به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در مجموعه مطالعات الگوی مطلوب برنامهریزی برای کشورمان، چگونگی برنامه ریزی در کشور فرانسه را مورد واکاوی قرار داد. دفتر مطالعات برنامه و بودجه این مرکز اعلام کرد: فرانسه با عنوان رسمی جمهوری فرانسه، بزرگترین کشور واقع در اروپای غربی و یکی از کشورهایی است که در زمینه برنامهریزی ملی و منطقهای تجارب زیادی داشته است؛ تهیه بیش از یازده برنامه مختلف که هریک از نظر زمانی و موضوعی نکات قابل توجهی را نشان میدهند.
برنامههای توسعه اغلب پنج ساله و سندی برای برنامهریزی اقتصادی دولت به شمار میروند که بر اساس آن اهداف تولید و توسعه اقتصادی برای مدت پنج سال مشخص میشوند، لکن از برنامه پنجم به بعد عملکرد برنامهها در حد انتظار نبوده و برنامهها موفق به دستیابی به اهداف تعیینشده ، نبودهاند. ضمن آن که از برنامه هفتم، برنامهریزی اقتصادی در سطح ملی فرانسه کنار رفته و برنامههای راهبردی جایگزین برنامههای گذشته شدهاند.
تمامی برنامههای اقتصادی توسط سازمان برنامهریزی کشور تدوین میشدند و این سازمان تا سال 2005 به کار خود ادامه داد ولی از آن پس، مرکز تحلیل استراتژیک (مرکز برنامهریزی راهبردی) جایگزین آن شد.
این گزارش میافزاید: برنامهریزی در کشور فرانسه طی چند دهه گذشته از زمان آغاز تدوین برنامههای چند ساله تاکنون، هم از لحاظ روش تدوین و هم از لحاظ محتوای تدوین شده در برنامهها، تغییرات قابل توجهی داشته است. اهداف هر برنامه ، شاخصهای کمی در نظر گرفته شده در هر برنامه برای سنجش این اهداف و نیز نتایج به دست آمده در هر برنامه هم به طور تقریبا مشخصی ، با برنامههای دیگر متفاوت بوده است و در حالی که ، طی برنامههای ابتدایی، عمدتا جهتگیریهای اقتصاد اجتماعی و رفاه محور داشته ، در برنامههای بعدی سمت و سوی بازاری و مبتنی بر حرکت اقتصاد فرانسه به سمت مکانیسم بازار آزاد و رقابتی شدن در عرضه داخلی و بینالمللی به خود گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما