به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، کویر بکر همت آباد یکی از غنی ترین و فعالترین زیست بوم های بیابانی از نظر پوشش و تنوع گیاهی و جانوری در ایران است.
این کویر در 65 کیلومتری شهرستان زیرکوه و در نزدیکی روستای همت آباد خواجه قرار دارد. وجود رودخانه ای زیبا و سرزمین سرسبزی همچون رودخانه زیبای تجنود و دارای پوشش گیاهی دایمی گز و تاق و قیچ است.
یکی از ذخیره گاه زیست کره تحت حفاظت سازمان ملل نیز به خاطر وجود نمونه گیاهی 'اندمیک دیودال رقیمی' در این منطقه قرار دارد؛ این را میشود از حصارهایی که در اطراف محل رویش این گیاه کشیدهاند، دریافت.
این منطقه زیستگاه مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان و وجود پرندگان زیبای بسیاری به ویژه زاغ بور، هوبره، عقاب طلایی، کبک، تیهو و جانورانی از قبیل گربه شنی، روباه شنی، کفتار، گرگ، تشی، خرگوش و ... است.
پیش از ورود کویرنوردان به این منطقه کسی تصور نمی کرد که برخی گونه های نادر جانوری مانند گربه شنی هنوز در این منطقه وجود داشته باشند، اما اکنون که زیست این جانور در این منطقه ثابت شده، سازمان محیط زیست نیز برای حفاظت از آن برنامه ریزی می کند.
برای طبیعت گردانی که دوست دارند به هر بهانهای کوله بار سفر ببندند و راهی مناطق دست نیافتنی شوند، 'گربه شنی' به عنوان یک گونه نادر جانوری گزینه جذابی است که در حوالی مرز ایران و افغانستان و در دل منطقه کویری همت آباد خراسان جنوبی زیست میکند.
کیفیت آب رودخانه فصلی این منطقه با آب چشمه های دماوند برابری می کند و می توان از آب آن برای استفاده خانگی و کشاورزی برنامه ریزی کرد. در کویر این منطقه جاذبه های فراوانی وجود دارد که این قابلیت ها باید به گردشگران داخلی و خارجی معرفی شود.
زیبایی کویر همت آباد را نمی توان در تنوع گیاهی و جانوری آن خلاصه کرد بلکه چشم انداز این منطقه نیز برای بسیاری از طبیعت گران؛ شکوهمند جلوه می کند و به گفته برخی از فعالان اکوتوریسم می توان در این خطه با ایجاد سایت سافاری و راه اندازی کاروان شتر برای علاقهمندان به شترسواری جاذبههای دیگری هم ایجاد کرد تا رونق بخش کسب و کار مردم روستا شود.
کویرهمت آباد شاید برای بسیاری از ایرانیان گمنام باشد اما آوازه آن به آن سوی مرزها رسیده است به گونه ای که برخی از گردشگران خارجی برای دیدن گربه شنی حاضر به پرداخت چند صد هزار تومان به جوانان روستای همت آباد هستند به همین دلیل است که روستای همت آباد حالا دیگر صاحب یک دفتر کویرنوردی است.
تجربه آسودن در زیر سیاه چادرهای عشایر این خطه و همسفره شدن با مردمان کویری موهبتی است که میتوان در کنار اهالی همت آباد آن را درک کرد. چشمهای گیرای کودکان کویری این منطقه دل دریایی آنان و اجدادشان را هویدا میکند که از پهنه گیتی فرصت بهتر زیستن را میخواهند.
مسئولان زیرکوه امیدوارند که با رونق گردشگری در این خطه، کویر همت آباد نیز در فهرست جاذبههای گردشگری ایران ثبت و به جهان معرفی شود.
اکنون کویر همت آباد در فهرست سه مسیر طبیعت گردی خراسان جنوبی جای گرفته است تا به مقصد گردشگرانی تبدیل شود که به دنبال تجربه زیست در کویر و دیدن جانوران نایاب کویری و پوشش گیاهی آن هستند. همت آباد برای رسیدن به این نقطه همت مسئولان را میخواهد تا با عزمی راسخ، زمینه را برای ورود گردشگران تخصصی به این منطقه فراهم کند.
پایان پیام/
نظر شما