به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم تشیع سعدی افشار، آخرین بازمانده نمایش سیاه بازی ایران صبح امروز یکشنبه 1 اردیبهشت در تالار وحدت با حضور جمعی از هنرمندان، مسئولان و مردم در تالار وحدت تشیع شد
در این مراسم هنرمندانی چون بهزاد فراهانی، حسین مسافرآستانه، هنگامه مفید، اسماعی خلج، ایرج راد، محمدحسین ناصربخت، علی عابدی، علی دهکردی، محمد چرمشیر، علیرضا ناصحی، حمیدرضا اردلان، بابک والی، داود فتحعلی بیگی، فرهاد شریفی، مهدی میامی، خسرو احمدی، حسین کیانی، مجید امرایی، وحید آقاپور رضا بنفشه خواه و مسئولانی چون حمید شاه آبادی، معاون امور هنری، قادر آشنا مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم جواد انصافی با اشاره به نقش سعدی افشار در نمایش سیاه بازی گفت: سعدی افشار نیم قرن نمایش سنتی کار کرد، وی کار اجرای این نوع نمایش را از 6-5 سالگی آغاز کرد، کمتر کسی مانند افشار آنقدر فی البداهه مسایل روز را در صحنه نمایش اجرا می کرد.
وی افزود: سعدی افشار یکی از ارزشمند زمردهای و یاقوت های ما بود که طبق اسمی که در سیاه بازی بود از میان ما رفت.
میراث سعدی افشار، شادی آور است
در ادامه داود فتحعلی بیگی، هنرمند و بازیگر نمایش آئینی گفت: درگذشت یکی از برجسته ترین های نمایش تخته حوضی را باید تسلیت گفت و از کلیه کسانی که از سعدی افشار در دوران بیماری وی از وی حمایت کردند نیز باید تقدیر کرد.
وی خاطر نشان کرد: میراث به یادگار مانده از سعدی افشار شادی آور است و امروز به دست ما رسیده است و جوانانی هستند که مشی و روش وی را انتخاب کردند،اما اگر شرایط مهیا بود آثار به جای مانده از او چراغ راه نمایش کشور بود.
فتحعلی بیگی تصریح کرد: سعدی افشار اگرچه پشت صحنه کم سخن بود، اما روی صحنه حاضر جواب بود و کلام را گران می فروخت، به موقع بسیار متواضع بود و خود را برتر از هیچ کس نمی دانست افشار نادرترین هنرمندانی بود که توانست از جوانی تا میانسالی به اقصی نقاط کشور سفر کند و نمایش اجرا کند.
این هنرمند اذعان داشت: سعدی افشار به مفهوم کلمه در نمایش که اجرا می کرد، حرفه ای بود تعداد اجراهای سعدی افشار بدون اغراق به چندهزار می رسد، وی خود را سیاه نمی کرد که سیاهی را دست بندازد ولی می خواست که کمدی سیاه بازی کند.
وی افزود: برخی از شگفتی ها در طنز سعدی افشار وجود داشت که آنها با طنز عبید زاکانی می نمود و گاهی به طنز سعدی می برد.
در ادامه فتحعلی بیگی با بغض قطعه ای از سیاه بازی ها سعدی افشار را خواند.
سعدی افشار سلطان طنز و کمدی بود
در ادامه مجید جعفری در سخنانی گفت: بعضی از کلمات هرگز تولید نمی شود از جمله این سخن که زندگی صحنه یکتای هنرمندی ماست. سعدی نغمه خود خوش خواند و برفت روحش شاد و یادش گرامی باد از این دست مطالب سعدی بسیار بر صحنه گفت.
وی تصریح کرد: سعدی سلطان طنز و کمدی بود اما همواره کلامش عمیق بود و پرمحتوا، وی انسانی ساده بود که ژرف می اندیشد، یکبار گفت: ای کاش می توانستیم کتاب زندگی را از پایان بخوانیم.
ایرج راد: نام سعدی افشار در تئاتر ایران ماندگار خواهد ماند
در ادامه ایرج راد، مدیرعامل خانه تئاتر در سخنانی گفت: سعدی افشار هم رفت. همه یکه روزی به دنیا می آیند و یک روز می روند، ولی کسانی خیلی اثرگذار از دنیا می روند. بی حاصل و بی ثمر زندگی خود را نمی گذرانند.
وی افزود: افشار از کسانی بود که در شرایط بسیار سخت و در محیط های بسیار عجیب و غریب کار و زندگی کرد و از این محیط ها سالم بیرون آمد.بسیاری از کسانی که در عرصه فرهنگ و هنر کار می کنند برای سعدی افشار احترام زیادی قائل هستند.
ایرج راد خاطر نشان کرد: سعدی افشار از کودکی در محله های فقیرنشین کار کرد و امروز به عنوان یکی از شاخص های نمایش ایران شناخته می شود. نام سعدی افشار در تاریخ تئاتر سنتی این مملکت خواهد ماند و ارزش جایگاه خود را خواهد داشت.
از طرف جمشید مشایخی و انجمن بازیگران قطعه ای خوانده شد.
همچنین مراسم ترحیم این هنرمند روز سوم اردیبهشت در مسجد نور فاطمی برگزار می شود و مراسمی نیز روز شنبه 7 اردیبهشت در تماشاخانه سنگلچ برگزار می شود.
پیکر سعدی افشار پس از این مراسم برای خاکسپاری راهی بهشت زهرا شد.
پایان پیام/
نظر شما