و هم نمی‌دانند که باید از کجا، چگونه، چه زمانی و چه کاری را شروع کنند.

از این‌رو، این نوشتار که ناظر به فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و اهمیت کار در مساجد، هئیت، پایگاه‎های بسیج، کانون‏های فرهنگی و هنری و دیگر پایگاه‏های فرهنگی و مذهبی ماست، سعی دارد نمونه‌ای از این کارها را ـ که شاید به ذهن بسیاری از فعالان فرهنگی رسیده باشد یا حتی به مرحله اجرا در آمده باشد ـ این بار به صورت منظم و دسته‌بندی شده ارائه کند.

این نوشته که کار فرهنگی در مساجد تجربه‌ها، آسیب‏شناسی و راهکارها نام دارد نوشته یاسر عسگری، محقق پژوهشگاه جامعة ‏المصطفی(ص) است که در آن گام به گام سیر مطالعاتی و اقدامات لازم برای تبدیل یک مسجد به مسجدی فعال و فرهنگی آمده است.

مساجد پایگاه انقلاب اسلامی بود و باید باشد؛ همچنان که پایگاه اصلی نهضت عظیم اسلامی در صدر اسلام بوده است. در پیش از انقلاب و دهه اول انقلاب مساجد پایگاه فعال برای نیروهای انقلابی بوده است، چه برای مبارزه با رژیم شاه و چه برای بسط و گسترش تفکر انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره). اما متأسفانه در مساجد فعلی این کارکرد کمتر مشاهده می‌شود.
 

گام اول مطالعه تاریخ شفاهی مساجد مهم  و موثر تاریخ انقلاب
خوشبختانه تاریخ شفاهی بعضی از مساجد مهم و موثر در تاریخ انقلاب، به‌ویژه مساجد مهم تهران، منتشر شده است. البته در خاطرات شفاهی بسیاری از فعالان زمان انقلاب نیز به فعالیت‏هایشان در مساجد و مدارس اشاره شده است که مطالعه آنها خالی از لطف نیست و می‏تواند الگویی برای این دوره باشد؛ به‌ویژه که مساجد، پایگاه اصلی انقلابی‌ها و مذهبی‌ها بود و در همین مکان‌ها سازماندهی، آموزش و تربیت نیروها و … انجام می‌شد. بسیاری از این مساجد در پیش از انقلاب و دهه اول انقلاب، پایگاه جدی نشر معارف اسلام و انقلاب بود و آنها فعالیت‏های چشمگیری چون تظاهرات، اجتماعات، تواشیح، گروه‏های سرود و تئاتر، نشریات و کارگاه‌های گوناگون نقاشی، خوشنویسی و … داشتند.

حفظ پایگاه‏های قدیمی سپس راه‏اندازی پایگاه‏های جدید
پایگاه و پاتوق برای فعالیت به راحتی به دست نمی‌آید و در اختیار ما قرار نمی‏گیرد. پس دقت کنیم از همین فرصت‏ها و پایگاه‏هایی که داریم درست استفاده کنیم. متأسفانه بسیاری از ما از سنگرها و پاتوق‏های موجود استفاده شایانی نمی‌کنیم، و در حفظ آنها کوشا نیستیم، اما همواره درصدد فتح سنگرها و ایجاد پاتوق‏های جدیدیم. این درحالی است که باید پاتوق‎ها و سنگرهایی را که داریم به وضعیت تثبیت‌شده‏ای برسانیم و سپس برای ایجاد پاتوق‏ها و فعالیت‏های جدید اقدام کنیم.

شناسایی فرصت‏ها و ظرفیت‏های موجود/نباید کنار بنشینیم و منتظر تحول باشیم
شناسایی فرصت‏های فعلی در شهرها و روستاهای پیرامونی ضروری است. از سویی، باید روحانیان و طلاب خوش‎فکر هر منطقه را شناسایی کنیم. باید فردی را که فعالیت سازنده یا همسو با ما انجام می‏دهد، کمک و حمایت کنیم؛ زیرا موفقیت او، موفقیت جبهه فکری و فرهنگی انقلاب در شهر، و تضعیف جبهه مفسدان است. نمی‏توانیم صرفاً کناری بنشینیم و منتظر تحول فرهنگی در منطقه خومان باشیم. تا خودمان وارد کار و فعالیت نشویم، نباید انتظار تحول فرهنگی و دینی در شهر و منطقه داشته باشیم.

 پایان پیام/ 

 

 

 

کد خبر 238851

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha