بیان شعارگونه ارزشهای دینی ،عامل آمار تاسف برانگیز آسیبهای اجتماعی

ابهری با بیان اینکه باورهای دینی تا90 درصد قادر به کنترل رفتار افراد می باشند گفت:فاصله گرفتن از ارزشهای دینی و بیان اصول و ارزشهای دینی فقط درکلام باعث شده آمار تاسف آور آسیب های اجتماعی تا این حد افزایش یابد.

 مجید ابهری ،استاد دانشگاه تهران و متخصص علوم رفتاری و آسیب شناسی اجتماعی با بیان اینکه باورهای دینی تا 90 درصد قادر به کنترل رفتار افراد می باشند گفت: از آنجایی که جامعه بشری بدون قانون تبدیل به جنگل گردیده و هیچ کس نمی تواند صاحب حقوق خود باشد، بنابراین قوانین ساخته بشری برای مدیریت مادی جامعه و قوانین الهی برای رشد و تعالی روحی و تکامل اجتماعی  انسان تدوین شده است.

 

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه دین مبین اسلام آخرین دین الهی است و کامل ترین دستورات ، قواعد و ضوابط را برای بهبود وضعیت زندگی مادی و رشد زندگی معنوی انسان ها  در بر دار از این رو بهترین اهرم های کنترل اجتماعی و فردی را در خود جا داده است.

 

ابهری در ادامه خاطرنشان کرد: اجزای رفتارشناسی اصلی ترین اهرم کنترل جامعه و اسرار مشارکت مردم در مدیریت اجتماعی امر به معروف و نهی از منکر است که برای پیشگیری و مقابله از ناهنجاری های اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه هر فرایندی که مغایر با اصول اخلاقی و ارزشهای معنوی باشد به عنوان منکر و هر حرکتی که باعث تکامل دینی و روحی انسان باشد معروف قلمداد می شود تصریح کرد: ورزش ،همکاری های اجتماعی، همدلی، همدردی و تعاون بخشی از معروف های جامعه و اعتیاد، پرخاشگری، تفرقه، شایعه پراکنی و تخریب شخصیت افراد گوشه ای از منکرات رفتاری به شمار می آیند.

 

این متخصص علوم رفتاری و آسیب شناسی اجتماعی اظهار کرد: دین با ایجاد سامانه کنترل درونی افراد، به نام وجدان و معیارهای اخلاقی نگهبان نامرئی را در کنار ما قرار می دهد که در صورت نبودن هیچ کس باز قادر به قانون شکنی نیستیم. بنابراین در جوامعی که ارزشهای دینی جلوه گر بوده و مبنای رفتار فردی و اجتماعی می باشند فساد، غیبت، رشوه، اختلاس، رانت خواری، ویژه خواری و سایر رفتارهای ناهنجار یا وجود ندارد و یا بسیار محدود و کم می باشند.

 

احیای باور های دینی نیازمند ارایه الگوهای عملی از سوی مدیران فرهنگی است

وی با بیان اینکه وجدان دینی به عنوان ناظر همیشگی ما را به سوی خیر و سعادت پیش برده و اجازه نمی دهد از راه درست منحرف شویم تصریح کرد: براساس یک پژوهش میدانی در ماههای رمضان و محرم، آسیب های اجتماعی تا حدود 85 درصد کاهش می یابد که علت ویژه این تحول، فضای معنوی و دینی حاکم بر روزهای این ماهها می باشد. بنابراین مدیران کلان اجتماعی و فرهنگی جامعه باید با ارایه الگوهای کارکردی و عملی در باورهای دینی این ارزشها را احیا و رشد دهند و آموزش و پرورش به جای کتب محفوظات، مهارتهای اجتماعی کاربرد ارزشهای دینی را به فرزندان بیاموزند.

 

ابهری در ادامه خاطرنشان کرد: اگر دین در یک جامعه حاکمیت اجرایی پیدا کند ،دیگر نیازی به زندان، اعدام و اینگونه مجازات ها وجود نخواهد داشت و اگر هم نیاز پیدا کند بسیار محدود و اندک است. هم اکنون 5/2 برابر ظرفیت زندانهای ما در حال حاضر پراز قانون شکنان و هنجارگریزان باشند.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه دین هنجارهای اخلاقی و تکاملی را در جامعه نهادینه کرده و تاکید بر رفتارهای ذهنی و عملی دارد افزود: بنابراین در یک فضای معنوی دینی ،روح صداقت و اعتماد حاکم می شود و کسی از اینکه مورد غیبت یا تهمت واقع شود هراسی به دل راه نمی دهد.

 

با فاصله گرفتن هنرپیشه ها و ورزشکاران از ارزشهای دینی ،فقط رنگ و ظاهر از دین باقی می ماند

این متخصص علوم رفتاری و آسیب شناسی اجتماعی اظهار کرد: فاصله گرفتن از ارزشهای دینی و بیان اصول و ارزشهای دینی فقط در کلام باعث شده آمار تاسف آور آسیب های اجتماعی تا این حد افزایش یابد .وقتی الگوی رفتاری مانند پدر، مادر، مربیان، دولتمردان ، مسئولان و هنجار فرستان مانند هنرپیشه ها و ورزشکاران از ارزشهای دینی فاصله می گیرند از دین فقط رنگ و ظاهر باقی می ماند و کار به جایی می رسد که به ازای هر نفر یک مامور عامل کنترل و نظارت می شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 257640

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha