جهاد در اسلام کشور گشایی نیست

لاریجانی با بیان این مطلب که هدف از جهاد در اسلام کشورگشایی نیست بلکه مسلمانان به دنبال عرضه افکار اسلامی بوده اند، گفت: این موضوع در افکار آیت الله طالقانی و نظرات ایشان راجع به جهاد مشهود است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی امروز در مراسم نکوداشت یکصدمین سالگرد میلاد آیت الله طالقانی با تاکید بر نقش این شخصیت در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی گفت: آشنایی میان نسل جوان و ایشان تا اندازه ای وجود دارد. آیت الله طالقانی مردی استثنایی است؛ اما چرا نباید نسل جدید ایشان را آنگونه که باید بشناسند، این امر مستلزم نقش مهم رسانه ها در نشان دادن سلوک اجتماعی دردانه های انقلاب است.

 

لاریجانی با بیان اینکه این شخصیت بزرگ انقلابی یک شخصیت نو وجوه و یک عالم دینی و مجاهد واقعی است، تصریح کرد: آیت الله طالقانی مجاهدی فی سبیل الله و تاثیرگذار در عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی و سیاسی کشور بوده است. تاریخ زندگی ایشان نشان می دهد که ایشان وظیفه اول خود را آموزش در مکتب اهل بیت (ع) می داند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره بر فعالیت های مهم آیت الله طالقانی در حوزه علمیه قم ادامه داد: امروز نیز برخی از افراد را داریم که داعیه دار اسلام شناسی هستند؛ اما در عمل چنین نیستند آنچه می توانیم از زندگی این شخصیت برداشت کنیم این است که آیت الله طالقانی با گروه های مختلف انقلابیون ارتباط داشتند و بر همه تاثیر می گذاشتند، پایه فکری ایشان براساس اسلام دقیق شکل گرفته است.

 

لاریجانی اظهار کرد: این عالم دینی سال ها در حوزه علمیه تحقیق کرده اند و توجه و تدبر در قرآن از وجوه اصلی زندگی این شخصیت است.

 

وی با بیان اینکه آیت الله طالقانی در گروه های مختلف سیاسی حضور داشته اند، اظهار کرد: این شخصیت با حضور در اقشار مختلف سیاسی آن ها را به سوی راه صحیح پیش می بردند زیرا به درستی تعالیم دینی را دریافت کرده بودند و اسلام را یک موضوع همه جانبه می دانستند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش فقها در زمان غیبت آیت الله طالقانی گفت: ایشان در تفسیر قرآن وقتی راجع به ولی فقیه صحبت می کند؛ بیان می کنند که باید در زمان غیبت به علما و فقها رجوع کرد. یعنی کسی که در اسلام شناسی دقت کرده است درمی یابد که راه این شخصیت بزرگوار اسلام شناسی اجتهادی بود که هم در تفسیر قرآن و اسلام شناسی ایشان به طور کامل مشهود است.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به دغدغه های متنوع این شخصیت در عرصه سیاسی گفت: سرنوشت مسلمانان به صورت عام (وحدت میان شعب مختلف سیاسی) از مهمترین دغدغه های آیت الله طالقانی در بعد سیاسی است.

 

لاریجانی با اشاره به دلایل عقب افتادگی کشورهای مسلمان اظهار کرد: آیت الله طالقانی دلایل عقب افتادگی و دیکتاتورزدگی را در داخل و خارج از کشور عدم توجه به قرآن و زینتی ساختن این کتاب آسمانی می داند.

 

وی تاکید کرد: نقش آیت الله طالقانی فقط در مسجد هدایت نبود، بلکه در تمام صحنه های اجتماعی حتی در منزل و زندان تفسیر قرآن را از اهم امور می دانستند.

 

وی ادامه داد: آیت الله طالقانی معتقد بودند که چرا قرآن به عنوان کتاب آسمانی که تمام شئونات فردی و اجتماعی در امور مختلف را در خود دارد به زینتی برای مرگ تنزل یافته است و به حاشیه کشیده شده است و در متن زندگی مسلمانان وجود ندارد.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این موضوع مهمترین دغدغه آیت الله طالقانی برای شروع آموزش قرآن به جوانان بود و در عرصه سیاسی نیز متاثر از این اعتقاد بودند.

 

لاریجانی خاطرنشان کرد: بخش زیادی از زندگی این شخصیت عالیقدر مربوط به تدبر و تامل در قرآن است که در حوزه سیاست نیز با همین رویکرد وارد شدند. نقش آیت الله طالقانی در حوزه سیاست شامل و کامل است و اولین درگیری این شخصیت مربوط به کشف حجاب و مبارزات در این امر بود.

 

وی با تاکید بر نقش آیت الله طالقانی در ملی شدن صنعت نفت، جریان ملی و فداییان اسلام گفت: آیت الله طالقانی بعد از کودتا نیز چند اقدامی معنادار انجام داده اند که نشان دهنده شخصیت کامل فکری ایشان بود.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آیت الله طالقانی بعد از مدتی سبک و سیاق خود را مخالف برخی از جریان ها دیدند و وارد نهضت آزادی شدند. دغدغه این شخصیت بزرگ کشاندن تمام گروه ها به سمت راه صحیح بود و شخصیت او در قالب جریان های ملی نمی گنجید.

 

وی ادامه داد: بعد از آزادی از زندان آیت الله طالقانی راجع به ماهیت انقلاب نظر روشنی داد و نهضت انقلاب را نهضت اسلامی عنوان کرد و از سوی دیگر نیز تلاش کرد تا جریان های مختلف را به سمت تفکر اسلامی بکشاند.

 

وی با بیان اینکه نوع رفتار این شخصیت در عرصه سیاست برگرفته از یک فکر اصیل اسلامی بود تاکید کرد: با توجه به نقش این شخصیت در تاثیرگذاری تمام گروه های سیاسی در تبیین نوع رفتار او در عرصه سیاست می بینیم که ایشان از یک فکر اصیل اسلامی تبعیت می کردند و این موضوع را برای خود تکلیف می دانستند و در قبال دیگران نیز احساس مسئولیت داشتند.

 

وی با بیان اینکه برخی از نوشته ها تلاش می کنند چهره ایشان را یک بعدی نشان دهند گفت: برخی از نوشته ها تلاش می کنند چهره ایشان را یک بعدی نشان دهند و این موضوع نشان دهنده عدم شناخت واقعی از شخصیت یک آدم بزرگوار است. ایشان فردی مجاهد بود که تلاش مضاعفی برای همفکر کردن تمام جریان ها به سمت اسلام داشت. مبارزات او فوق العاده جذاب بود و همگی در یک راستا قرار گرفته بود.

 

لاریجانی با بیان اینکه رژیم شاهنشاهی از نوع مبارزات این شخصیت بزرگوار خسته شده بود، اظهار کرد: آیت الله طالقانی در دادگاه ظالمانه شاه نیز مبارزات خستگی ناپذیر و مجاهد مسلکی خود را نشان داد و در پایان دادگاه با قرائت سوره فجر و تفسیر آن شخصیت باشکوه اسلامی و سیاسی را به نمایش گذاشتند.

 

وی با اشاره به کتاب "تفسیر پرتوی از قرآن" نوشته آیت الله طالقانی گفت: مخاطب این کتاب جوان ها هستند و تلاش شده در آن با تفسیر و تبیین زیبایی های قرآن جوان ها را نسبت به قرآن جذب کنند. ایشان در این کتاب از تمام روش های تفسیری استفاده کرده و این نگاه در مباحث سیاسی و اجتماعی این شخصیت بزرگوار تجلی دارد.

 

لاریجانی ادامه داد: این بزرگوار در برخورد با آیات قرآن یک نگاه معتدل همراه با عقل سلیم را نشان داده اند و از علم زدگی در تفسیر قرآن پرهیز کرده و قرآن را به عنوان کلام الله به همان اصالت حفظ کرده اند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به برخی از کشورها و رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: نگرانی از سرنوشت مسلمانان در افکار و روحیه این شخصیت بزرگوار مشهود است، به ویژه نسبت به موضوع فلسطین و نقش اسراییل در جامعه اسلامی و نقش مخرب این رژیم در ایران آن زمان به طور کامل به چشم می خورد.

 

وی گفت: بحث نفوذ اسراییل در میان مسلمانان و نقش آن در ارتباط با ملل کشورهای اسلامی دغدغه اصلی این شخصیت بزرگوار است که امروزه نیز این موضوع مطرح است.

 

لاریجانی گفت: در تفکر آیت الله طالقانی جهان در دو بعد معنا می شود، اول برای پیشرفت اسلام و سپس برای جلوگیری از تجاوز به کشورهای اسلامی؛ اما مشکل امروز جهان اسلام این است که در عرصه حرف زدن خوب عمل می کنند اما در عمل اینگونه نیستند.

 

لاریجانی ادامه داد: در صحبت های کشورهای اسلامی که دقیق می شویم می بینیم در مقام دفاع بسیار خوب عمل می کنند اما در پشت پرده همین کشورها به رژیم صهیونیستی کمک می کنند و این نگرانی امروز هم یک نگرانی بزرگ است.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: هدف از جهاد در اسلام کشورگشایی نیست بلکه مسلمانان به دنبال عرضه افکار اسلامی بوده اند و این موضوع در افکار آیت الله طالقانی و نظرات ایشان راجع به جهاد کاملاً مشهود است.

 

وی با اشاره به تاکید آیت الله طالقانی در شکل گیری شوراها گفت: آیت الله طالقانی در اولین خطبه نماز جمعه تهران نظریه شوراها را ارائه دادند. منظور ایشان از این موضوع تربیت افرادی به عنوان مرد سیاسی برای حرکت در اجتماع است؛ زیرا حضور در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی نیازمند تمرین در این عرصه هاست و حضور آگاهانه نیازمند تجربه سیاسی است که باید از پایین ترین سطوح در جامعه شکل بگیرد.

 

وی ادامه داد: آیت الله طالقانی شوراها را نشان دهنده عقل جمعی افراد در جامعه می دانستند و می خواستند تمامی اقشار جامعه در اداره آن مشارکت عام داشته باشد.


وی با اشاره به نظر شهید آیت الله مطهری و آیت الله طالقانی در موضوع امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: امر به معروف و نهی از منکر خلائی است که امروز نیز در جامعه احداث می شود و آیت الله طالقانی حتی در جایی به شکل گیری سازمانی با موضوع امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرده اند و معتقدند که امر به معروف و نهی از منکر امری اجرایی است که باید با سازوکار مخصوص به خود شکل بگیرد و نشان دهنده مسئولیت افراد جامعه نسبت به یکدیگر هستند.

 

در ادامه این مراسم حقانی دبیر این همایش از ارسال هشتاد مقاله به دبیرخانه این همایش خبر داد و افزود: تمامی مقالات با صفحه بندی هزار صفحه بعد از همایش منتشر می شود و در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد.

 

حقانی از نصب تندیس یادبود این شخصیت بزرگوار در خیابان طالقانی خبر داد و افزود: در ایستگاه مترو طالقانی نیز تندیس یادبودی برای معرفی این شخصیت بزرگوار نصب می شود که در روزهای آینده رونمایی می شود.

 

وی همچنین از تهیه 120 مجموعه نمایشگاهی کتاب پیرامون این شخصیت بزرگوار و توزیع آن در آموزش و پرورش، مساجد و آموزش عالی برای آشنایی نسل جوان خبر داد.

 

شایان ذکر است: مراسم نکوداشت یکصدمین سال میلاد آیت الله طالقانی شنبه (14 اسفند) در مرکز همایش های صداوسیما برگزار و در پایان این مراسم از تمبر یادبود آیت الله طالقانی و دو جلد کتاب این شخصیت بزرگوار رونمایی شد.
 

پایان پیام/ 

کد خبر 24769

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha