حجتالاسلام حسین سبحانینیا، عضو هیئترییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تحولات صورت گرفته در خاورمیانه و برخی جنبشها در عربستان سعودی به خبرنگار شبستان گفت: آنچه که امروز در خاورمیانه شاهد هستیم حرکت یا خیزش آگاهی مردم در منطقه با صبغه دینی و اسلامی است که البته غیرمنتظره نبود و قابل پیشبینی بود.
وی اظهار کرد: اینکه این حرکتها با این حجم و پیوستگی یکی پس از دیگری در منطقه صورت گیرد قابل پیشبینی نبود.
حجتالاسلام سبحانینیا بیان کرد: پتانسیل و ظرفیت انقلابی در منطقه از مدتها قبل قابل مشاهده بود و جرقهای که با حرکتی در تونس زده شد باعث ادامه این جنبشها در مصر، یمن، لیبی، بحرین و اردن شد و قطعا ادامه این جنبشها به مراکش، الجزایر و عربستان کشیده شده است و ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه این حرکتی که شروع شده است خاموششدنی نیست، گفت: اینکه برخی تحلیل میکنند که حرکتی آغاز شده است و ممکن است سرکوب شود و قضیه با دادن برخی قولها و اصلاحات در این کشورها سامان یابد تحلیل اشتباهی است و قطعا اینگونه نخواهد شد زیرا حرکت مردم در این کشورها مبتنی بر آگاهی و به دلیل حقارتی است که سالهاست بر آنها تحمیل شده است.
نماینده نیشابور در خانه ملت با اشاره به اقدامات دیکتاتورانه حکام مستبد در این کشورها بیان کرد: خود این حرکتها در منطقه باعث میشود که یک شرایط در خاورمیانه تحمیل شود و قطعا آن شرایط تشکیل خاورمیانه نوع جدید است نه آن خاورمیانهای که اسراییل و آمریکا قصد تشکیل آن با محوریت اسراییل را داشتند بلکه خاورمیانهای شکل خواهد گرفت که برخلاف میل آنهاست.
وی با اشاره به برخی حرکتها در عربستان یادآور شد: در عربستان همیشه فشار بوده است و سرکوبی مردم در مناطق مرزی و مرکز همیشه وجود داشته است و هر چند وقت یک بار مردم این مناطق حرکتهایی را در راستای اعتراض به حکام این کشور داشتهاند اما اخیرا این حرکتها در راستای حرکتهای مردم منطقه بروز و ظهور داشته است.
این عضو هیئترییسه مجلس اظهار کرد: البته کشورهای خارج از منطقه و غرب نسبت به برخی مناطق خاورمیانه همانند عربستان و کشورهای نفتخیز حساسیت زیادی دارند و هر کاری میکنند که جلوی این حرکتها و جنبشها را بگیرند تا مدیریت کار از دستشان درنرود ولی با شرایط پیش آمده قطعا امروز همه چیز و همه منافعشان در خاورمیانه از دست رفته است.
وی ادامه داد: شاید حرکتهای مردم در عربستان دیرتر، منسجم و ساماندهی مورد نظر را پیدا کند ولی قطعا این حرکتها اگر تغییراتی در جهت تحقق خواستههای مردم و جلوههای واقعیتری از دموکراسی و نقش مردم در شرایط کشورشان ایجاد نشود ادامه خواهد داشت و چه بسا سرنوشتی همانند مبارک و مصر برای این کشور نیز رقم بخورد.
حجتالاسلام سبحانینیا با اشاره به برخی قولهای ملک عبدالله برای اصلاحات اقتصادی در این کشور گفت: تنها مشکل مردم منطقه مشکلات اقتصادی نیست زیرا همانگونه که میدانید بالاترین سهمیه سرانه مردمی در بحرین است و در حال حاضر در بحرین جنبشهای مردمی و حرکتهای انقلابی فعالیت گستردهای دارند، پس مسئله، مسئله مادی نیست و مردم قطعا خواستههای دیگری همچون آزادیهای سیاسی، اجتماعی و رفع تبعیضهای ناروا را دارند.
وی با بیان اینکه مسئله با یک سری اصلاحات اقتصادی حل نمیشود، بیان کرد: ملک عبدالله مبلغ 35 میلیارد دلار برای افزایش حقوق کارکنان، کارگران و برخی مزایا برای دانشجویان اختصاص داد و قول توزیع آنان را داده است اما این مسایل نمیتواند همه آن چیزی باشد که مردم خواستار آن هستند.
وی ادامه داد: بیش از هر چیز مردم خواستار ایجاد جایگاهی برای خود در حاکمیت هستند و اینکه حقوق آزادیهای عمومی و یا آزادیهای فردی آنها در جامعه محترم شمرده شود و جایگاهی برای آن به وجود آید، پس با اصلاحات اقتصادی مشکلی حل نخواهد شد.
عضو هیئترییسه مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: گاهی در این کشورها صفبندیهای تصنعی همانند شیعه و سنی از سوی حاکمان ایجاد میشود که حساسیتهایی را بین گروههای معترض ایجاد کنند تا اینکه از اقبال این حرکتها جلوگیری شود که این حرکتها نیز به نتیجه نخواهد رسید.
وی بیان کرد: شعاری که مردم در بحرین میدادند این بود که بحرینی واحد با حضور شیعه و سنی تشکیل شود که حقوق همه این گروهها محترم شمرده شود و در عربستان نیز قطعا با ساماندهی جنبشها مردم همین شعار را خواهند داد و دیگر صفبندیهای تصنعی حاکمان جواب نخواهد داد.
حجتالاسلام سبحانینیا ادامه داد: قطعا با گذشت زمان دامنه این حرکتها در عربستان وسیعتر میشود الا اینکه ملک عبدالله یک جایگاهی برای رأی و نظر مردم و تحقق خواستههای آنان در نظر گیرند تا آنان در سرنوشت سیاسی و اجتماعی خودشان سهیم باشند.
پایان پیام/
نظر شما