به گزارش خبرگزاری شبستان ،رضا رسولی درآستانه ی سالگرد عروج شهید سید مرتضی آوینی که به نام روز هنر انقلاب اسلامی و بسیج هنرمندان نامگذاری شده گفت: این که شورای عالی انقلاب فرهنگی که متشکل از متخصصان و کارشناسان طراز اول فرهنگی جامعه ی ایران است؛ روزی را با عنوان هنر انقلاب اسلامی نامگذاری کرده اند ؛باید نشان دهنده ی آن باشد که مقوله ای با عنوان هنر انقلاب اسلامی چه در عرصه ی خروجی های هنری هنرمندان متعهد و چه در عرصه ی نظریه و فکر ، یک امر واقعی است و برای فهم بهتر ابعاد آن در میان آثار هنری که به مناسبت انقلاب یا از اثر انقلاب زاده و ارائه شده اند ؛نیازمند پژوهش هستیم.
نویسنده کتاب فانوس ، تاثیرگذاری انقلاب ها در هنر را امری مسبوق به سابقه دانسته و افزود:یکی از مصیبت های جامعه ی فکری و فرهنگی ایران آن است که گروهی از کسانی که همین الان هم هنر خود را مرهون امواج فکری و فرهنگی انقلاب کبیر فرانسه، انقلاب الجزایر و انقلاب روسیه می دانند ؛ تاثیر عظیم و عمیق فکری و فرهنگی انقلاب عظیم امام خمینی رضوان الله علیه را که نه از سر نام و نان ، بلکه از سر دلدادگی به ایمان بود را انکار می کنند و با برچسب دولتی زدن به این تفکر و هنر ، سعی در کم ارزش انگاشتن آن دارند.
معاون ارتباطات و امور بین الملل سازمان بسیج هنرمندان ، با اشاره به درخشش شهرستان ها ، روستاها و طبقات محروم در عرصه تولید هنر انقلابی و تجربه ی این سال های سازمان بسیج هنرمندان اظهار داشت:به جرات می توان بر این نکته ی پای فشرد که کمک های بیت المال اعم از کمک های وزارت ارشاد،شهرداری ها،میراث فرهنگی، بودجه ی محدود حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و حتی حمایت های صدا و سیما و سایر نهادهای فرهنگی وابسته به حکومت برای تولید آثار هنری بیشتر از هنرمندان انقلاب در اختیار روشنفکران و هنرمندانی بوده که بیش از هر بهره ای برای اسلام و انقلاب با غوغاسالاری از بدنه ی فرهنگی کشور حتی برای تضعیف آرمان های جمهوری اسلامی پول گرفته اند و باز فریاد مظلوم نمایی و نبود آزادی و امکانات سر می دهند . با آمار گیری ساده از روند حمایت نهادهای سرمایه گذار هنری و سیری در جوایز خاصی مانند جشنواره های سالانه فجر به راحتی می توان فهمید که عنوان دولتی بودن به چه جریان هایی زیبنده تر است.
وی هنر انقلاب را به معنای واقعی کلمه مردمی دانسته و تصریح کرد:هنرمندان انقلابی ،هیچ گاه در انزوا و پز روشنفکری از مردم جدا نشدند و قدردانی مردم عادی نیز از ایشان برایشان کافی است به همین خاطر مریدی ندارند تا برای مطرح کردنشان رشوه ی اجتماعی و رسانه ای بدهد به همین دلیل مرگ و زندگی آن ها پوشیده است.
نویسنده کتاب سلام بر سحر، ضمن اشاره به نامگذاری روز شهادت سید مرتضی آوینی به عنوان روز هنر انقلاب اسلامی افزود:برای جریان موج سوار فرهنگی هنری که به هر مناسبتی جشن و کارناوال برگزار می کند ، سید مرتضی آوینی خوب ، آوینی مرده است و الا چه کسی است که نداند در اواخر عمر پر برکت شهید آوینی چه کسانی و با چه عناوینی به آن شهید ، ظلم روا داشته و او را روشتفکرانه از خود طرد می نمودند.
برای این جریان امثال سید مرتضی و هنر انقلاب اسلامی تا جایی خوبند که بشود از آن ها طرح و نقاشی و پیکره های گران قیمت کشید و به در و دیوار نصب کرد ، نه سید مرتضایی که یک مقاله از مقاله های سینمایی اش بشود مبنای رد و تایید طرح های سینمایی ، نه سید مرتضایی که بر اساس مبانی اش بخواهیم هنر دینی بازشناسی کنیم . به نظر من اتفاقا باید سالگرد شهادت سید مرتضای اهل قلم ، بهانه ای برای افشای این جریان مرموز باشد که مرتضاها را قبل از شهادت ، کشت و بعد از شهادت تحریف کرد.
رضا رسولی ، ضعف مطالعات تئوریک و کاربردی و ضعف رسانه ای را مهمترین آسیب های هنر انقلاب اسلامی برشمرده و افزود: با تاسیس دانشگاه و رشته تحصیلی و بدون تولید تئوریک نمی توان کاری برای هنر انقلاب اسلامی انجام داد. چه بسیار رشته هایی که با عنوان حوزه هنری یا صدا و سیما ، بدون منابع علمی بومی ، دانشجویان را به همان جایی بردند که هنر غربی می برد و چه بسیار جریان هایی که با نفوذ در این نهادها که انفاقا نام های مقدسی داشت بسیاری از هنرمندان کم توان ایمانی ما را ربودند.بنابراین بدون ایجاد حساسیت های بیهوده، باید ماجراهایی مانند قصه ی تلخ مخملباف و جریان حوزه هنری دهه اول ، دوم و سوم انقلاب را مرتبا بخوانیم و برای خودمان مایه عبرت قرار دهیم و متوجه باشیم که در پس ظاهر گرایی بی مایه فکری و فرهنگی اژدهای انحراف چگونه در کمین است؟
وی تصریح کرد:از طرفی هم نباید پژوهش ها در سطحی انجام شود که هیچ دست آورد عملی نداشته باشد و به همین دلیل در بایگانی ها و در هزار توی کتابخانه ها نگهداری شود . بنابر این هنر انقلاب به عنوان یک پدیده ی جریان ساز ، زمانی می تواند مطرح گردد که بتواند پنجره های علمی مناسبی را از فهم زیبایی شناسانه و فهماندن زیبای مفاهیم عمیق زندگی از دریچه مبانی انقلاب اسلامی به روی فطرت بشر باز نماید.
این نویسنده در ادامه با اشاره به این که واقعیت تلخ این است که هنر انقلاب رسانه ندارد؛اظهار داشت: این که بدنه ی رسانه های ما پر است از خبرنگاران مسلمان و متدین است یک مسئله است و این که ما رسانه ای موفق که در خدمت هنر انقلاب قرار گیرد داشته باشیم یک مسئله دیگر است . شما اگر ملاحظه کنید ، رسانه های ارزش گرای ما هم اکثرا در بازی های همین هژمونی هنر روشنفکری قرار می گیرند و برای این که نشان دهند که از قافله عقب نیستند ، به سراغ پوشش دادن اتفاقات هنر غیر انقلابی و روشنفکری می روند.
وی در تشریح این معضل گفت: نگاه کنید در قضایای خیلی ساده و پیش پا افتاده ی یک دختر فراری از سینمای ایران ،که گاهی با انجام امور غیر اخلاقی و هنجار شکن سعی دارد نام و هنر مرده ی خودش در کشور را جان تازه ای بخشیده و از فراموشی خودش جلوگیری کند، این قدری که رسانه های متعهد ما با عنوان افشاگری و نقد در خدمت هنجار شکنی این فرد زبون و کوچک بوده اند و نظرها را به آن جلب کرده اند ، رسانه های آن سوی آب ها برای مطرح کردن او موفق نبوده اند و این نبود بصیرت رسانه ای برای هنر انقلاب یک مصیبت تمام عیار است.
مولف کتاب هنر برای حقیقت ، در پایان برخورد شعاری و کم محتوا و پرخاش های سبک و سخیف را از دیگر معضلات پیش روی توسعه ی هنر انقلاب برشمرده و افزود:وقتی رهبر معظم انقلاب بحث هنر برای حقیقت را مطرح کردند ، ما به سراغ جمع آوری جنبه های گفتمانی این بحث رفتیم اما مدعیان هنر انقلاب پی این موضوع را نگرفتند و حالا باز خبری از این مطالبه به حق رهبری نیست . این در حالی است که به جای انجام کارهای واجب روی زمین مانده و یا حتی نقد مبانی هنر غرب و آفریدن آثار خوب و ماندگار بازخورد رسانه ای ما پرخاش ها و دعواهای بی پایه ی برخی نهادها و هنرمندانی است که به عنوان هنرمند حزب اللهی شناخته می شوند.
وی در پایان گفت: متاسفانه می گذاریم بعضی از هنرمندان انقلابی به جای نقد مستدل و علمی هنر غرب و روشنفکر نماها به مباحث غیر منطقی و اعلامیه پراکنی و بحث های عصبی بپردازند و مسئله ی پرخاش های بی حاصل نهادها و بعضی هنرمندهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی چیزی است که رهبر معظم انقلاب در همین دیدار اخیرشان با دست اندرکاران جشنواره فیلم عمار درباره ی آن صریحا تذکر دادند.بنابر این به نظر می رسد مطابق نظر معظم له و برابر معیارهای منطقی و دینی ، باید برآیند و انعکاس درونی و بیرونی هنر انقلاب ، جریانی نجیب ، موقر و کارا برای به تصویر کشیدن زیبایی های نهضت جهانی اسلام باشد.
پایان پیام/
نظر شما