هرسین، تمدنی به قدمت 8500 سال قبل از میلاد

گنج دره یکی از آثار باستانی شهرستان هرسین است که طبق کاوش های باستان شناسان قدمت آن به 8500 ق.م می رسد.

به گزارش خبرگزاری شبتسان از کرمانشاه، شهرستان هرسین بواسطه وجود آثار تاریخی بی نظیر و ارزشمند، از نظر باستان‌شناسی حائز اهمیت فراوانی است و از لحاظ اقلیمی نیز دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و چشمه های فراوانی دارد از آثار باستانی آن می توان در روستای قیسوند،‌ محلی به نام تنگ گنج دره و تپه ای که ساکنان محلی آن را راچیا خزینه می نامند دانست. تمدنی که قدمت آن به 8500 سال قبل از میلاد(دوران اولیه پارینه سنگی) می رسد و از لحاظ تمدن شناختی حائز اهمیت فراوانی می باشد. دخمه های ده نو اسحاق‌وند نیز از دیگر آثار به جای مانده از دوران هخامنشی و مادی می باشد. دخمه شمس آباد،‌ قلعه سرماج، ‌تخت شیرین،‌ صفحه تراشیده شده، ‌حوض سنگی، تاق سنگی، پلکان سنگی قلعه هرسین از دیگر آثاری است که می توان با مطالعه و تفحص در آن پی به زندگی بشر در گذشته برد، در اینجا برخی از آثار باستانی این شهرستان را معرفی می کنیم.


حجاری های ساسانی


پارک اصلی شهر هرسین در مرکز شهر قرار دارد هک سراب هرسین نیز در ‌آن مکان واقع شده است. در این پارک که تفرجگاه عمومی محسوب می شود بقایای حجاری‌های دوره ساسانی به صورت صفحه تراشیده شده‌ای که فاقد هرگونه نقشی است و متشکل از سه قسمت می‌باشد دیده می‌شود. مجموع این حجاری‌ها بر روی هم 52/46 متر طول و 25/12 متر عرض دارد.

 

حوض سنگی(ساعت آبی)


در نزدیکی این محل حوضی دیده می‌شود که از سنگ یک پارچه است و وضعیت ظاهر آن به شکلی است که اهالی محل آن را ساعت آبی می‌دانند. در وسط این حوض فواره‌ای سنگی به ارتفاع 55 سانتیمتر قرارد ارد که از ناحیه پایین به شکل دوازده ضلعی نامنظم و از بالا هم شکل دایره‌ای در یک صفحه دوازه ضلعی است. در سطح دایره‌ای شکل حوض هم زائده‌ای مستطیل شکل دیده می‌شود. در مجاورت این حوض تخته سنگ دیگری قرار دارد که از دل آن یک طاق سنگی بیرون ‌آورده شده است. قوس قسمت فوقانی آن کاملا مشخص است و قسمت پایینی آن به شکلی است که برای طاق حکم پایه و نگه دارنده را دارد. به نظر می رسد این سفارش برای مکان خاصی که ناشناخته است انجام شده باشد.

 

گوردخمه سرخ ده


برای مشاهده آثار این شاخه لازم است بلافاصله بعداز پل چهر به سمت راست بپیچیم و به سمت روستای گرمیانک حرکت کنیم. 5/12 کیلومتر پس از پل چهر، گوردخمه سرخ ده در سمت چپ ما و بر سینه کوه دیده می‌شود. دهانه آن که رو به جهت غرب است 110 سانتیمتر طول و 85 سانتیمتر ارتفاع دارد سه قلب تزیینی و خوش تراش نیز در اطراف ورودی حجاری شده‌اند. ابعاد داخلی آن شامل 75/1 متر عمیق‌،‌2 متر عرض،‌20/1 متر ارتفاع و کف 20 سانتیمتر پایین تر از دهانه ورودی قرار دارد.

 

گوردخمه های اسحاقوند


با پشت سر گذاشتن روستای سرخ ده که مقابل گوردخمه فوق قرار دارد به سمت روستای پاسار و سپس ده نو رفته حدود یک کیلومتر جلوتر در سمت چاپ ما جاده‌ای شنی و مناسب است که اخیرا کشیده شده است تا گردشگران علاقمندان بتوانند به راحتی از گوردخمه‌های اسحاق وند بازدید نمایند.


این سه گوردخمه که حدود 3 کیلومتر با جاده آسفالت فاصله دارند بر صخره‌های مقابل حجاری شده‌اند و بر روی هم مجموعه‌ای ارزشمند را تشکیل می‌دهند که در نوع خود بی‌نظیر است. گوردخمه سمت راست در ارتفاع بالاتری نسبت به بقیه قرار دارد و با توجه به حجم زیادی که دارد به نظر مکان قرار گرفتن جسد بوده است در حالی که دو گوردخمه دیگر بسیار کوچکترند و احتمالاً‌ به عنوان استودان (مکان قراردادن استخوان اجساد) استفاده می‌شده‌اند.

 

بر روی گوردخمه وسط تصویر مردی با لباس مادی دیده می‌شود که دستهایش را تا برابر صورت بالا آورده و ظاهراً‌ درحال انجام مراسم دینی است. در مقابل او تصویر دو آتش‌دان و شخص دیگری که با قامتی کوچکتر حجاری شده دیده می‌شود. به نظر می‌رسد تصاویر اخیر در دوره‌ای بعد از تصویر مرد مادی حجاری شده باشند. هر سه گور دخمه فوق دارای قاب‌های تزیینی شبیه گوردخمه سرخ ده هستند و به نظر می‌رسد همگی به یک دوره فرهنگی تعلق داشته باشند.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 245108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha