سرنوشت پیمان «کمپ دیوید» چه خواهد شد؟

در حالی که فشارها برای ادامه معاهده صلح 1979 میان مصر و رژیم صهیونیستی به اوج خود رسیده،محمد مرسی همچنان بر مواضعش برای اجتناب از این روند پایبند است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره،درگیری های اخیر میان نیروهای مصری و نظامیان رژیم صهیونیستی در صحرای سینا نشان دهنده روابط شکننده این دو پس از گذشت دو سال از انقلاب مصر است.
به گفته برخی تحلیگران این درگیری ها می تواند تهدید کننده معاهده صلح باشد که در سال 1979 میلادی برای عادی سازی روابط میان مصر و رژیم صهیونیستی بین دو طرف امضا شد و حسنی مبارک،دیکتاتور سابق مصر به شدت به آن پایبند بود.
«تامارا ویتس» کارشناس مشهور مسائل مصر در مرکز «سابان» در موسسه «بروکینگز» و «ایتامار رابینوویچ» سفیر سابق رژیم صهیونیستی در سازمان ملل (1993 تا 1996) که اکنون در دانشگاه های تل آویو و نیویورک و در موسسه بروکینگز در حال فعالیت است می گویند که برای اجتناب از وخیم تر شدن روابط میان قاهره و تل آویو، این دو باید عملکرد قانع کننده ای برای حمایت از از معاهده صلح انجام دهند؛اقدامی که بعید به نظر می رسد محمد مرسی که نماینده اسلام گرایان در مصر است گامی برای تحقق آن بردارد.
نوامبر گذشته هنگامی حمله دوباره رژیم صهیونیستی به نواز غزه ،مرسی برای برقراری صح و ایجاد آتش بس در این منطقه میانجیگری کرد و به طور آشکار نشان داد که مصر خواستار حمایت از صلح در این مرز و ایفای نقشی سازنده در حل منازعه رژیم صهیونیستی و فلسطین است.
این اقدام موجب شد تا رژیم صهیونیستی گمان کند اخوان المسلمین مصر حامی معاهده صلح 1979 یعنی پیمان صلح کمپ دیوید هستند.
اما مرسی هرگز به طور آشکار سخنی از صلح با رژیم صهیونیستی به میان نیاورده و در این رابطه از برقراری ارتباط مستقیم با رهبران این رژیم امتناع کرده است.
اگرچه به گفته «ویتس» و «رابینوویچ» حفظ صلح به نفع هر دو طرف یعنی قاهره و تل آویو است اما دولت اسلام گرای مصر قصد ندارد راه دیکتاتور سابق را در این زمینه ادامه دهد.
این دو تحلیلگر در یادداشت خود در این باره می نویسند:حمله تابستان سال گذشته به پست نظامی مصر در صحرای سینا که موجب کشته شدن 16 سربازمصری شد نشان میدهد که تروریسم این کشور را تهدید می کند.
البته آنها با ادعای اینکه رژیم صهیونیستی هم هدف تروریسم قرار دارد تاکید دارند که در این شرایط حساس ادامه روند مصر برای داشتن روابط همراه با درگیری و منازعه با تل آویو بسیار خطرناک است و خطر جنگ فاجعه بار دیگری را با خود دارد.
در این یادداشت آمده است:حمایت از معاهده صلح به مصر این امکان را می دهد تا به اهداف خود برای تحکیم قدرت نظامی اش در داخل مصر و در خاورمیانه دست یابد.
این دو تحلیلگر مدعی اند که رژیم صهیونیستی تا کنون فعالیت های نظامی مصر در صحرای سینا که به لحاظ تکنیکی معاهده دو جانبه را نقض می کند تحمل کرده است به امید آنکه مصر امنیت بیشتری را در مرزها ایجاد کند و از قاچاق سلاح به نوار غزه جلوگیری کند اما اخیرا رهبران این رژیم نگران حرکت های نیروهای مصری علیه خود در این منطقه هستند.
محمد مرسی در حال حاضر تحت فشارهای داخلی برای دنبال کردن شیوه مبارک در قبال رژیم صهیونیستی و همچنین گسترده کردن روابط دیپلماتیک و مالی با آمریکا است.
از سوی دیگر رکود اقتصادی مصر پس از انقلاب و انتخابات پیش رو در این کشور می تواند وسوسه گر مرسی برای تن دادن به این خواسته ها باشد زیرا حتی یک اتفاق کوچک دیگر در صحرایسینا می تواند او را از صحنه خارج کند.
ویتس و رابینوویچ معتقدند که باید برای ادامه معاهده صلح ،قاهره و تل آویو وارد مذاکرات دوباره شوند و رژیم صهیونیستی به مصر اجازه دهد تا نیروهای خود را بر اساس شرایطی در مناقه محدود شده قبلی در صحرای سینا مستقر کند.
این اقدام می تواند روابط دو جانبه را محکم تر کند،حسن نیت را در مصر به وجود بیاورد و اطمینان رژیم صهیونیستی به تعهد اخوان المسلمین به صلح را افزایش دهد و از سوی دیگر حمایت داخلی از دولت مصر را بیشتر کند.
به اعتقاد این دو تحلیلگر دخالت آمریکا در این مذاکرات هم می تواند برای همه گروه ها مفید باشد و این فرآیند فرصتی را برای همکاری ارتش مصر با آمریکا به وجود می آورد.
در نهایت اینکه ایفای نقش آمریکا برای تحکیم روابط مصر و رژیم صهیونیستی می تواند موجب پیش بردن طرح های دیپلماتیک جان کری در خاومیانه شود.

 

 


 

کد خبر 255893

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha