به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام محمدهادی یوسفی غروی، عضو کمیته ارزیابی مدارج حوزه در مراسم رونمایی از مجموعه دایرهالمعارف صحابه پیامبر (ص) گفت: یکی از زمینههای دفاع از تشیع همین نوشتن از صحابه است چرا که بسیاری از آنها از دوستان اهل بیت (ع) بودهاند. از سوی دیگر برخی از مسلمانان که به جای پیروی از اهل بیت پیامبر (ص) پیرویکردن از برخی اصحاب را انتخاب کردند به شیعه خرده میگرفتند که شیعیان اعتنایی به اصحاب پیامبر ندارند و از این میان تنها اهل بیت را ملاک و معیار خود قرار میدهند.
وی در تشریح نگارش شرح حال اصحاب پیامبر تصریح کرد: 300 سال پیش و معاصر با مرحوم مجلسی، سیدعلیخان مدنی شیرازی متوجه این نقصان شد و کتابی را در چهار باب در همین زمینه به نگارش درآورد اما بنا به علل و عواملی این اثر وی به سرانجام نرسید، در عین حال همین چهار باب به یادگار مانده از ایشان نیز بسیار ارزشمند است البته عمده کار مرحوم مدنی شیرازی در رابطه با شرح صحیفه سجادیه است و نام او با اثر "ریاض السالکین" شناخته شده است. پس از 250 سال مرحوم مقدس قمی مجددا به این فکر افتاد که جوابگوی این خرده به شیعه باشد و در همین رابطه کتابی که شرح حال 500 نفر از صحابه پیامبر و اصحاب ائمه اطهار (ع) را با نام تحفهالاحباب کتابی را نگاشت و سپس مرحوم عالمی دامغانی کتاب پیامبر و یاران را در پنج جلد تألیف کرد.
حجتالاسلام یوسفی غروی با اشاره به ضرورت تدوین و تألیف شرح حال صحابه پیامبر خاطرنشان کرد: لازم بود که پس از انقلاب اسلامی نیز در این زمینه کاری تحقیقاتی انجام شود که همزمان با مجموعه دایرهالمعارف پیامبر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نیز کاری آکادمیک تحت عنوان دانشنامه سیره نبوی را در بعدی وسیعتر در دستور کار قرار داد که تاکنون دو جلد از آن آماده شده است.
این کارشناس صاحبنظر در عرصه تاریخ اسلام تصریح کرد: جلد اول مجموعه دایرهالمعارف صحابه پیامبر به گل سرسبد صحابه یعنی حضرت امیر (ع)، حضرت زهرا (س) و حسنین (ع) اختصاص داده شده است. همچنین در این اثر جنبه عمومی و قابل استفادهبودن آن برای عموم مردم مورد توجه بوده است.
حجتالاسلام یوسفی غروی با اشاره به واژه "صلی الله علیه و آله" که در روی جلد این کتاب نقش بسته است، گفت: در بررسی روایات ائمه (ع) به این نتیجه رسیدم که ایشان بر ذکر واژه "و آله" در صلوات تأکید داشتهاند، در صورتی که واژه "و سلم" در هیچجا عنوان نشده است و برخی عمدا و از روی غرض واژه "و آله" را در صلوات حذف کرده و آن را ناقص و ابتر قرائت میکنند.
وی تصریح کرد: روایتی از پیامبر اعظم (ص) نقل است که فرمودند بر من به شکل ابتر و ناقص درود نفرستید یعنی حتی در همان زمان حیات پیامبر نیز عدهای به این شیوه عمل میکردند و آل پیامبر را از ایشان جدا دانسته و در صلوات ذکر نمیکردند، استناد آنها به این آیه از قرآن است که "ان الله و ملائکه یصلون علی النبی" است در حالی که چنین استنادی صحیح نیست و واژه "و سلم" در روایات شیعی وجود ندارد اما در ذکر واژه "و آله" در درود و صلوات بر پیامبر تأکید شده است.
پایان پیام/
نظر شما