قبرس نقطه شکست اتحادیه سبز

قاره توسعه یافته چند سالی است که دچار بیماری شده است که یکپارچگی ساختگی، از نظر نویسنده و بسیاری از تحلیلگران اقتصادی مهمترین عامل آن است. این بیماری امروزه دوره حاد خود را در قبرس می گذراند.

خبرگزاری شبستان: بحران اقتصادی اروپا نزدیک به یک دهه است که اخبار اقتصاد جهانی را در بر گرفته و هر از گاهی یکی از کشور های اتحادیه اروپا سردمدار این بحران بوده است؛ بحران اروپا از یونان به اوج خود رسید و پس از آن کشور های بزرگ و کوچک اقتصادی قاره سبز را درنوردیده است. قبرس بعنوان یکی از کشور های کوچک هم از لحاظ جغرافیایی و هم از لحاظ اقتصادی در اتحادیه اروپا، امروزه پرچمدار بحران اقتصادی اروپا شده است. قبرس در واقع جزیره ای در شرق دریای مدیترانه است به پایتختی نیکوزیا، جمهوری قبرس در واقع به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم می گردد. قسمت شمالی ترک نشین بوده و تحت تأثیر و نفوذ کشور ترکیه می باشد؛ اما قسمت جنوبی آن یونانی نشین می باشند و بالطبع تحت نفوذ کشور یونان، این دو قسمت هم از لحاظ دینی ( مسلمان و ارتودوکس ) و هم از لحاظ زبان و فرهنگ کاملا مجزا می باشند و هر از چند گاهی دچار اختلافات و در گیری هایی بوده اند، که تا کنون نیز این اختلافات و درگیری هایی که در برخی موارد درگیری های نظامی بوده است نیز ادامه یافته است.
 

امروز بحران مالی قبرس در حال افزایش است اما قبرس سعی می کند تا مانند سایر کشور های اروپایی با اجرای طرح های ریاضتی مشکلات خود را دوچندان نکند، نیکوس آناستاسیادس، رئیس جمهوری قبرس سعی می کند تا بحران را در اقتصاد نگاه داشته و بحران به حوزه سیاسی وارد نشود. دولت قبرس می داند که در صورتی که بحران اقتصادی به بحران سیاسی مبدل گردد، دیگر امکان کنترل شرایط وجود نداشته و کشور قبرس دچار دو دستگی و احتمالا تبدیل شدن به دو کشور ترک تبار قبرس شمالی و یونانی تبار قبرس جنوبی خواهد شد.


طرح اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی اروپا (ترویکا) که به عنوان طرح نجات مالی مطرح گردیده بود هر چند که 10 میلیارد یورو کمک مالی را به همراه داشت و این باعث می گردید تا نیاز مالی 17 میلیارد یورویی بانک ها و دولت قبرس کاهش یافته و کنترل یابد؛ اما مانند سایر کشور هایی که طرح هایی مشابه در آن ها اجرایی شده است نارضایتی گسترده مردمی را به همراه خواهد داشت. طرح های ریاضت اقتصادی در اصل تبدیل به طرح های نارضایتی اجتماعی شده است و می توان گفت که نتایج مثبتی را به همراه نداشته است. اعتراضات گسترده در یونان و ایتالیا و سایر کشور های بحران ‏زده خود حاکی از این موضوع است.


پس از اینکه طرح ریاضت اروپایی برای قبرس مطرح گردید، نیکوس آناستاسیادس طرحی را راهی مجلس نمود که حساس ترین موضوع این طرح، دریافت مالیات از پس اندازهای خصوصی در بانک ها بود. این موضوع دو تأثیر آنی بر این کشور داشت، یورش مردم به بانک ها برای برداشت پس انداز های خود و در مرحله دوم بدبین شدن مردم به دولت، خروج پس اندازها از بانک های قبرسی خود دو نقطه منفی در اقتصاد بحران زده اروپا ایجاد می نمود، ابتدا کاهش موجودی بانک ها، کاهش پس اندازها در نزد بانک باعث می شود تا سرمایه در گردش بانک کاهش یافته و این موضوع باعث کاهش اعتبار بانک و در نهایت شتاب گرفتن پیشروی بانک به سمت ورشکستگی می باشد.


از سوی دیگر نقدینگی های خارج شده از بانک قسمتی به عنوان کنز ( نقدینگی ذخیره شده در خارج از چرخه اقتصادی و یا بانکی ) توسط مردم تخصیص داده شده ولی قسمتی از آن نیز راهی بازار های خرد خواهد شد. این نقدینگی رها شده در بازار موجب تورم و کاهش موجودی کالاها در بازار خواهد شد که همه این موضوعات باعث تضعیف دولت و رشد بی اعتمادی به دولت و گسترش اعتراضات خواهد شد.


بد بین شدن به دولتی که در تزلزل نسبی بسر می برد خود نیز می تواند عاملی مهم و اساسی در آینده سیاسی و اقتصادی کشور جزیره ای و دو قطبی قبرس باشد.
اعتراضات مردمی و موضوعاتی که بیان گردید باعث شد تا مجلس قبرس طرح نجات اروپائی را مردود اعلام نموده و آرامشی کوتاه و نسبی را بر جامعه حاکم نماید. اما بحران در قبرس مشکلی است که همچنان راهکاری را طلب می کند.


اما انگار کشور دو قطبی قصد دارد تا خود را کشوری کاملا مردمی نشان دهد، اقدام اسقف اعظم کلیسای قبرس یکی از قداماتی بود که راهکار های مردمی را به عنوان جایگزینی برای طرح های اروپایی پیشنهاد می نمود، اسقف اعظم در نامه ای اعلام نمود که کل دارائی های کلیسای قبرس در اختیار دولت خواهد بود تا در حمایت از مردم هزینه شده و سامانه بانکی از ورشکستگی نجات یافته و با عدم دریافت کمک های اروپائی که دخالت در امور داخلی را افزایش می دهند، استقلال کشور قبرس را حفظ نماید. البته کلیسا با توجه به دارائی های گسترده خود نقش مهمی می تواند داشته باشد اما قطعا کمک ها و راهکار های دیگری نیز مورد نیاز است. اسقف اعظم کلیسای قبرس به شدت از طرح خروج قبرس از حوزه یورو حمایت می کند.


از سوی دیگر فشار اتحادیه اروپا به قبرس ادامه دارد. اتحادیه اروپا تا فردا(دوشنبه) به قبرس فرصت داده است تا راهکاری برای اخذ 7 میلیون یورو باقیمانده از بدهی اش را پیدا کند. تنها در این صورت وام 10 میلیون یوری به قبرس پرداخت خواهد شد. دیروز در قبرس و امروز در بروکسل مذاکرات فشرده ای در این رابطه در جریان است. برخی از اخبار حکایت از توافقی مبنی بر برداشت مالیات 20 درصدی از حساب‌های بالای یکصد هزار یورویی شهروندان قبرسی دارد که اگر به تصویب مجلس برسد بحران سیاسی- اجتماعی عمیقی را به وجود خواهد آورد.


از سوی دیگر موج روانی ویران کننده ای در میان مردم اروپا شیوع پیدا کرده است و هر روز به ابعاد آن اضافه می شود. این موج بر مبنای بی اعتمادی به سرمایه گذاری در بانک‌های اروپایی قرار دارد.


البته روسیه با توجه به اینکه ثروتمندان روسی از سرمایه گذاران اصلی در قبرس هستند، یکی از راهکار های اصلی در کمک مالی به کشور بحران زده قبرس است. اما رویکرد روسیه نیز تا کنون رویکردی قهری با قبرس بوده است. وزیر دارایی این کشور با دستان خالی از روسیه بازگشته است و مدودف گفته است روسیه درصورت هماهنگی قبرس با اروپا به این کشور یاری می رساند.


در هر صورت فردا روزی سرنوشت ساز برای قبرس و اروپا است که باید منتظر ماند و نتیجه مذاکرات را دنبال نمود.


پایان پیام/
 

کد خبر 239451

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha