به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه پس از پایان سفر دو روزه اش به عربستان گفت: در دیدار با احمد داوود اوغلو انفجارهای اخیر در ترکیه را محکوم و با بازماندگان این حوادث ابراز همدردی کردیم.
وی با بیان این که در این دیدار موضوع سوریه به صورت گسترده مورد بحث قرار گرفت، ابراز امیدواری کرد: هرچه سریعتر مساله سوریه حل شود تا خدای ناکرده شراره های آن به مناطق دیگر سرایت نکند.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره علت برگزار نشدن نشست کمیته جهارجانبه پیشنهادی محمد مرسی رییس جمهوری مصر برای حل بحران سوریه در حاشیه نشست گروه تماس عضو سازمان همکاری اسلامی در خصوص بحران کشور مالی خاطرنشان کرد: قرار بود جلسه سه یا چهار جانبه ای با حضور وزرای خارجه ایران، مصر، ترکیه و عربستان برگزار شود اما میسر نشد زیرا وزرای خارجه مصر و ترکیه برنامه حضور در نشستی دیگر در مورد سوریه در ابوظبی را داشتند.
صالحی علاوه بر شرکت در نشست گروه تماس سازمان همکاری اسلامی در خصوص بحران کشور مالی، با وزرای امور خارجه عربستان ، مصر، ترکیه، افغانستان و همچنین دبیرکل سازمان همکاری اسلامی دیدار و گفت و گو کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین مذاکرات با «سعود الفیصل» همتای عربستانی خود را «خوب و شفاف» توصیف کرد و گفت: سفر به عربستان بنا به دعوت وزیر امور خارجه این کشور صورت گرفت و به همین دلیل یک روز قبل از آغاز نشست گروه تماس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در خصوص بحران کشور مالی، به جده آمدیم.
وی ابراز امیدواری کرد با توجه به مذاکرات صورت گرفته با سعود الفیصل، باب جدیدی در روابط تهران- ریاض باز شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: هر نوع تغییر در روابط دو کشور نیازمند صبر، حوصله و سعه صدر است.
صالحی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نشست گروه تماس سازمان همکاری اسلامی در مورد بحران کشور مالی در جده گفت: ایران به اعتبار خود و همچنین ریاست بر جنبش عدم تعهد در این نشست شرکت کرد.
وی با یادآوری دخالت نظامی فرانسه در بحران کشور مالی و تبدیل شدن آن به مساله ای بین المللی اظهار کرد: باید با درک درست و احساس مسوولیت ، نگذاریم کشور مالی مانند برخی از کشورهای دیگر مبتلا به جنگ داخلی شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه نمی خواهیم کشور مالی به یک سومالی دیگر تبدیل شود، خاطرنشان کرد: در نشست روز دوشنبه درباره برگزاری انتخابات آتی پارلمانی و ریاست جمهوری، تشکیل حکومت جدید در مالی، موضوع کمک های اعضای سازمان همکاری اسلامی و کشورهای اروپایی بحث و تبادل نظر شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین به حضور «رومانو پرودی» نخست وزیر سابق ایتالیا و نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور کشور مالی اشاره و آن را نشان دهنده اهمیت این نشست عنوان کرد.
صالحی افزود: اظهارات آقای پرودی در نشست گروه تماس کشور مالی نشان داد که این نگرانی در نزد ایشان و سازمان ملل وجود دارد و عزمشان را جزم کرده اند تا به نوعی مانع از ادامه بحران در این کشور شوند.
صالحی همچنین آمادگی جنبش عدم تعهد برای همکاری با سازمان همکاری اسلامی به منظور جلوگیری از ادامه بحران در کشور مالی را اعلام کرد.
وی در ادامه با یادآوری دیدار خود با «اکمل الدین احسان اوغلو» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در حاشیه این نشست، تصریح کرد: در این دیدار درباره مسائل مختلف جهان اسلام از جمله سوریه و مالی صحبت شد.
وزیر امور خارجه با اعلام این که شامگاه دوشنبه با «زلمی رسول» همتای افغانی خود دیدار کرده است، گفت: متاسفانه تعدادی از افرادی که قصد داشتند از افغانستان به صورت غیرقانونی وارد ایران شوند، دچار مشکل شدند.
صالحی ابراز امیدواری کرد، دولت افغانستان اقدامات لازم را به منظور جلوگیری از ورود غیرقانونی اتباع خود به خاک کشورمان انجام دهد و از سوی دیگر، مسوولان ایران نیز با تامل بیشتری درباره این موضوع واکنش نشان دهند تا شاهد حوادث ناگوار نباشیم.
وی با یادآوری میزبانی طولانی مدت ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران از آوارگان افغان افزود: انتظار ما این است تا از سوی اتباع افغان قوانین و مقررات ما رعایت شود.
وزیر امور خارجه همچنین موضوع برگزاری انتخابات پاکستان و تحولات این کشور را محور دیگر مذاکرات خود با زلمی رسول اعلام کرد.
وی بامداد روز سه شنبه شهر جده در عربستان سعودی را ترک کرد و به تهران بازگشت.
اجلاس گروه تماس سازمان همکاری اسلامی در خصوص بحران مالی با ابتکار کشورهای عضو این سازمان برای بررسی وضعیت کشور مالی تشکیل شده است.
جمهوری مالی از فروردین سال گذشته و به دنبال کودتای نظامی دچار تنش شده و شورشیان با استفاده از فرصت به وجود آمده بخش عظیمی از مناطق شمالی این کشور را تصرف و به طرف پایتخت پیشروی کرده اند.
برغم تلاش اتحادیه آفریقا و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا، راضی کردن کودتاچیان در شهر «باماکو» برای کناره گیری از قدرت و تشکیل دولت موقت، تمهیدات لازم برای مقابله با شورشیان شمال ناکام ماند.
شورشیان دی ماه سال 1391 علیرغم در جریان بودن مذاکرات صلح با نمایندگان «آکراس»( گروه تماس بنین، بورکینافاسو، سنگال و ساحل عاج) طی حملاتی سنگین شروع به پیشروی مجدد به طرف شهر باماکو و اطراف پایتخت کرده و دولت موقت مالی نیز از نیروهای فرانسوی درخواست کمک کرد.
نیروهای فرانسوی نیز با حمایت و پشتیبانی لجستیکی چند کشور اروپایی و با موافقت الجزایر و نیجر - همسایگان مالی که دارای منافع مستقیم در بحران هستند- وارد مالی شده و شورشیان را به عقب راندند. پس از مداخله نظامی نیروهای فرانسوی، کشورهای آفریقایی نیز نیروهایی را به مالی اعزام کردند.
اوضاع کشور مالی در اکثر شهرهای تحت کنترل نیروهای نظامی بوده و قرار است دولت موقت مقدمات برگزاری انتخابات دموکراتیک به منظور تشکیل دولت رسمی در مالی را فراهم کند.
بر این اساس روزهای دوم و هفتم ماه جولای برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری تعیین شده است.
از ابتدای بحران مالی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال سازمان همکاری اسلامی ضمن تاکید بر لزوم حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی جمهوری مالی، خواستار اعاده نظم و گفت و گوی مسالمت آمیز بین طرفین درگیر و جلوگیری از ریخته شدن خون برادران مسلمان در این کشور با مدیریت نهادهای منطقه ای - آفریقایی بوده و اعتقاد دارد ورود نیروهای نظامی خارجی منجر به پیچیده تر شدن بحران خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما