خبرگزاری شبستان: بقاع متبرکه و امامزادگان بی تردید از بهترین اماکن برای سپری کردن تعطیلات نوروزی همراه با آرامش و معنویت هستند. از این رو همه ساله در روزهای نخست بهار این بقاع بیش از هر مکان دیگر میزبان میهمانان نوروزی است. به گونه ای که تنها در نوروز سال 90 بالغ بر 46 میلیون نفر در بقاع متبرکه و امامزادگان کشور حضور یافتند. از این رو در گزارش ذیل به معرفی برخی از این اماکن در سطح شهر تهران می پردازیم تا در فرصت باقیمانده از نوروز 91 زمینه حضور بیش از پیش زائران در آنها فراهم شود.
بقعه متبرکه امامزاده صالح (ع)
بقعه مبارکه حضرت امامزاده صالح (ع) فرزند بزرگوار حضرت امام موسی کاظم (ع) در میدان تجریش در شمال تهران واقع شده است. اصل بنا متعلق به قرون هفت و هشت هجری و مشتمل بر بنایی چهارگوش به مساحت 50 مترمربع است که سبک و شیوه معماری آن به بناهای دوره ایلخانی شباهت دارد. در سمت شمال بقعه و مقابل ایوان ورودی، درخت چنار کهنسال و تنومندی که تا همین اواخر شاخه هایی از آن سبز بود وجود داشت. بقعه مزبور در عهد قاجار تعمیر و بخش هایی به آن افزوده شد. گنبد کاشی و نقاشی های زیبای داخل حرم مربوط به دوران قاجار است. لکن امروزه در راستای طرح جامع عمرانی، گنبد جدید بر فراز گنبد قبلی و نیز مناره ای در مقابل آن در حال احداث است. در وسط حرم مطهر ضریح نقره ای و در داخل آن، ضریح چوبی قدیمی قرار دارد. در سال های اخیر فعالیت های عمرانی در این بقعه آغاز شده و همچنان ادامه دارد. امکانات فرهنگی همچون کتابخانه و کتابفروشی و نیز امکانات رفاهی همچون پارکینیگ نیز برای زائران تدارک دیده شده است.
بقعه متبرکه امامزاده سیدمحمد نوربخش (ع)
در فاصله 20 کیلومتری غرب تهران جاده امامزاده داود (ع) و در میان باغات روستای سولقان محله وسط، بقعه مبارکه امامزاده سیدمحمد معروف به نوربخش قرار دارد. استاد منوچهر ستوده به نقل از صاحب هفت اقلیم درباره این بزرگوار می گوید: "سیدمحمد نوربخش در آغاز عهد شباب به ولایت قصران درآمد و در دیه سولقان رحل اقامت افکند و جمعی فراوان مرید وی شدند و به متابعتش درآمدند". گفته می شود آن حضرت از فرزندان امام موسی کاظم (ع) است و نسب ایشان طبق سنگ قبر مطهر چنین است: تربت فیض آثار فخرالمحدثین ... سیدالمجاهدین، هفدهمین فرزند امام موسی کاظم (ع) مولانا امیر سیدمحمد نوربخش (ع) متوفی 896 ه.ق)
بقعه متبرکه امامزاده زید (ع)
امامزاده زید (ع) با کنیه ابوالحسن از نوادگان امام زین العابدین (ع) است. بقعه و بارگاه ایشان در محله صادقیه (نعمت آباد) جاده ساوه قرار دارد که در میان گورستان عمومی واقع شده است. بنای بقعه آن حضرت با مساحت 350 مترمربع در سال 1385 در قالب طرح جامع عمرانی احداث شده است. طرح داخلی حرم به صورت هشت ضلعی و سقف آن به صورت ضربی و سفیدکاری شده است. همچنین گنبد بقعه کاشیکاری و نماهای خارجی ساختمان نیز با کاشی خشتی نماسازی شده است. ضریح مطهر امامزاده از جنس آلومینیوم روی مرقد مطهر قرار دارد. اخیرا هم توسط بانیان خیر ضریح جدید ساخته شده و روی مرقد مطهر قرار گرفته و صندوقی نیز برای نذورات زائران نصب شده است. شجره نامه امامزاده نیز در داخل حرم وجود دارد. محوطه بقعه بیش از سه هکتار وسعت دارد. به دلیل واقع شدن در مجاورت جاده ساوه از موقعیت مناسبی برخوردار است.
بقعه متبرکه امامزادگان احمد و محمد (ع)
روستای طارس در 15 کیلومتری شمال غربی فیروزکوه قرار دارد. بقعه امامزادگان حمد و محمد طارمی (ع) در یک کیلومتری شمال شرقی این روستا روی تپه ای منفرد قرار گرفته است. بنای بقعه این امامزادگان به صورت برجی است که از لاشه سنگ و ساروج ساخته شده و روی این برج گنبدی دو پوش قرار دارد که از بیرون به صورت رک (مخروطی) و از داخل پیازی شکل است. در قسمت ورودی بقعه بنایی مستطیل شکل قرار دارد که از الحاقات بعدی به بقعه امامزاده است. نمای خارجی بقعه در سال های قبل با سیمان سفیداندود شده ولی امروز قسمت های زیادی از آن فرو ریخته است. در ضلع جنوبی بقعه فضای کوچکی وجود دارد که بنا به گفته اهالی محل امانتگذاری اموات جهت انتقال به عتبات عالیات بوده است. قدمت این بقعه با توجه به فرم بنا احتمالا به قرون هشتم یا نهم هجری باز می گردد. این بنا با شماره 2935 در 20 آذرماه سال 1379 به ثبت ملی رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما