31 اردیبهشت؛ اعلام احراز صلاحیت‌‎ها/لیست 7 یا 12 نفره‌ مورد تایید نیست

کدخدایی با اشاره به اینکه‌ سه‌شنبه این هفته احراز صلاحیت‌ کاندیداها اعلام می‌شود، تاکید کرد: هیچ لیست 7 یا 12 نفره‌ای از سوی شورای نگهبان مورد تایید نیست چرا که شورای نگهبان با اعداد و ارقام کار ندارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در برنامه تلویزیونی شب‌های آفتابی شرایط احراز صلاحیت کاندیداها و مسائل مرتبط با آن را تشریح کرد. در گزارش زیر بخش های برگزیده سخنان وی در این برنامه را می خوانید:
- جامعه ایرانی یک جامعه باز سیاسی است و همه کسانی که دلسوز نظام هستند و نسبت به مسائل کلان کشور احساس وظیفه دارند می‌توانند اظهار نظر کنند. اقشار مختلف جامعه مانند دانشجویان و ‌روحانیون طی روزهای اخیر نامه‌هایی خطاب به شورای نگهبان نوشته‌اند که این موضوع بیانگر مردم‌سالاری و باز بودن جامعه ماست؛ در مقابل شورای نگهبان نیز مستمع تمامی اظهار نظرهاست و هر کدام که مطابق قانون باشد بررسی می‌کند.
- شورای نگهبان شنونده مطالب است؛ این شورا مثل همه مردم در همه جا از جمله دانشگاه، ‌فروشگاه، حوزه‌ها و مراکز خرید حضور دارد اما قانونی نگاه کرده و براساس آن عمل می‌کند. ما حرف‌های مردم را از جاهای مختلف می‌شنویم و اگر آنها مطابق با قانون باشد به آن نظرها عمل می‌کنیم.
- بررسی صلاحیت ریاست جمهوری با سایر انتخابات‌ها متفاوت است. در انتخابات ریاست جمهوری رد یا تایید صلاحیت نداریم ما فقط احراز صلاحیت را داریم؛ همچنین هیات‌های اجرایی و نظارتی وجود ندارند. 9 شرط اصلی برای احراز صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری از جمله رجال مذهبی و سیاسی، ‌مدیر و مدبر بودن، تقوا و امانتدار بودن، اعتقاد به مبانی نظام جمهوری اسلامی و تمامی مواردی که در اصل 15 قانون اساسی ذکر شده برای این پست مورد نظر است. قانون‌گذار قانون اساسی در دو مرحله صلاحیت رئیس‌جمهور را مدنظر قرار می‌دهد؛ مرحله اول رجال سیاسی و مذهبی بودن و مرحله دوم کسانی که شرایط اصل 115 قانون اساسی را داشته باشند که از جمله ایرانی‌الاصل بودن و تابعیت ایرانی داشتن است. شخصیت‌های معروف و فعال در امور مذهبی و کسانی که اثر مشخصی در سیاست و مذهب داشتند می‌توانند رجال مذهبی و سیاسی باشند، اما از میان آنها تشخیص صلاحیت صورت می‌گیرد.
- در بررسی‌های اولیه‌ شورای نگهبان 40 نفر به عنوان شاخص اصلی سیاسی بودند و باید بررسی کنیم و ببینیم که این افراد شروط اصل 115 قانون اساسی را دارند یا خیر. هیچ لیست 7 یا 12 نفره‌ای از سوی شورای نگهبان مورد تایید نیست چرا که شورای نگهبان با اعداد و ارقام کار ندارد و محدودیتی به لحاظ تعداد کاندیداها وجود ندارد و ممکن است هر 40 نفر مدیر و مدبر باشند.
- در این دوره از انتخابات از کاندیداهایی که ثبت‌نام کردند خواستیم که برنامه‌هایی که مدنظر دارند را ارائه کنند چرا که می‌خواستیم با بررسی این مهم تشخیص دهیم که افراد ویژگی مدیر و مدبر بودن را دارند یا خیر. شورای نگهبان به جز معیار قانون هیچ معیار دیگری را از جمله اینکه افراد عضویت در گروه و جناح خاصی را داشته باشند در نطر نمی‌گیرند.

- اگر کاندیدایی زودتر از زمان اعلام شده در برخی سفرهای استانی تبلیغ کند ما تذکر به آن می‌دهیم اما ممکن است برخی از این سفرها سفرهای کاری باشد و مصداق تبلیغاتی نداشته باشد،‌اما اگر کاندیداها با راه‌اندازی کاروان‌ها و تبلیغات همراه باشد خلاف بوده و شورای نگهبان با آن برخورد می‌کند.

- شورای نگهبان اینگونه نیست که برخی از کاندیداهای که به یک جناح و طیف سیاسی گرایش دارند را نادیده بگیرد چرا که ‌مصالح عالی نظام ما تدبیر ما است تا اینکه ما خود بخواهیم جناحی فکر کنیم.

- شورای نگهبان یک فرصت 5 روزه برای احراز صلاحیت‌ها تعیین کرده است اما می‌تواند یک فرصت 5 روزه دیگر نیز تقاضا کند. ممکن است از میان 686 نفری که واجد شرایط باشند، ‌تعدادی به وزارت کشور اعلام شوند. شورای نگهبان سه‌شنبه این هفته احراز صلاحیت‌های کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری را به صورت نهایی اعلام خواهد کرد.

- انتخابات ریاست جمهوری تنها انتخاباتی است که ایرانیان خارج از کشور نیز می‌توانند در آن شرکت کنند که هیات‌های 5 نفره‌ای برای اخذ رای در خارج از کشور این مسئولیت را بر عهده دارند؛ ما امسال سعی می‌کنیم صندوق‌های بیشتری را در خارج از کشور قرار دهیم تا مثل مردم داخل کشور که مشارکت گسترده‌ای در انتخابات دارند در خارج از کشور نیز شاهد حضور گسترده مردم باشیم.

- چند سالی است که در انتخابات برای آنکه درگیری‌های انتخابات را کاهش دهیم برخی انتخابات را با هم برگزار می‌کنیم از جمله انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی یا انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شهر و روستا که این مهم می‌تواند کمک بزرگی به اقتصاد کشور کند و مردم با انتخاباتی که هر سال برگزار شود درگیر نمی‌شوند. نظارت بر انتخابات شهر و روستا بر عهده مجلس شورای اسلامی بوده که مجلس نیز با هیات نظارتی که دارد بررسی صلاحیت کاندیداهای شورای شهر را در نظر می‌گیرد. ما در این دوره از انتخابات،‌ انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در 4 حوزه و انتخابات خبرگان رهبری در دو حوزه را نیز داریم که در انتخابات خبرگان رهبری نامزدهایی که ثبت‌نام کرده‌اند بعد از آزمون کتبی و شفاهی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

- ما قانون‌گذار نیستیم اما از رسانه‌ها خواهش می‌کنیم که اخبار مثبت و درستی را ارائه کنند تا انتخاباتی پرشور با حضور حداکثری مردم پیش رو داشته باشیم.
پایان پیام/

 

کد خبر 254957

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha