خبرگزاری شبستان: پس از پایان جنگ جهانی دوم، کره نیز مانند آلمان به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شد. این جزیره پیش از پایان جنگ در اشغال نیروهای ژاپنی بود. بخش شمالی کره تحت اشغال شوروی به جمهوری خلق کره تبدیل شد و بخش جنوبی آن تحت تأثیر آمریکا به جمهوری کره تبدیل شد.
در 1950 نیروهای نظامی کرهی شمالی در زمان اندکی کرهی جنوبی را تسخیر کردند. با این اقدام جنگی خانمانسوز رقم خود که حدس زده می شود بین 2 تا 4 میلیون نفر در آن کشته شدهاند. کشمکش و جنگ در جزیرهی کره 3 سال به طول انجامید. شمالیها با حمایت شوروی سابق و جنوبیها با حمایت آمریکا بر یکدیگر میتاختند تا اینکه در 1953 پشت مرزهای فعلی به آتشبس رسیدند. از نظر حقوقی دو کشور هنوز هم در شرایط آتشبس جنگی به سر میبرند و هنوز به قرارداد صلح دست نیافتهاند.
با پایان جنگ سرد کرهی شمالی در دههی 1990 چندین بار حسن نیت خود را برای مصالحه ابراز کرد، ولی آمریکا با سیاست بلندمدتی که برای حضور خود در شرق آسیا طرحریزی کرده است، این رفتارها را جدی تلقی نکرد. با این روند، در سال 2003 کرهی شمالی با توجه به عدم پایبندی آمریکا به چشماندازهایی برای مصالحه و خارج کردن کره از لیست سیاه آمریکا، از توافقاتی که در نظر داشت، خارج شد.
بار دیگر در سال 2006 پس از آزمایش هستهای کرهی شمالی مذاکرات ششجانبه کرهی شمالی، کرهی جنوبی، ژاپن، آمریکا، روسیه و چین برگزار شد و در همان سال قرار تعلیق مجددی مورد توافق قرار گرفت. این قرارداد تا سال 2008 برقرار بود تا مجدداً به دلیل عدم همکاری آمریکا، کره در سال 2012 از آن خارج شد.
اخیرا پیونگیانگ به نشانهی اعتراض به رزمایش مشترک آمریکا و کرهی جنوبی، از تمام موافقتنامههای منع تعرض و غیرهستهای شدن صرفنظر کرده و همچنین توافقهای متارکهی جنگ سالهای 1950 تا 1953 با آمریکا را فاقد اعتبار کرد.
روز 6 فروردین کرهی شمالی اعلام کرد که نیروهای مسلح خود را برای حملهی احتمالی به پایگاههای نظامی آمریکا در جزیرهی گوام و هاوایی و همچنین تأسیسات آمریکا در خشکی در سطح بالای آمادهباش نظامی قرار میدهد.
در ادامهی این روال، آمریکا و کرهی جنوبی نیز نیروهای خود در اطراف کرهی شمالی را به حالت آمادهباش درآوردهاند و رزمایشهایی را آغاز کردند که این به معنی ورود کشتیهای جنگی آمریکا به منطقه و استقرار آنها در آنجاست. پرواز هواپیماهای «بی 52» و «بی 2» و استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در گوام و هاوایی تا امروز مانور آمریکا و نیروهای فیلیپینی، تحریکات بیشتری بود که در نهایت کره شمالی را وادار به تهدید به حملهی هستهای کرد.
با این وصف کنشهای گذشته و فعلی آمریکا نشان میدهد که این سیاستهای متناقض هدف خاصی برای رسیدن به صلحی پایدار در شرق آسیا نیست و بیشتر بهانههایی را پیگیری میکند که بتواند با بحران آفرینی زمینه حضور نظامی آمریکا در منطقه، فروش تجهیزات نظامی و در نهایت مهار چین را فراهم کند.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما