تکنولوژی فلسفه را به نسبی گرایی عادت داده است

آیت اللهی گفت: شاخه‌شاخه‌کردن فلسفه به ویژه فلسفه‌های مضاف و رواج ارزیابی‌های پراگماتیستی از فلسفه بر مبنای منطق از جمله تاثیرات سوء تکنولوژی بر فلسفه است.

به گزارش خبرنگار شبستان، همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع "فلسفه و راه زندگی" چهارشنبه، اول خرداد در مجتمع همایش‌های آدینه در حال برگزاری است و عصر امروز به کار خود پایان می دهد.

بر پایه این گزارش، حمیدرضا آیت‌اللهی، رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در نشست تخصصی این همایش پیرامون ضرورت تحلیل فلسفی گسترش فناوری‌های روز در جامعه ما به سخنرانی پرداخت.

وی با بیان اینکه تکنولوژی دارای مفاهیم متعددی است، اظهار کرد: در زمان قدیم تکنولوژی به مثابه ابزاری سنجیده می‌شد که اساسا نقشی ابزاری دارد، یعنی هر گاه که در جامعه از آن بهره می‌بردیم و به اهداف خودمان می‌رسیدیم این مفهوم نمود پیدا می‌کرد.

آیت‌اللهی با بیان اینکه در گذشته بیشتر با تکنولوژی سخت مواجه بودیم، تصریح کرد: هم اکنون با تکنولوژی‌ای نرم دست و پنجه نرم می‌کنیم و بدون آنکه بفهمیم این مؤلفه ما را درگیر خود کرده است، اما در این رابطه آنچه که مدنظر من است تأثیر ناآشکار تکنولوژی بر کلیه ابعاد زندگی انسان است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: مارکس مؤلفه مذکور را به نحوی خاص عنوان کرد و می‌توان گفت او اولین فردی بود که به مقوله تکنولوژی توجه کرد و بر این ارتباط بود که تکنولوژی بر جامعه تأثیر ذاتی دارد.

وی با بیان اینکه تکنولوژی آیینه تمام‌نمای کاستی‌های انسان است، تصریح کرد: بعد از مارکس فیلسوف دیگری که به این مولفه پرداخت هایدگر بود و او بر این اعتقاد راسخ بود که موقعیت تکنولوژی امری تکنولوژیک قلمداد نمی‌شود بلکه فیلسوف این مسئله را نوعی کشف از طبیعت می‌دانست که مورد دستکاری انسان‌ها است.

آیت اللهی در ادامه با ارایه مصداقی در رابطه با مسایل مذکور بیان کرد: ما که اهل فلسفه هستیم همواره با این پرسش مواجه شده‌ایم که فلسفه به چه درد می‌خورد و شما که اهل فلسفه هستید چه گلی به سر این مملکت زده‌اید، همین پرسش برخاسته از نگاه تکنولوژیک و شرایط تکنولوژیک حاکم بر ماست، چرا که می‌گوید آنچه که خوب است باید به میدان بیاید و مشکل از طریقی که مولفه تکنولوژی برای ما طرح می‌کند، باید حل شود.

رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تاکید کرد: اساسا نظام‌های تکنولوژیکی یک تحلیل از جانب تکنولوژی دارند به این معنی می‌خواهند بگویند خود فلسفه به ماهو یک مسئله قلمداد مطرح می‌شود.

وی در ادامه با اشاره به تأثیرات تکنولوژی بر دانش فلسفه خاطرنشان کرد: تکنولوژی اولا سبب شده است که متافیزیک طرد شود، و نیز نسبی‌گرایی و تکثرگرایی را در آرای فلسفی عادی کرده‌ است، همچنین تکنولوژی ما را از تجدیدهای عقلی دور کرده و ما را درگیر مباحث دم دستی کرده است. شاخه‌شاخه‌کردن متعدد در حوزه فلسفه به ویژه فلسفه‌های مضاف و رواج ارزیابی‌های پراگماتیستی از فلسفه بر مبنای منطق از دیگر تأثیراتی است که تکنولوژی بر فلسفه گذاشته است.

پایان پیام/
 

کد خبر 256373

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha