به گزارش خبرنگار شبستان، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه در اجلاس بینالمللی دیپلماسی و قدرت نرم در سیره پیامبر اعظم (ص) با اشاره به تجارب فراوان جمهوری اسلامی ایران در طول سه دهه از عمر انقلاب گفت: ما امروز بسیار نیازمند دیپلماسی نرم در عرصه بینالملل هستیم و این اجلاس در برههای از زمان برگزار میشود که موضوع دیپلماسی نرم به عنوان یکی از محورهای اصلی دستگاه دیپلماسی کشور مطرح است، ما امروز نیاز داریم تا مراجعهای دوباره به ادبیات سیاسی خود داشته باشیم چرا که ادبیات سیاسیای که در ابتدای انقلاب در پیش گرفته شد به مقتضای زمان بود و امروز نیز باید مقتضیات زمان را در نظر گرفت.
صالحی با اشاره به تأثیرگذاری کلام نرم و لین افزود: کلام نرم و لین میتواند حتی دلیل و برهان را پشت سر بگذارد، آنچنان که در قرآن هنگامی که حضرت موسی (ع) برای سخنگفتن با فرعون مأمور میشود به او امر میشود که با کلامی نرم با فرعون سخن گویند. همچنین در آموزههای دینی ما آمده است که الانسان ابید الاحسان، انسان بنده احسان است. در سیاست خارجی خود به وضوح این موضوع را میبینیم. همچنین بر اساس آموزههای اسلامی مسلمان باید هوشمند و هوشیار باشد. مؤمن واقعی ضمن اینکه هوشمند است همواره در بیرون تبسم دارد و حزن و اندوه او در دروناش حفظ میشود و این ابزارهایی است که رسول اکرم (ص) کلیه آنها را به کار گرفتند. در همین رابطه مقام معظم رهبری تعبیری دارند با عنوان جذب حداکثری و دفع حداقلی که امروز بسیار نیازمند اجرای این تعبیر هستیم.
صالحی در ادامه اساس سیره نبوی در دعوت مردم به دین خدا را رفتار مهربانانه و مهرورزی پیامبر برشمرد و افزود: قرآن میفرماید اگر برخورد تو برخوردی خشن و به دور از جاذبه بود مردم از اطراف تو پراکنده میشدند، بنابراین امروز که فتنهها و کیدها از سراسر جهان به سوی امت اسلام روانه شده بخصوص فتنه اخیر تفرقه میان شیعه و سنی نیاز داریم که با هوشیاری تمام از ابزارهای نرم دیپلماسی استفاده کنیم و ابزار رسانه یکی از ابزارهای قدرتمند در این عرصه میباشد که میبایست از این عنصر در جهت اهداف دیپلماسی نرم بهره برد.
وزیر امور خارجه با اشاره به موضوع تقابل ایران و غرب خاطرنشان کرد: چالش بزرگ ایران با غرب چالش صنعتی، اقتصادی و مادی نیست چرا که در بعد مادی و برخورداری از امکانات وضعیت ما قابل قیاس با غرب نیست و قدرتمندی ما در مقابل غرب نیز ناشی از امکانات نمیباشد بلکه نشأتگرفته از توکل به خدا و حرکت بر بستر دین الهی است. چالش ما با دنیای غرب چالش اندیشهای است چرا که حضرت امام (ره) به عنوان محیالدین زمان اندیشه جدیدی را در عصر حاضر ارایه کرد و دین پس از قرنها که زنگار گرفته بود، خودی نشان داد و جمهوری اسلامی ایران در طول این سه دهه توانست با بهرهگیری از ساختار دینی به عنوان یک الگو در جهان مطرح شود، در حالی که کسی تصور نمیکرد این ساختار بتواند جغرافیایی به وسعت ایران را با این جایگاه استراتژیک در منطقه اداره کند.
وی خاطرنشان کرد: یاد کردن به نیکی از انقلاب به معنای بیعیبونقص دانستن آن نیست البته نفس انقلاب بیعیب است و اگر نقصی وجود دارد باید در میان مجریان آن را جستوجو کرد اما جهتگیری اصلی ما در طول این دوران همچنان حفظ شده است، امروز ایران با داشتن رتبه 74 بالاترین نرخ رشد توسعه انسانی پش از کره جنوبی را داراست در حالی که ترکیه در رتبه 90 قرار دارد و این در حالی است که فشارها و مشکلات فراوانی در عرصه بینالمللی بر ما تحمیل شده است.
صالحی تأکید کرد: ایران به عنوان مهد احیای دین در عصر حاضر توانسته است به جهان نشان دهد با تمسک به دین و توجه به معارف دینی و اخلاقیات در کنار مادیات میتوان کشوری ساخت که به اهداف دلخواه خود برسد اما امروز ادبیات سیاسی ما باید تغییر کند زیرا زبان لین کارآمدتر است، استفاده حکیمانه و هوشمندانه از ظرفیت دیپلماسی عمومی و قدرت نرم به عنوان استراتژی سیاست خارجی مدینهالنبی یکی از عوامل مؤثر در موفقیت اسلام است.
وزیر امور خارجه کشومان تاکید کرد: امروز غرب تلاش میکند تا ادیان را در مناسبت انسانی و اجتماعی ناکارآمد معرفی کند اما جای این پرسش است که اگر واقعا اسلام و دین کارآیی ندارد چرا سیاست اسلامهراسی، پیامبرستیزی و معنویتگریزی در دستور کار غرب قرار گرفته است، امروز پیشرفتهای سریع در حوزه تکنولوژی مناسبات بینالمللی را به شدت تحت تأثیر قرار داده، تصدیگری دولتها در سیاستهای خارجی کاهش یافته و نقش افکار عمومی به شدت رو به افزایش است و قدرت نرم جایگزین زور شده است، امروز ادبیات اغنایی جایگزی ادبیات اجباری شده است و بررسی و ارزیابی رفتارهای قدرتهای جهانی نشان میدهد که نظریهپردازان این جریان از کارآمدی نظریههای اسلامی آگاه شده و از اجرایی و عملیاتیشدن آن به شدت هراسان هستند و در همین راستا تهاجم گسترده به اسلام، پیامبر و توهین به شخصیت پیامبر را در دستور کار قرار داده است.
وی تصریح کرد: جلوگیری از ارتباط مؤثر ادیان با هم، ایجاد اختلاف دینی و مذهبی میان رهبران و پیروان مذاهب، مقابله با جهانیشدن معارف اسلام و سیره نبوی و جلوگیری از اتحاد و تثبیت قدرت کشورهای اسلامی محورهایی است که قدرتهای جهانی بر اساس آن با جهان اسلام به تقابل میپردازند و در مقابل مسلمانان نیز با تکیه بر آموزههای قرآن و سیره نبوی از مزیت قدرت نرم برخوردار است.
صالحی افزود: پیامبر هوشمندانه با پیام جهانی ضمن تکمیل ادیان و مسئولیت پیامبران پیشین ایجاد ساختارهای یک جامعه جهانی مبتنی بر حق را در سرلوحه کارهای خویش قرار داد و سنگ بنای اساسی هدایت آن حضرت دعوت از اطرافیان و در خانواده بود که به دنبال آن اولین حکومت اسلامی در جامعه مدنی آن روزگار شکل گرفت و با تثبیت ساختارها نسبت به جهانیکردن دعوت و اعزام سفیر به کشورهای اطراف در جهت گسترش دعوت خود اقدام کرد.
وی خاطر نشان کرد: سخنان پیامبر و سفارشهای ایشان به سفرا، ویژگیهای شخصی سفیران و نحوه بیان دعوت بسیار مهم بوده و بیانگر بکارگیری قدرت نرم در این عرصه است. همچنین پیمان صلح حدیبیه، روش فتح مکه و پیمان با قبایل مختلف نمونههای روشن از دیپلماسی نرم پیامبر هستند که میتوانند مورد مداقه و بحث اندیشمندان قرار گیرند، بازنگری قدرت نرم در سیره پیامبر از آن جهت قابل توجه است که آن حضرت گفتمانهای عدالت، معنویت و صلح را بر تمامی دعوتهای خود جاری و حاکم کرده و از قانونگرایی، محرومیتزدایی، مهرورزی و وفای به عهد در عرصه تعامل با دولتها و ملتها استفاده میکردند.
در حاشیه این مراسم از کتاب "دیپلماسی صلح عادلانه در سیره پیامبر اعظم" تألیف دکتر ظفر بنگاش، رییس مرکز اسلامی تورنتوی کانادا که در سال 2011 به زبانهای مختلف از جمله زبان فارسی ترجمه و منتشر شده است، رونمایی شد و از تعدادی از مؤلفان آثار و مقالات برتر با محوریت موضوع پیامبر اعظم قدردانی و تجلیل به عمل آمد که از جمله آنها حجتالاسلام سیدجعفر مرتضی عاملی از اندیشمندان لبنان و حجتالاسلام اختری دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت و مجید مجیدی کارگردان فیلم پیامبر اکرم (ص) را میتوان نام برد.
پایان پیام/
نظر شما